Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Murat Dağı'nda Madene ‘ÇED Olumsuz’ Kararı

Gediz Nehri ve Porsuk Çayı'nın doğduğu, Büyük Menderes ve Sakarya nehirlerini de besleyen Murat Dağı'nda yapılmak istenen altın işletmeciliği bir kez daha iptal edildi.

yapi.com.tr
Murat Dağı'nda Madene ‘ÇED Olumsuz’ Kararı (Fotoğraf: AA)

Ege Bölgesi’nin en önemli su kaynağı olarak gösterilen, Gediz Ovası’na ve Ege Bölgesi’ne su sağlayan Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliği bir kez daha iptal edildi. Daha önce halkın tepkisiyle mahkeme tarafından iptal edilen maden firmasının yeni ÇED raporu bu kez de Bakanlık tarafından “olumsuz” bulundu.

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre; Murat Dağı’nda Anadolu Export adlı şirket tarafından 780 hektarı yoğun orman alanı olan 1100 hektarlık bir alanda altın madeni işletmeciliği yapılması planı bir kez daha geri tepti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ait ÇED duyurularının olduğu sitede, altın madeni projesinin ÇED Raporunun İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından “olumsuz” bulunduğu bilgisine yer verildi. Birçok yurttaş ve kurum tarafından dava açılan madenin ÇED’ine olumsuz kararı verilmesi yörede sevinçle karşılandı.

Bakanlık kararını değerlendiren Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Porsuk Çayı ve Gediz başta olmak üzere İç Ege ve İç Anadolu tarım havzasının zehirlenmesinin önlendiğini dile getirdi. Büyükerşen açıklamasında, “Bu şehri, bereketli topraklarını ve bu güzel ülkeyi seven insanlar olarak çevreye zarar verecek her türlü girişimin karşısında olacağız.” dedi.

Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman da, altın madeni projesinin ÇED raporu için olumsuz raporu verilmesinin 10 ili susuz kalmaktan kurtaracağını belirterek halkın kararlı mücadelesine dikkat çekti. Yurtman, “Üç sene önce halka bilgilendirme toplantısı yapıldığında mahkeme kararı ile proje durduruldu. Şirket yeni ÇED raporu ile tekrar başvurdu. Ankara’da yapılan İDK toplantısının ardından ÇED raporu için olumsuz yönde karar verildi. ESÇEVDER olarak olayın takipçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz. Toprağın üstü ‘altın’dan değerlidir.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/murat-daginda-madene-ced-olumsuz-karari_199995.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!