Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Düzköy’de Maden İstenmiyor

Koza Altın İşletmeleri, Trabzon Düzköy'deki Honefter Yaylası'nda kompleks cevher madeni aramak için açık ocak işletmesi projesi planladı. Projenin ÇED süreci başladı. Yöre halkı, maden ocağına karşı mücadele edeceklerini açıkladı.

yapi.com.tr
Düzköy’de Maden İstenmiyor

Koza Altın İşletmeleri AŞ tarafından Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Çayırbağı-Yusuflu Mahallesi sınırları içerisinde kalan Honefter Yaylası'nda maden ocağı açılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yapıldı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Proje raporuna göre; açık ocak işletmesi projesi kapsamında 1.248,14 hektarlık işletme ruhsat alanı içinde belirlenen 17,23 hektarlık proje alanında kompleks cevher madeni (gümüş-bakır-demir-kurşun-çinko) araması yapılacak. Aramalarda patlayıcı da kullanılacak.

Sözcü'den Elif Çavuş'un haberine göre, açık ocak işletmesi halinde planlanan maden ocağı, Düzköy ilçesinin 16 mahallesini, Maçka ilçesinin sınır mahallelerini etkileyecek. Düzköy ilçesindeki mahalle sakinleri, çevre platformlarının da katılımıyla yaylalarında maden ocağı açılmasına karşı mücadele başlattı. Çayırbağı mahallesindeki bir köy kahvesinde hukuki ve eylemsel mücadele süreciyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Altın işletmeciliğinin ekolojiye çok büyük zararları olduğunu anlatan Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, "Fatsa'da ne olduğunu anlatmıştım. Bugün Fatsa'nın ne hale geldiğini gidip görün. Fındık bahçelerinin ne hale geldiğini, suların ne olduğunu yerinde öğrenin. Karadeniz'in tamamını kimyasal alana çevireceklerini söylemiştik. Gümüşhane'yi, Fatsa'yı, Artvin'i geçtiklerinde her yere yayılacaklar." dedi.

“Fatsa'sa yaptılar, burada da yapacaklar”
Fatsa'da siyanürlü altın madeninin yarattığı sonuçları anlatan Fatsa Çevre Platformu üyesi Osman Güvenalp ise "Biz meyve yiyemiyoruz, sebze yetiştiremiyoruz, yetiştirsek de yiyemiyoruz. Bu sene fındık bitti. Gelir seviyelerimiz tamamen düştü. Marketlere mahkum edildik. Siz de aynı şekilde olacaksınız. Biz de bu şekilde toplandık, bize ‘Siyanür şeftalide de var' dediler. Aramıza nifak soktular. Karşılıklı husumet yarattılar. Dediler ki ‘5 sene faaliyet sürdüreceğiz'. 5 sene sonra sizden de kapasite artırımı isteyecekler. Bizden istediler. Yeni ÇED düzenlediler. Kurban kestiler, marketlerden koli koli o köyün insanına yardım sağladılar. Sonra ‘Siz burada işgalcisiniz' dediler, ‘İki köyün tasfiyesi gerekli' dediler." şeklinde konuştu.

“Yeşil yol projesi madenler kolay nakliye edilsin diye hazırlandı”
Derelerin Kardeşliği Platformu üyesi İhsan Hacıbektaşoğlu ise şöyle konuştu:

"Bakın bu Yeşil Yol Projesi var. Yeşil Yol Projesi aslında bu bölgedeki madenlerin kolay nakliye edilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu yıllarca söyledik. Bugün böyle olduğu ortaya çıkıyor. Ben Of'tan geldim. Bu mevzu benim de mevzum. Böyle bakacağız. Biz Karadeniz'de yan yana, omuz omuza mücadele etmek zorundayız."

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/duzkoyde-maden-istenmiyor_200372.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!