Mermercinin İhracat Hedefi Büyük
Blok Mermere Fon, Sektörü Batırır
'Bu Köye Girerken Bir Daha...
Mermer İhracatına Çin Darbesi
Blok Mermerde Yanlış Alarm...
'Mermere Yatırım Yapın' Çağrısı
TG Expo MS Africa & Middle...
"Yeraltı Zenginliğimiz Blok...
Doğal Taş İhracatı %15 Arttı
Maden İhracatçılarının Gözü...
Mermerde Geri Kalıyoruz!
Mermercinin 'Genelge' İsyanı
Ayasofya'nın Mermerleri İasos'tan
Hastanenin Önü Mermer Ocağı!
“3. Havalimanı Türk Mermeriyle...
Türk Mermer Sektörü Hedef Büyüttü!
Mermer Sektörü Globalleşmeyi...
"Çin'de Mermere Talep Büyük,...
Mermerde Milyarlık 'Rönesans' Atağı
Türkiye'nin en önemli ihraç kalemlerinden mermerde Rönesans hareketi başlıyor. Mevcut pazarı ikiye katlayacak projeyle tasarım liginde zirve hedefleniyor. Organizasyonun startı ise Bilecik'te verilecek.
Türkiye'nin cari açıkla mücadelede en güçlü silahlarından mermer ve doğal taş sektöründe yeni bir döneme giriliyor. Sabah Gazetesi'nden Metin Can'ın haberine göre, bölgesel bazda kalkınma planı hazırlayan Ekonomi Bakanlığı, 'Rönesans' adı verilen eylem planıyla sektörün cirosunu 1 milyar dolar artıracak. İlk etapta yeni pazarlar için hükümetler bazında anlaşmalar hayata geçirilecek. Ardından tasarım ve işleme atılımlarıyla katma değerli üretim modeline geçilecek. Konuyla ilgili ihracatçı birliklerinin de katkısıyla dünyaca ünlü tasarımcılar Türk firmalarına transfer edilecek. Kaliteli madenleriyle öne çıkan Bilecik, Rönesans hareketinin pilot bölgesi olacak.
500 Milyon $'lık pazar Hareket ilk olarak yıllık 500 milyon dolarlık ek ihracat potansiyeli olan Hindistan pazarını hedef aldı. Ekonomi Bakanlığı'nın kısa süre önce ilk adımları attığı ülkede, Türkiye'ye uygulanan kotanın artırılması hedefleniyor. Hindistan aynı zamanda doğal taş ihracatında Çin'e olan bağımlılığın azaltılmasında da etkili olacak. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Tunç Türker, "Hindistan'la ilgili hedeflere ulaşmamız için kota sorununun aşılması şart" dedi. Kuveyt'in petrolü, Türkiye'nin mermeri Türkiye'nin mermer konusunda dünya rezervlerinin önemli bir kısmını elinde tuttuğu bilgisini veren Tevfik Tunç Türker, "Kuveyt'te ne kadar petrol varsa Türkiye'de de o kadar mermer var. Doğaltaş konusunda dünyanın en şanslı ülkeleri arasındayız. Hayata geçireceğimiz projelerle cari açık sorununa da çözüm sağlayacağız" şeklinde konuştu. Şehrin inovasyon karnesi * Faydalı model-Patent (2013) 45 * Ar-Ge mühendisi: 84 * Ar-Ge merkezi: 2 * Ar-Ge projelerinin toplamı: 112 * Üniversiteyle çalışan KOBİ: 88 * TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 48 * KOSGEB-KOBİ projeleri: 112 * Avrupa Birliği projeleri: 140 * 25 yaş altı girişimci: 36 Haftanın fırsatı Doğal taşta en başarılı tasarıma 20 bin TL ödül Doğal taşların tasarımcıların hayal gücüyle yeniden hayat bulduğu 3'üncü Doğal Taş Tasarım Yarışması'na başvurular sona erdi. Bu yıl Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan da tasarımcılara kapılarını açan yarışma, yoğun ilgi gördü. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin öncülüğünde düzenlenen yarışmaya 570 proje başvurdu. Profesyonel kategorisinde birinci gelen tasarımın sahibi 20 bin, ikinci 15 bin, üçüncü ise 10 bin TL'lik ödülün sahibi olacak. KOBİ akademi Öğrenciler Milano yolcusu Tasarım dünyasının sabırsızlıkla beklediği Milano Tasarım Haftası, 8-13 Nisan 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Türk mermer ve doğal taş sektörü bu organizasyona çok özel bir sergiyle imza atacak. Akademisyen ve genç tasarımcıların da katkı sağladığı sergi, Tasarım Haftası'nın en prestijli mekânlarından Magna Pars Event Space, Via Tortona'da gerçekleşecek. Türk mermeciler bu yıl İtalyan ve Japon tasarımcılarla ortak çalışmalar yürütecek. |