Kaleiçi Ortak Akıl Platformu'ndan...
Tarihi Narmanlı Han’da Tabela Tepkisi
Sinan Genim’e Beyoğlu Nişanı...
Beton Pompası İşçilerin Üstüne Devrildi
Okul Yakınına Beton Santral Kuracaklar
Ahunbay: "Narmanlı Han Başka...
‘Yeni Narmanlı’nın Mimarı Konuştu
İşte Narmanlı Han'ın Son Hali
Narmanlı Han'da Yıkım Başladı
Narmanlı Han'da Neler Oluyor?
"Narmanlı Hanı Üzerine Yanlışlar...
Narmanlı Han'da İnşaat Tartışmalarla...
Narmanlı Han Ne Olacak?
Koruma Kurulu'ndan Narmanlı...
Narmanlı Han'ın Akıbetini...
Fransa’dan Mail Attı, Narmanlı...
Narmanlı Han Betona Gömüldü
Beyoğlu'nun bir simgesi daha dönüşüm adı altında betona dönüştürüldü. Türk edebiyatının usta ismi Ahmet Hamdi Tanpınar'la özdeşleşen Narmanlı Han'ın son hali sosyal medyada tepki çekti.
Diken’in haberine göre, Erkul Kozmetik'in sahibi Mehmet Erkul ve Eteksan Tekstil'in sahibi Tekin Esen'e 57 milyon dolara satılan Narmanlı Han’ın son hali tepkiye yol açtı. 2015 yılında koruma kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesi kapsamında dönüşüme sokulan Narmanlı Han, sivil toplum kuruluşlarının da aynı şekilde muhafaza edilmesi için büyük mücadele verdiği bir yerdi.
186 yıllık tarihiyle, başta Ahmet Hamdi Tanpınar olmak üzere birçok sanatçıya ev sahipliği yapan Narmanlı Han’ın son fotoğraflarında tamamen betonarme bir yapı inşa edildiği görüldü. İlk kez Özkök’e gösterildi Restorasyonu yapan isim mimar Sinan Genim, alanın dönüşümüyle birlikte handa yedi dükkan ve iki lokanta olacağını açıklamıştı. Han’ın yeni halinin kapıları ise ilk kez Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök’e açıldı. Özkök, Han’ın son durumunu şöyle anlattı: “İçeride bambaşka bir dünya oluşmuş. Güzel bir restorasyon uygulanmış. İç fasadın renkleri çok güzel olmuş. Pencere kepenkleri ise ‘Osmanlı yeşili' adını verdikleri bence çok güzel neftiyle koyu arası bir yeşil olmuş. İçeride çok güzel restoran mekânları yaratılmış. Belli ki avlu büyük bir canlılık yaşayacak.” Mimar Sinan Üniversitesi'nden Neslihan Pala'nın, avlu için hanın eski misafirleri Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın heykellerini yaptığı bilgisini veren Özkök, Tanpınar'ın heykelinin yanında iki de kedi olacağını belirtti. Sanatçıların eviydi 1831 yılında inşa edilmiş olan bina, 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği ve ardından 1914’e dek Rus hapishanesi olarak kullanılan yer, daha sonra Narmanlı Ailesi’nin mülkü oldu. Sonraki yıllarda stüdyo ve konut olarak kullanıldı. O yıllarda Narmanlı Yurdu olarak anılan binada Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok yazar, sanatçı yaşadı. Beş ressam tarafından kurulan D Grubu ilk sergisini 1933 yılında Narmanlı Yurdu’nun altındaki Mimoza Şapkacısı’nda açtı. Türkiye Ermeni basınının önemli yayın organlarından Jamanak’ın merkezi uzun süre burada bulunmuştur. Narmanlı Han'ın eski hali
|