Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Muğla’da Çevrecilerden Özelleştirme Tepkisi

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Muğla’nın Ula, Bodrum ve Datça ilçelerinde arazilerin özelleştirilmesi kararının ardından Muğla’da çevreciler ayaklandı.

yapi.com.tr
Muğla’da Çevrecilerden Özelleştirme Tepkisi

Muğla’nın Ula, Bodrum ve Datça ilçelerinde hazine arazilerinin özelleştirilmesine tepki gösteren Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) bir basın açıklaması yaptı.

Sözcü’den Mustafa Sarıipek’in haberine göre; MUÇEP bileşenlerinden Renate Ömeroğulları tarafından yapılan açıklamada, ülkenin her yanında maden, enerji ve turizm şirketlerine peşkeş çekilerek kamuya ait doğal ve tarihi alanların geri döndürülemeyecek bir biçimde tahrip edildiği belirtilerek şöyle denildi:

“Örneğin Kızlanaltı'nda Gebekum Sahili ya da antik eserler gibi korunması gereken doğal ve tarihi kültürel varlıklarımıza ev sahipliği yapan topraklarımızın kamulaştırmalar yoluyla çoğaltılmasını beklerken, özelleştirmelerle azaltılmasına razı olmayacağız! Her özelleştirme hikayesi, toplumsal açıdan birer çökertme ve itibarsızlaştırma hikayesidir!

Sermayenin yaygınlaştırılması ve ekonomik verimlilik ya da kalkınma yalanlarıyla bu özelleştirmeler, bu toprak parçalarını daha büyük ölçekte birleştirmek suretiyle, daha zengin sermayedarlara ekonomik çıkar sağlamak üzere satışa hazırlamaktadır.”

“Özelleştirmeden küçük sermaye yararlanamayacak”
Özelleştirmelerden, küçük sermaye sahiplerinin ve küçük turizm işletmecilerinin yararlanamayacağını vurgulayan Ömeroğulları, “Tam tersine buralara büyük sermaye sahipleri, büyük turizm işletmecileri gelecek ve büyük turizm yatırımları ile küçük işletmecileri ve esnafı boğacaktır. Bu özelleştirmelerle küçük işletmeciler ve esnaf dahil kamunun kayıpları, hazineye sağlanacak gelirden misli ve misli ile çok olacaktır.

Biz, hepimiz fakirleşirken, ülkemizin ortak varlıklarının 3-5 zengine peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz! Hazineden alınarak Özelleştirme İdaresi kanalıyla yapılan bu özelleştirmeler, aynı zamanda muhalif belediyelerin cezalandırılması amacıyla da kullanılmaktadır! Önce Kargı Koyunun ve sonrasında Kızlanaltı'nın Özelleştirme İdaresine verilerek yapılmaya çalışılan özelleştirme girişimleri ile ilgili örneklerde, mevcut merkezi idarenin, belediyelere verilmesi gereken payları gasp etmeye çalıştığını da görmekteyiz! Bu girişim bile bu özelleştirmenin, yerel halkın (Datçalıların) yararına olmadığının açık bir göstergesidir! Muhalif yerel yönetimlerin cezalandırıldığı her türlü girişime de karşı çıkacağız!” ifadelerini kullandı.

“Sonuna kadar mücadele edeceğiz”
Özelleştirme kararlarına karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini de sözlerine ekleyen Ömeroğulları, “Bu anlamda Muğla'da ve yurdumuzun her yerinde mücadele veren ekoloji örgütlerine, demokratik kitle örgütlerine, belediyelere, siyasi partilere çağrımız var: Muğla'mızın ve yurdumuzun daha fazla talan edilmesine sessiz kalmayacağız. Alınan özelleştirme kararlarının iptal edilmesi için her türlü meşru mücadeleyi birlikte yükselteceğiz. 3 Haziran'da Kargı Koyu özelleştirilmesine itirazımızla ilgili bilirkişi keşfi yapıldı. 18 Haziran'da da Kızlanalt'ındaki toplamı 238 bin metrekarelik 17 farklı arazinin özelleştirilmesine karşı açılacak davanın son günü. Datça'da Kızlanaltı, Bodrum ve Akyaka dahil Muğla'da ve tüm Türkiye'deki bu özelleştirmelere karşı TMMOB, belediyeler, özelleştirme karşıtı vatandaşlarla birlikte dava açacağız.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muglada-cevrecilerden-ozellestirme-tepkisi_191128.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!