Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Maliye Bakanı Şimşek'ten 2B Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B alanlarına ilişkin düzenlediği bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek, "Türkiye'nin tamamında ortalama metrekare fiyatı 8,5 lira. Bunun içinde tarım arazisi niteliğinde olan yerler de var, şehir merkezinde olan yerler de var. Bugüne kadar yaptığımız tespitlerde rayiç bedel,

yapi.com.tr / AA
Maliye Bakanı Şimşek'ten 2B Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B alanlarına ilişkin düzenlediği bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı; rayiç bedelin yerine göre değiştiğini kaydetti. Şimşek, ''Rayiç bedel, sokaktan sokağa, parselden parsele, semtten semte, ilden ile, ilçeden ilçeye tabii ki değişir'' dedi. Rayiç bedellerin tespitinin komisyon tarafından ve birçok bilgi kaynağına dayanılarak, parsel bazında yapıldığını belirten Şimşek, 2B alanlarında Türkiye'nin tamamında ortalama metrekare fiyatının 8,5 lira olduğunu bildirdi. Şimşek, 2B alanları içinde tarım arazisi niteliğinde ve şehir merkezinde olan yerler bulunduğunu söyledi. Bakan Şimşek, bugüne kadar yapılan tespitlerde rayiç bedelin 26,5 milyar lira olarak belirlendiğini ifade ederek, ''Bunun yüzde 70'i 18,5 milyar lira. Eğer tamamı peşin ödenirse yaklaşık 14,8 milyar liralık bir gelir söz konusu'' dedi.

Hak sahipliğinin önceden tespit edildiğini ve kadastro uygulamasıyla kesinleştiğini, burada bir ihtilaf öngörmediklerini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

''Çünkü bu çalışmalar yapılırken, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bu listeleri ilan etti, askıya astı, bunlara itirazları kabul etti, itirazları sonuçlandırdı. Bu süreç çok önceden başlamış, tamamen bitmiş. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle hak sahipliği kesinleşmiş bir süreçten bahsediyorsunuz. Buradaki kaynağın nerede kullanılacağını kanunla belirledik. Tabii ki bütün gelirler bütçeye gelir, sonra kanunla bunların nerede harcanacağı ifade edilmişse ona göre Maliye Bakanlığı olarak o alanlara tahsis ederiz. Yani burada ayrı bir fon oluşturulmamakla birlikte bunlar kanunla belirlendiği için özel bir gelir... Bu özel gelir, kanun çerçevesinde dağıtılacak. Bunu kim belirleyecek, Bakanlar Kurulu belirleyecek. Ona göre de, bu kentsel dönüşüme, afet riskinin azaltılmasına ağırlıklı olarak kullanılacak. Ama orman köylülerimiz de desteklenecek ve 2B niteliğinde olan alanların 2 katı kadar da ya orman ıslahı yapılacak ya da yeni ormanlar tesis edilecek''.
    
''Sorun yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldık''
    
Bakan Şimşek, mal müdürlüklerinde veya defterdarlıklarda sorun yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, konuyu çok ciddiye aldıklarının altını çizdi. Şimşek, ''Arkadaşlarımız çok ciddi bir iş yükü ile karşı karşıya. Mesela, 2B alanlarının yoğun olmadığı yerlerden, diğer illere personel takviyesi yaptık, yapacağız. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün genel müdür yardımcılarına, daire başkanlarına 'belli iller sizin sorumluluğunuz' dedik. Arkadaşları oralarda görevlendirdik. Vatandaşa kolaylık olsun diye ne gerekiyorsa yapıyoruz'' dedi.

''Örneğin bazı rayiç bedeller 2010 yılında belirlendi. O günden bu yana, bu mülklerin fiyatlarında artış oldu. Bu konuda rahat mısınız'' sorusuna Bakan Şimşek, rayiç bedellerin büyük oranda saptandığını ve bundan sonra yeniden bir değerleme gibi bir süreci yaşamak istemediklerini söyledi. Şimşek, o gün ne belirlendiyse, onun baz alınacağını bildirdi. Şimşek, 2B alanlarının satışından amacın bütçeye gelir elde etmek değil, ülkenin sorunlarını çözmek olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
    
''Tamamen bütçeye gelir eksenli olarak bakmıyoruz. Burada 75 milyonun hakkı var, hukuku var. Bunu korumamız, kollamamız gerekiyor. Açık ve nettir. Kanunla çerçeve çok iyi bir şekilde saptanmıştır. Bir rayiç bedel var o rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden satılır, peşin ödenirse indirimler sağlanır. Yoksa taksitlendirme yapılabilir.
Amacımız ülkemizin sorunlarını çözmek. 30 yıldan fazladır bir mülkiyet sorunu söz konusu, bir çarpık kentleşme söz konusu. Bir yandan vatandaşla olanla mülkiyet sorununu çözelim, bir yandan kentlerimizi güzelleştirelim, bir yandan da kamunun karşı karşıya kaldığı bir sürü davayı çözmüş olalım.

Söz konusu alanlar, 1981 öncesinde tespit edilen alanlardır. Ondan sonra işgal edilen bir orman alanı varsa bir metrekare dahi olsa ilgili bakanlığımızın, idaremizin hiçbir şekilde buna tolerans göstermemesi gerekiyor.
Hala orman vasfını devam ettirip de yani 1981 öncesinde 2B olarak nitelendirilip hala orman niteliğinde olan alanları da vermediğimizi açıkladık. Burada ormanlar korunuyor. Hiçbir şekilde şu an itibariyle yeni Anayasa çalışmaları çerçevesinde, bu yönde bir düzenleme öngörülmüyor. Bu konuda, en ufak bir işgale, hiçbir şekilde kamunun tolerans göstermemesi temel prensiptir''.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/maliye-bakani-simsekten-2b-aciklamasi_91765.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!