Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Munzur’a Acele Kamulaştırma Kararı!

Tunceli’de doğa harikası Munzur Vadisi Milli Parkı’na yapılmak istenen üç adet HES için ‘acele kamulaştırma’ kararı alındı.

yapı.com.tr
Munzur’a Acele Kamulaştırma Kararı!

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Tunceli’nin doğa harikası Munzur Vadisi Millî Parkı’na yapılması planlanan üç HES inşaatı için acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yer alan bilgiye göre HES santrallarının yapımı amacıyla belirlenen yer ile ada ve parsellerin Hazine adına tescil edilmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması kararının Bakanlar Kurulu tarafından karar altına alındığı ifade edildi.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nda inşa edilmesi halinde büyük bir yıkıma neden olacak Konaktepe Barajı, Konaktepe HES-1 ve Konaktepe HES-2’nin yapımı 2011 yılında Danıştay’ın verdiği durdurma kararına rağmen devam etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde inşa edilmesi planlanan üç HES projesini geçen yıl şubat ayında onayladı.

Munzur Vadisi Millî Parkı, Dersim-Ovacık arasında uzanan Munzur Vadisi’nde, 42 bin hektarlık bir alan 1971 yılında Milli Park olarak ilan edildi. Bu bölgenin milli park olarak ilan edilmesinde etken olan başlıca veriler, başta akarsu kaynakları ve gözeler olmak üzere zengin doğal veriler, endemik bitki türleri ve yöreye özgü hayvan türleri ile zenginleşen bitki örtüsü ve yaban hayvan varlığıdır.

Munzur Çayı üzerinde yapımına başlanan ve planlanan barajlar, HES inşaatları hem Milli Park için hem kentte yaşayan insanlar için büyük bir tehlike oluşturuyor.

‘Hukuksuzlukta ısrar edilmesin’

Tunceli Barosu avukatlarından Barış Yıldırım söz konusu acele kamulaştırma kararlarının hukuksuz olduğunu savundu. Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Bu kararın hukuki bir dayanağı yok. Danıştay İdare Dava Daireler Kurulu ve Danıştay 10. Dairesi’nin iki kararı var. Bu kararlarda ÇED süreci tamamlanmadan idari kararlar alınamayacağı yazılıydı. Buna rağmen inşaat girişimleri başladı. Biz o girişimleri de mahkemeye taşıdık ve o dava devam ediyor. Süreç devam ederken acele kamulaştırma kararı alınması hukuksuzluktur. Munzur’u korumada kararlıyız. Hukuksuzlukta ısrar edilmesin.”

Yıldırım, şunları söyledi: "Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde toplam 4 baraj ve 6 HES projesine izin veren bakanlık kararının iptali amacıyla 19.12.2011 tarihinde dava açılmıştı. Davanın temyiz sürecinde Danıştay 10'uncu Dairesi 2014/247 E. sayılı dosyasında verdiği, 06.11.2014 tarihli kararına rağmen, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yapımı planlanan 4 baraj ve 5 HES projesi ile Mercan Reg. HES Projesi'ne Milli Parklar Kanunu'nun 14'üncü maddesi çerçevesinde verdiği izin kararının iptal edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Tüm alınan Danıştay kararlarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danıştay kararlarını hiçe sayarak Munzur Vadisi Milli Parkı sınırlarında inşa edilmesi planlanan en büyük baraj projesi durumundaki Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES I ile Konaktepe HES II projesinin nazım imar planı ile uygulama imar planını onaylamıştı. İmar planlarına karşı açılan dava hali hazırda İdare Mahkemesi'nde devam etmekte olup, dava kapsamında keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması ara kararı alınmıştır."

Yargı süreci beklenmeden geçen 13 Ocak tarihiyle Bakanlar Kurulu'nca Konaktepe Barajı ve HES I-II için acele kamulaştırma kararı alındığını belirten Baro Başkanı Yıldırım bunun hukuka aykırı olduğunu söyledi.

"Birçok endemik bitki yok olabilir"

Baro Başkanı Yıldırım Munzur Vadisi'nin endemik bitki türleri bakımında Türkiye'de eşine ender rastlanan yerlerin başında geldiğini, barj yapılması durumunda birçok endemik bitki türünün ve birçok yaban hayvanın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Munzur Milli Parkı florasında hali hazırda bin 600 bitki türü saptanmış olup, bunlardan yüzde 18'i Munzur'a endemik türlerden oluşmaktadır. Munzur Milli Parkı faunasında Munzur Alası dahil saptanmış çeşitli endemik canlı türleri bulunmaktadır. Belirtmek gerekir ki, yakın zamana kadar neslinin tükendiği değerlendirilen Anadolu Parsı'nın Munzur Havzası'nda yaşadığına dair işaretler ve akademik tespitler bulunmaktadır. Munzur, Alevilik bakımından da bir inanç ve ibadet merkezidir. Yöre mitolojisinde önemli yer bulan Munzur'un efsanevi bir yanı da bulunmaktadır. Dersim'in kültürel ve doğal mirasının en önemli öğelerinden olan Munzur'da baraj ve HES hukuksuzluğuna geçit vermeyeceğiz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/munzura-acele-kamulastirma-karari_154067.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!