Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteğiyle 20-21 Şubat 2014 tarihlerinde İstanbul Swissotel'de 'Sürdürülebilirlik-Sınırları Aşmak' temasıyla gerçekleştirilen zirvenin sonuç bildirisinde dikkat çekilen tespitler şöyle:
* Yüksek performanslı binalar sadece kendileri için değil toplum ve dünya için birer bütüncül sürdürülebilirlik laboratuvarı ve örneği teşkil etmektedirler. Bu nedenle Türkiye’de iyi örneklerin sayısını artırmak gerekmektedir.
* Sürdürülebilir ve nitelikli yapılar için malzemenin inovatif bir gözle yeniden değerlendirilmesi ve üretim-tüketim döngülerinin buna göre yeniden kurgulanması gerekliliği vurgulandı.
* Sürdürülebilir yapı ve kentler hedefinde tasarımcı ve yatırımcının ortak vizyonu paylaşmaları gerekmektedir. Öncelikle yatırımcıya ve dolayısıyla tasarımcılara düşen sorumlulukların önemi vurgulandı.
* Eğitim ve teşviklerle farkındalığın artırılması binalarda enerji verimliliğinin artırılabilmesi için ön koşulken; tüketicilere ve kat maliklerine yönelik geliştirilecek finansman modellerinin de bunun sürdürülebilir olmasının sağlaması açısından önemli olduğunun altı çizildi. Ülkemizde hali hazırda binalarda enerji verimliliğine yönelik uygulanan finansman modelleri ve yabancı finansman etkisinin sürdürülebilirliğin hem finansman hem de uygulamada getirebileceği avantajlar ortaya kondu.
* Sürdürülebilirlik konusunda medyanın rolü, sorumlulukları, sınırları ve potansiyel işbirliklerinin halkın eğitilmesinde önemi vurgulandı.
* Uluslararası bir dernek olan ÇEDBİK’in çatısı altında kurulduğu Dünya Yeşil Bina Konseylerinden aldığı bilgilerin, Türkiye’nin yetkinlik verilmiş konseyi olarak kamuyu bilgilendirmede, sektörel işbirliklerinde, küresel düşünüp yerel hareket etmenin önemi vurgulandı.
* 21.yüzyıl kentlerinin, yaşam kalitesi kavramı üzerinden ele alındığı konferans da sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik ve benzeri kavramların yalnızca söylem bazında kalmaması ve kentsel dönüşüm sürecinin temel kavram ve ilkeleri olması gerektiği vurgulandı.
* Yapıda yenilenebilir enerji kullanımının artması için, kamu & sektörel stratejiler, teşvikler ve başarılı uygulama örnekleri üzerinden yenilenebilir enerji teknolojilerinin tasarıma entegrasyonunun öneminin altı çizildi.
* Sürdürülebilir bina değerlendirme sistemleri ve ulusal yeşil bina sertifikası konusunda ulus lararası örneklerden hareketle, ÇEDBİK liderliğinde, ülkemiz için kurumsal hale getirilmeye çalışılan ulusal değerlendirme sistemlerinin, tüm kuruluşlara eşit mesafede duran bir enstitü üzerinden verilmesinin altı çizildi.
* Sağlığın bir insan hakkı olduğu ve ülkemizin geleceği çocukların sağlıklı okullarda okuyabilmesi için sürdürülebilir ve nitelikli eğitim yapılarının Milli Eğitim Bakanlığının önceliği olması gerektiği ortaya kondu.
* ÇEDBİK’in başlattığı YEŞİL OKULLAR kampanyasının bu alanda vizyon oluşturmaya katkıda bulunacağı bildirildi.
* Mesleki Eğitimde Sürdürülebilirlik ve Bütünleşik Tasarımın meslek pratiğine ve eğitimine yüklediği çevre ve enerji verimliliği konusunun, mühendislik ve mimarlık eğitimine getirdiği disiplinler üstü bakış ve disiplinler arası entegrasyonunun gerekliliği vurgulandı.
* Sürdürülebilirlik kavramını içselleştirmek, toplumsal değişim & dönüşüm süreçleri gerektireceği için İnsan davranışlarında değişiklikler sağlanmadan yeşil dönüşümün gerçekleştirilemeyeceği vurgulandı.
|