Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Mimarlar Olarak Evrilmeliyiz"

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) tarafından, İstanbul’da düzenlenen “Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi”nde, Türkiye’deki bazı yeşil bina uygulamalarının tanıtımı yapıldı. Toplantıda konuşan Mimar Selçuk Avcı, “Çevreci tasarım sadece gri suyu çevirmek, binanın üstüne yeşil çimen serpiştirmekle olmaz. Mimarlar olarak evrilmeliyiz” dedi.

"Mimarlar Olarak Evrilmeliyiz"

ÇEDBİK tarafından düzenlenen etkinlikte Türkiye Müteahhitler Birliği Binası, THY Teknik’in Türk Motor Merkezi ile Uçak Bakım ve Modifikasyon Merkezi binaları, Torium Alışveriş Merkezi binası, BASF Türk Kimya Sanayi Dilovası Fabrikası Yönetim binası, BASF Yapı Kimyasalları Lojistik ve Teknik Geliştirme Merkez binası ile Gaziantep’te kurulacak “ekolojik kent”in uygulama tanıtımları yapıldı.     

“Mimarlar olarak evrilmeliyiz”

Türkiye Müteahhitler Birliği binasını tasarlayan Mimar Selçuk Avcı yaptığı konuşmada, doğanın biyolojik bir evrimden geçtiğini belirterek, mimarlığın da bu evrimi izlediğini söyledi. Günümüzde binaların iklimlere ve kültürlere uygun olarak yapılmadığının altını çizen Avcı,  böylece evrimin bir yerde tıkandığını kaydetti. “Türkiye Müteahhitler Birliği binası”nı tasarlarken iklim şartları ile başa çıkabilecek bir bina yaratmaya özen gösterdiklerini belirten Mimar Avcı,  binadaki Labrent sistemi ile Ankara’nın gece ile gündüz arasındaki ısı farkını kullanmayı amaçladıklarını vurguladı. Avcı,  binanın tasarımında ilk defa “Chilled Beams” sisteminin kullanıldığını kaydetti. Tavanlara sabitlenen soğutma dolapları ile binanın, sıcaklığı emme oranının azaltıldığını söyleyen Başkan Avcı,  “Çevreci tasarım sadece gri suyu çevirmek, binanın üstüne yeşil çimen serpiştirmekle olmaz. Mimarlar olarak evrilmeliyiz.” dedi.

“Yeşil bina yapmak için malzeme bulmak zor”

Proje yöneticisi Refik Özbek Şahin, Türk Motor Merkezi ve Uçak Bakım ve Modifikasyon Merkezi’nin (HABOM) tasarım süreçlerine değindi. Projelerde çevre ve sürdürülebilirliğe önem verdiklerini vurgulayan Şahin, Türk Motor Merkezi’nin inşaat maliyetinin 20 milyon dolar olduğunu bildirdi. Şahin, yeşil bina olarak tasarlanan Türk Motor Merkezi için, “Bina, çatıdan toplanan yağmur suları sayesinde yüzde 96 oranından su tasarrufu sağlıyor. Geçen sene1792 metreküpyağmur suyu kullandı . Yüzde 76 oranında inşaat atıkları geri dönüşüme kazandırıldı. Binanın inşaat malzemelerinin yüzde 12’sinin geri dönüşümlü” dedi.

HABOM’un da 285 milyar dolar ile yapılacak bir proje olduğunu kaydeden Şahin, konuşmasında yeşil bina yapmanın zorluklarına değindi.  Şahin: “Yeşil Sertifikalı, geri dönüşümlü malzeme bulmak çok zor. Müteahhitlerde bilinç eksikliği var. İnşaat sahasındaki pek çok uygulamayı kabullenemediler yeşil malzemeler oldukça pahalı” dedi.

“Torium AVM, malzeme ve su üzerine tasarlanan yeşil bina”

Torium AVM Müdür Yardımcısı Mehmet Dabakoğlu, Torium Alışveriş merkezinin planlamasını yaparken çevresel duyarlılığa önem verdiklerini vurguladı. Dabakoğlu, 256 bin metrekare inşaat alanı üzerine kurulan AVM’nin yeşil bina konseptini tasarlarken malzeme ve su üzerinde durduklarını ifade etti. Dabakoğlu, “Enerji tasarufu yüzde 33 oranında, su tasarrufu yüzde 45 oranında sağlandı. Bina yapılırken yüzde 59 oranından yerel, yüzde 37 oranında geri dönüşümlü malzeme kullanıldı” dedi.

“Enerji tüketiminde yüzde 21 tasarruf var”

BASF Türk Kimya Sanayi Pazar Geliştirme Müdürü Koray Uygun,  Dilovası Fabrikası Yönetim Merkezi Binası ve BASF Yapı Kimyasalları Lojistik ve Teknik Geliştirme Merkez Binası’nı anlatarak, “yeşil konseptli merkez binası ile yıllık enerji tüketiminde yüzde 21, yıllık enerji maliyetlerinde yüzde 25 tasarruf yapıldı” dedi.

“Bir ay sonra ihaleye çıkıyor”

Gaziantep Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Sezer Cihan, Gaziantep-Kilis Yolu’nda kurulması planlanan Ekolojik Kent ile ilgili açıklamalarda bulundu. 3 milyon euro’luk projenin, ilk etapta 650 bin euroluk finansmanını Fransa’nın üstlendiğini belirten Cihan, belediyenin “sürdürülebilir kentleşme planı”nı çevre, toplum ve ekonomi eksenli yaptıklarını kaydetti. Ekolojik planın hukuki süreçlerinin tamamlandığını söyleyen Cihan, 300 adet yeşil bina kriterli alanın yapılması için bir ay sonra ihale açılacağını duyurdu. Kentsel tasarım rehberi hazırladıklarının altını çizen Cihan, rehberdeki kriterlere uygun yapılara teşvik vereceklerini açıkladı.   Yenilikçi, kopya olmayan tasarımların önemli olduğuna değinen Daire Başkanı, tasarımların doğa ve ekoloji ile uyumlu olması gerektiğini kaydetti. Tasarlanan ekolojik şehirde hiçbir yapının birbirinin önünü kapatmayacağını belirten Cihan, ev planlarını toprak yapısı, güneşin doğuşu, batışı gibi etkenleri de göz önüne alarak yaptıklarının altını çizdi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-olarak-evrilmeliyiz_104736.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!