9 Şehri Birbirine Bağlayacak...
Norveç Ormanlarını Nasıl Yeniden...
'8 Milyonluk İskandinav Şehri'...
3. Havalimanı İşte Böyle Olacak!
"Türkiye'de Mimariye Hükümet...
Norveç ya da Dönüşüme Duyarlı...
Norveç Mimarisinde Kentsel...
Norveçliler Dönüşümde Kente Geri Kazandırılacaklara Odaklanıyor
Norveç'in önde gelen beş tasarım pratiğinin kente ve mimarlığa karşı duruşlarını sergiledikleri "Norveç Mimarlığına Bakış" bölümünde, kentlilere daha nitelikli yaşam alanları kazandıran dönüşüm projeleri dikkat çekti.
Bir kütüphane ne kadar davektar olabilir? Lund Hagem mimarlık ofisinden Einar Hagem ise, "Bir Kent Kütüphanesi" başlıklı konuşmasında "fiyort peyzajı", "bitki örtüsü", "Oslo peyzajı" altbaşlıkları üzerinden Deichman Kütüphanesi'nin Oslo'daki kentsel dönüşüme katkısını paylaştı. Norveç Kraliyet ailesinin yazlık evini de tasarlayan ofisin; fiyortlar, bitki örtüsü ve tepelerin sınırladığı Nordik coğrafyada mimarlık yapma yöntemini aktaran Hagem şunları söyledi: "Oslo İstanbul kadar şaşırtıcı bir şehir değil. Bu projeyi, A-lab gibi kuvvetli ofislerin katıldığı bir yarışma sonucunda elde etmiştik. Deichman Kütüphanesi'ni tasarlarken yapının kentle kontrast oluşturmasını, başka bir deyişle kentin feneri gibi durmasını istedik. Tabii bunu yaparken operanın ışığı ile rekabet etmemesine de özen gösterdik. Kütüphanenin hem dışarıdan hem de içeriden sokakla ilişki kurması için mümkün olduğunca şeffaf bir tasarıma gittik. Kullanıcı nerede olduğunu bilmeli; dışarıdaki gözlemci ise kütüphaneye davet edildiğini hissetmeliydi." Geleneksel akıllı malzeme; ahşap Siv Stangeland ise "Bir Ahşap Kamu Binası" başlıklı konuşmasında İskandinav mimarlığının önemli bir öğesi olan ahşabı ön plana çıkaran Helen & Hard projeleri hakkında bilgi verdi. Ahşabı alışılmadık şekillerde uygulamalarına dahil eden ofisin; fırın, kulübe, kütüphane, müze, kule gibi farklı tipolojilerdeki projelerinden örnekler sunan Stangeland, "ağacın zekasına endüstriyel elemanlarda rastlayamıyoruz" dedi. İstanbul'un yenı havalimanı Nordic'e emanet Mimarlık ofislerine ayrılan bölümün son konuşmacısı, İstanbul'daki 3. Havalimanı'nın projesinde de görev alan Nordic'ten Gudmund Stokke idi. "Havalimanı İnşası" başlıklı sunumunda, bu özel proje tipolojisine dair geliştirdikleri çözümleri paylaşan Stokke, "havalimanları büyük binalar olma eğilimindedir ama önemli olan insan ölçeğinde yapılar tasarlamak" dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Norveç Mimarisinde Kentsel Dönüşüme Duyarlı Yaklaşımlar" konferansı, proje sunumlarının ardından tartışma oturumu ile sona erdi. |