Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Makineler İşbaşı Yapıyor

Ankomak’ı aylardır iple çeken yerli firmalar 2010’dan umutlu. 2007’de yılda 11 bin 500 adedin üzerinde satışı yapılan iş makinelerinin bu yıl toplamda 4 bin 200’e kadar düştüğünü ve pazarın yüzde 52 oranında daraldığını söyleyen Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş krizin etkisinin azalmasıyla

Cumhuriyet Gazetesi
Makineler İşbaşı Yapıyor

Ankomak’ı aylardır iple çeken yerli firmalar 2010’dan umutlu. 2007’de yılda 11 bin 500 adedin üzerinde satışı yapılan iş makinelerinin bu yıl toplamda 4 bin 200’e kadar düştüğünü ve pazarın yüzde 52 oranında daraldığını söyleyen Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Cüneyt Divriş krizin etkisinin azalmasıyla bu yıl satışlarda kayda değer bir artış beklediklerini söyledi.

Divriş, bu noktada devletin de üzerine düşen görevi yaparak KDV oranlarını yeniden aşağıya çekmesi gerektiğini belirterek bu sorunlar çözüldüğünde sektörün yakın zamana kadar kendini toparlayacağını ve en geç 2014’e kadar ihracatta 3 milyardolarlık barajı aşacağını söyledi. Divriş sektörün, yatırım karnesini, hedeflerini ve beklentilerini şu şekilde değerlendirdi:

Yüzde 35 büyüme bekliyoruz

Ekonomik krizin etkilerini ilk olarak 2008 başında hissettik ve 2009 yılında olumsuz veriler almaya devam ettik. Tüm yılı değerlendirdiğimizde yüzde 51.8 daralma yaşadık. Bu oran bir sektör için oldukça büyük bir oran. Ancak 2009 yılının son aylarına baktığımızda umut veren bir iyileşme oldu. Aralık ayında yüzde 36’lık bir düzelme gözlendi. Hükümetin uyguladığı çeşitli politikalar ve KDV indirimlerinin de buna katkısı oldu. 2010 yılı başından bu yana beklemediğimiz ölçüde talep patlaması oldu, bu yıl da ümit verici gelişmelerin sürmesini öngörüyoruz.

Özellikle Çin, Hindistan ve Türkiye’de büyük bir açılım bekliyoruz. Ancak biz geleceğe dair umutluyuz. 2013 yılından önce sektörün toparlanmasını bekliyoruz. İş makineleri sektöründe bu yıl yüzde 35 büyüme hedefliyoruz. 2009 yılı itibarıyla global krizin derinleşmesi sonucu sektörümüzde önemli bir küçülme gerçekleşmişti. 2008 yılına göre ortalama yüzde 50’lik bir daralma yaşayan sektörümüzde yaklaşık 4 bin 200 adet iş makinesi satıldı.

Sektör, 2009 yılının Ekim ayı itibarıyla büyüme trendine girdi ve 2010 yılının ilk 4 ayında satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102’lik ciddi bir artış gösterdi. Bu veri, 2010 yılının sektörümüz açısından olumlu geçeceği sinyallerini veriyor.

En büyük sorun kalifiye eleman

Pazarda toplam 600 firma faaliyet gösteriyor. Sektörün en önemli sorunu kalifiye eleman açığı. Kaliteli operatör ve bakım elemanına büyük ihtiyacımız var. Makinelerimizde yüksek teknoloji kullanımı her geçen gün artıyor. İleri teknolojilere sahip bu makinelerin güvenilir ve eğitimli ellere teslim edilmesi gerekiyor. Bu yüzden sektörde çalışanlarının iyi eğitim almış ve konularında yetkin olmaları en büyük beklentimiz. Bu sebeple teknik ve endüstri meslek liselerinde iş makineleri alanı açılması için çalışmalar yaptık. Bugün 38 endüstri meslek lisesinde iş makineleri dalı açılmış ve başarılı bir şekilde öğrencilerimiz yetiştirilmeye başlanmıştır. Ayrıca üniversitelerimizde dersler veriyor, seminerler düzenliyoruz. Sektörün ihtiyacı olan mühendis ve yöneticilerin iş makineleri dalına yönelmelerini teşvik ediyoruz.

Eğitim açığının giderilmesi için eğitim komitemiz yaptığı başarılı çalışmalara her geçen gün yenisini katmaya devam ediyor. Karayolları Trafik Kanunu’nda iş makineleri tescili ile ilgili çalışma yürütüyoruz, ticaret ve sanayi odalarındaki devir teslim işleminin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte noter aracılığı ile yapılmasından yanayız.

İkinci el makine ithalatına gerek yok

Şu an ülkemizde birçok iş makinesinin imalatı gerçekleştiriliyor. Yerli imalatçıların korunması adına Türkiye’de imalatı yapılan ürünlerin ikinci el ithalatına kesinlikle karşıyız. Şu an yasak olan bu durumun aynen devam etmesini istiyoruz. Bunun yanında biz Avrupa Birliği makine yönetmeliklerini ülkemizde günü gününe uygulamaktayız. Sanayi Bakanlığı da makinelerin bu yönetmeliklere uygunluğunu ciddi bir şekilde kontrol ediyor.

Yönetmeliklere uygun olmayan makinelerle ilgili firmalara ciddi cezalar geliyor. Bu nedenle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte ortaklaşa piyasa gözetimi ve denetimi alanında çalışıyoruz. Türkiye’de AB ve CECE standartlarının tüm ürünlerde yaygınlaştırılması gerekiyor. Mevcut makine emniyeti yönetmeliği, gaz emisyon yönetmeliği, elektromanyetik yönetmeliği ve diğer yönetmeliklere uygun olmayan bu makinelere bakım ve işletim maliyeti olarak da ülke ekonomisine fayda değil zarar getirmektedir.

KDV’nin hakkı yüzde 8

İş makinelerinde KDV oranının tüm yatırım ürünlerinde yüzde 8’e düşmesi gerekiyor. Sektörün üzerinde büyük bir finans yükü bulunuyor. Bu yükün de kredi imkânları ile artırılması gerekiyor. Eximbank kredilerinin bütün dünyadaki gibi arttırılması ve faizin düşürülmesi şart. Fuar teşviklerinin artırılmasının firmaların gelişimine büyük katkısı olacağı kanaatindeyiz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/makineler-isbasi-yapiyor_80156.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!