Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Marmara’da Müsilaj Tehlikesi Devam Ediyor

Marmara’da müsilaj tehlikesi sürerken Hidrobiyolog Levent Artüz, kirlilikle ilgili mücadele yürütülmediğine dikkat çekti.

yapi.com.tr
Marmara’da Müsilaj Tehlikesi Devam Ediyor

Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj tehlikesi devam ediyor. Deniz salyası olarak bilinen müsilaj, yüzeyden geçici olarak temizlense de denizin dibine tamamen yayılmış durumda. Marmara'nın kirlenmesindeki en büyük etkenlerden biri de pek çok kimyasal atığı içinde barındıran Ergene Nehri için yapılan arıtma tesislerinin tüm atıklarını Marmara'ya bırakması. Analiz edilen Ergene Nehri’nde siyanür, kurşun, bakır gibi ağır metaller tespit edildi. Uzmanlara göre nehir suyu tam anlamıyla kanalizasyon suyuna dönmüş durumda.

BirGün’den Dilara Şimşek’in haberine göre; Marmara Denizi’nin son durumunu değerlendiren Hidrobiyolog Levent Artüz, “Ne yazık ki berbat durumda. Hiç ara verilmeden gittikçe artan bir tempoda kirletilmeye devam ediliyor.” sözleriyle durumun vehametini ortaya koydu.

Artüz, yapılan deşarjın Ergene’nin kirliliğine çözüm olmadığını ifade ederek şöyle konuştu: “Akarsuyumuzu kirleten kimyasal bazlı bu atıkları, ‘biyolojik arıtma tesislerinde’ arıttığımızı iddia edip Marmara’ya basıyoruz. Eğer gerçekten arıtıyorsak neden tekrar nehre kazandırıp hem nehrin temiz akmasını, hem de bu suyun tarımda kullanılmasını sağlamıyoruz? Tekirdağ açıklarından 47 metre derine yapılan deşarj 11 aydır devam ediyor. Sonuç; Ergene hâlâ kirli, Marmara Denizi’ni de berbat ettik. Bu işin mantığını anlayan biri varsa lütfen bana da anlatsın. Ergene gün geçtikçe daha da kirlenecek, Marmara Denizi berbat olacak. Bunca yatırıma ne gerek vardı?”

Çözüm için girişim yok
Artüz, kirlilikle ilgili bir mücadelenin yürütülmediğini dile getirerek, “Bir uygulamayı yeterli veya yetersiz bulabilmek için ortada bir uygulama olması gerekir. Varsa da böyle bir uygulama, ben bilmiyorum. Bundan 2-3 ay önce müsilaj olgusunun teşviki ile bir eylem planı açıklandı. Bugüne kadar bu planda sözü geçen unsurlar ile ilgili hangi düzenleme yapıldı, hangi yönetmelik düzenlendi? Bırakın onları hangi kanun hükmünde kararnameyle acil bir girişimde bulunuldu?” dedi.

Deniz soğumadı, alg çoğalması var
Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı da kasım ayında deniz yüzeyinin yeniden müsilajla kaplanacağına dikkat çekti. 2020 Kasım ayından beri denizde müsilaj olduğunu vurgulayan Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müsilaj birdenbire ortaya çıkmıyor. Biz müsilajı deniz yüzeyine çıktığı nisan ayında fark ettik. Hâlbuki 2020 yılının Kasım ayından bu yana denizde müsilaj vardı zaten. Müsilaja neden olan şartlarda bir değişiklik yok. Nedenler değişmeden sonuç niçin değişsin? Şu anda yoğun bir alg çoğalması var. Müsilaj oluşmadan önce algler çoğalıyorlar ve ondan sonra müsilaj salgılanmaya başlıyor. Bundan kaygı duymaya devam ediyoruz. Marmara Denizi soğuyamadı. Sıcaklık hâlâ 1,5 derece daha yüksek.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/marmarada-musilaj-tehlikesi-devam-ediyor_187634.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!