Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mikrofonda Projeler: Gezi’den Çıkarıldık, İstanbul’a Neler Olmuş?

Konu bazen birkaç ağaç, bazense sadece birkaç ağaç olmayan Gezi Parkı direnişi 28 Haziran’da 1 ayını doldurdu.

  • Mikrofonda Projeler: Gezi’den Çıkarıldık, İstanbul’a Neler Olmuş?
  • Mikrofonda Projeler: Gezi’den Çıkarıldık, İstanbul’a Neler Olmuş?
  • Mikrofonda Projeler: Gezi’den Çıkarıldık, İstanbul’a Neler Olmuş?
  • Mikrofonda Projeler: Gezi’den Çıkarıldık, İstanbul’a Neler Olmuş?
  • Mikrofonda Projeler: Gezi’den Çıkarıldık, İstanbul’a Neler Olmuş?

Üç haftası bizzat Gezi Parkı’nın içinde devam eden halk hareketi, inşaatı ve park içine yapılacağı ilan edilen bir sürü çılgın projeyi durdurmuş olsa da, İstanbul’un başka kamusal alanlarında hak ihlalleri devam ediyordu.

Gezi Parkı’ndan çıkarıldığımız haftadan itibaren olan bitene göz atacak olursak; Haydarpaşa banliyö seferleri bitti, 3. Köprü projesinde devam eden iptal davalarına rağmen orman alanı içinde inşaat sürüyor, Haliç Tersanesi de AVM kapsamın alındı, büyük seçim vaadi Kanal İstanbul güzergâhıyla gündeme geldi, yoksul mahallelerde kentsel dönüşüme devam…

19 HAZİRAN, Haydarpaşa’dan son tren

Yüksek Hızlı Tren projesi kapsamında Pendik-Haydarpaşa arasında yapılan banliyö seferlerine 19 Haziran’dan itibaren 24 ay süreyle ara verildi. 24 ay sonra ise tren seferleri artık Haydarpaşa'dan değil yapılacak “yeni” gardan başlayacak.

Ocak 2012’de Haydarpaşa Garı'ndan son kez şehirlerarası tren seferi yapılmıştı. 

23 HAZİRAN, 3. Köprü inşaatından yeni fotoğraflar

http://www.koprufotograflari.com/ sitesinde köprü inşaatını geldiği aşamalar güncelleniyor. 23 Haziran’da güncellenen sitede, Poyrazköy tarafında yok edilen orman alanı izlenebiliyor.

Şehir Plancıları Odası’nın hazırladığı 3. Köprü Raporu’nda tam olarak tanımlandığı gibi “siyasetin kolaylaştırdığı bir ekonomik düzen” olan 3. Köprü için dava süreci 25 Ocak 2011’de başlamıştı.

1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı hükümlerinde yer almayan köprü projesi önce 1/25.000 Ölçekli İstanbul İli Kuzey Marmara Otoyolu Nazım İmar Planı’na işlenmiş, aykırı olduğu 1/100.000’e “ölçek sebebiyle” ibaresi ile plan notu ile uydurulmuştu.

Köprü projesi için Beykoz, Eyüp, Pendik, Sarıyer, Tuzla, Büyükçekmece, Tuzla, Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Başakşehir, Sancaktepe ve Sultangazi ilçelerinin 1/5.000’lik planlarında tadilat yapılmış, TMMOB'a bağlı dokuz meslek odası 13 ilçenin 17 noktasında yapılan bu imar değişikliklerine karşı dava açmışlardı.

25 HAZİRAN, Haliç Tersanesi de AVM

558 yıl önce kurulmuş olan Haliç Tersanesi 2 Temmuz’da yapılacak ihale ile Yap-İşlet-Devret modeli ile özelleşiyor. Tersaneye 2 yat limanı, 400’er odalı 2 adet 5 yıldızlı otel, bin kişilik cami, AVM ve otopark alanları yapılacağı açıklandı.

Bu durumda, sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Hatları Genel Müdürlüğü olarak kullandığı alan kamuda kalacak.

25 HAZİRAN, Esenler Havaalanı mahallesinde yıkım tamamlandı

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilk yıkım 5 Ekim’de Esenler’in Havaalanı mahallesinde yapılmıştı. 25 Haziran’da mahalledeki son evin de yıkımının tamamlanmasıyla bitmiş oldu.

Törenle başlanan ilk kentsel dönüşüm yıkımı, yine tören eşliğinde bitirildi. Mahallede 1.200 konut yıkıldı, Ağustos’ta başlayacak inşaatlarla 2.700 konut yapılacak.

Esenler Havaalanı mahallesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planı Nisan ayında askıya çıkarılmıştı.

27 HAZİRAN, Kanal İstanbul yine bir seçim dönemi öncesi manşetlerde

AKP’nin genel seçimler öncesi seçim vaadi olarak ilan ettiği Kanal İstanbul ile ilgili güzergâh tartışmaları yeniden başladı.

Haber sitelerinde yer alan üç farklı güzergâh arasında Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı taslağa göre kanal Durusu-Yassıören-Kavaklı arasında olacak ve üzerine yedi adet köprü yapılacak. Böylece, yaklaşık 5.5-5 milyar TL’ye mal olacak 56 kilometrelik kanal hattıyla, Karadeniz, Marmara denizi'ne bağlanmış olacak.

28 HAZİRAN, Sulukule’de borçlara devam

Sulukule’de hak sahibi olanlar, kura ile çektikleri yeni evlerine yerleşmeye başladı. Sürekli borçları arttırılan, yıkılan evlerinin büyüklüğü kadar ev verilmeyen hak sahipleri anahtar tesliminde yeni kurallarla karşılaşıyor: “Balkona çamaşır asmak yasak, kapı önüne ayakkabı bırakmak yasak.”

Siteyi bir yıl boyunca TOKİ iştiraki Emlak Yönetim A.Ş. yöneteceği bilgisi veriliyor.

Mahalleliye imzalatılan ilk sözleşmelerde metrekare fiyatı 1.243 lirayken, 5 yıl sonra 2.000 lira olmuştu. Aynı sözleşme gereğince hak sahipleri evlerini 5 yıl boyunca satamayacak.

Gezi Parkı’nda nereden nereye…

Arada bize gündem şaşması yaşatsa da, Gezi Parkı direnişi, mikrofon başında ilan edilen tüm bu projelerin de karşısında duran bir direniştir.

Gezi Parkı da mikrofon başından basitçe ilan edilebilen birçok ‘hayali’ projeden nasibini almıştı çünkü… Önce parka alışveriş merkezi yapacağız dediler, sonra orası rezidans ve otel olacak dediler, en sonunda da ‘dahiyane’ bir fikirle parka inşa edecekleri kışlayı müze yapacaklarını ilan ettiler.

16 Eylül 2011: Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ne ait 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Plan Tadilatları AKP’li ve CHP’li meclis üyelerinin oybirliği ile kabul edilmişti.

11 Aralık 2012: İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Gezi Parkı’nın yerine 1940 yılında yıkılan Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmasıyla ilgili projeyi “Gezi Parkı’nın tarihe tanıklık ettiği” gerekçesiyle uygun bulmayarak oybirliğiyle reddetmişti.

4 Şubat 2013: Tayyip Erdoğan, “Topçu Kışlası'nı yapacağız. Üst kurul reddetmiş. Biz de reddi reddedeceğiz... İstiklal Caddesi'nin devamı niteliğinde alışveriş merkezi. Üstü rezidans ve otel.” diyerek bilimi ve yasaları hiçe saymış, yetkisini aşmış ve tarafsız bir bilim kurulunu baskı altına almıştı.

27 Şubat 2013: Kararı oybirliğiyle reddeden İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı Koruma Yüksek Kurulu tarafından, yani Ankara’dan bozularak, inşaata izin çıkmış, Yüksek Kurul, bölge kurulunun kararını neden iptal ettiğine dair gerekçe göstermemişti.

13 Mayıs 2013: Şehir Plancıları, Peyzaj Mimarları ve Mimarlar Odası’nın proje için açtığı davada İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişiler tarafından olumsuz karar çıktı. İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin bu bilirkişi raporuna ve 28 Mayıs’tan beri süren Gezi Parkı direnişi eşliğinde yaşananlara göre, proje hakkında nasıl bir karar vereceği bekleniyor.

31 Mayıs 2013: Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin İstanbul 6. İdare Mahkemesi’ne açtığı dava, 31 Mayıs’ta yürütmeyi durdurma kararı ile sonuçlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın savunmasını vermesi için 1 ay yasal süresi var. Mahkeme kararının, koruma yüksek kurulunun savunmasının ardından, yenilenmesi bekleniyor.

3 Haziran 2013: Tayyip Erdoğan, “Kesinleşmiş AVM projesi yok, belki şehir müzesi yapacağız.” diyerek iki ayda park hakkında değişen üçüncü projesini ilan etti.

“İnsanlar kendi tarihlerini, kendileri yaparlar, ama kendi keyiflerine göre değil; kendi seçtikleri koşullar içinde değil, doğrudan karşı karşıya kaldıkları, belirlenmiş olan ve geçmişten gelen koşullar içinde yaparlar.”

 K. Marx, Louis Bonaparte’ın 18 Brumaire’i

http://www.yapi.com.tr/haberler/mikrofonda-projeler-geziden-cikarildik-istanbula-neler-olmus_110295.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!