Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Meslek Odalarından İzmir’deki Nükleer Atıklarla İlgili Açıklama

İzmir’in Gaziemir ilçesinde yer alan nükleer atıkların temizliğine ilişkin TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ortak basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, “Bu atıkların bertaraf süreci bilim ve tekniğe uygun, şeffaf bir şekilde yürütülmelidir.” denildi.

yapi.com.tr
Meslek Odalarından İzmir’deki Nükleer Atıklarla İlgili Açıklama

İzmir Gaziemir’de bulunan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’nın temizlenmesi için başlatılan ve ‘İzmir’in Çernobil’i olarak anılan nükleer atıklara ilişkin TMMOB, İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası ortak bir basın açıklaması düzenledi.

İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen açıklamaya; Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay ve Nükleer Fizik Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Kılıç katıldı.

BirGün’den Gonca Yıldız’ın haberine göre; açıklamayı okuyan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, “Gaziemir’de nükleer ve tehlikeli atıklara yönelik 23 Temmuz 2024’de başlatılan çalışma hemen durdurulmalı; bu atıkların bertaraf süreci bilim ve tekniğe uygun, bağımsız uzman denetimi altında, şeffaf bir şekilde yürütülmelidir.” dedi.

Akdemir taleplerini ise şu şekilde açıkladı:

“Çevresel iyileştirme planı, iş termin planı, analiz raporları ile birlikte konu ile ilgili tüm bilgi, belge ve raporların tamamının kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz.

Alandaki tüm çalışmaların, radyoaktif kirlilik yaşanan alanların temizlenmesi ve rehabilitasyonu konusunda uzman ve benzer iş deneyimine sahip uluslararası akredite kuruluşlar tarafından ve/veya denetiminde; ayrıca uzman meslek odaları ve yerel yönetimlerin temsilcileri ile bağımsız uzman/akademisyenlerin katılımıyla kurulacak bir komisyonun gözetiminde gerçekleştirilmesi önemlidir.

Alandaki tüm kirleticilere yönelik sürekli izleme yapılarak ölçüm sonuçlarının paylaşılması ve alana kameralar yerleştirilerek alandaki çalışmaların kamuoyu tarafından sürekli izlenebilir duruma getirilmesi gerekir.

İlk 3 maddedeki koşullar sağlanıncaya kadar alandaki çalışmaların derhal durdurulmasını istiyoruz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/meslek-odalarindan-izmirdeki-nukleer-atiklarla-ilgili-aciklama_205834.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!