Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Loç’ta Hes Direnişi

Rıfat Ilgaz’ın otobiyografik romanı ‘Sarı Yazma’da anlattığı Küre Dağları’nın doğal güzellikleri arasına kurulmuş Loç Vadisi’ndeki köyler isyanda. Vadiye kurulacak HES’e karşı duran köylüler, tam üç aydır 24 saat nöbet tutuyor.

Milliyet Gazetesi
Loç’ta Hes Direnişi

Türkiye genelinde çeşitli çaylar ve dereler üzerine kurulacak 700’ü aşkın hidroelektrik santralinden (HES) nasibini alacak olan Kastamonu’nun Loç Vadisi’nde yaşayan köylüler projeye karşı direniyor. Küre Dağları’nda yer alan ve nesli tükenmekte olan sayısız bitkiye ev sahipliği yapan dört köyün sakinleri, HES ve A tipi taşocağı yapılması planlanan alanda tam üç aydır, 24 saat nöbet tutuyor. 80 yaşındaki bir köylü kadının çalışmayı yapacak firmanın çalışanlarını bastonuyla kovalaması gibi olayların yaşandığı Loç Vadisi’yle ilgili 233 köylünün imzasıyla açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu da, projedeki eksikliklere dikkat çekiyor.

Sarı Yazma’nın isyanı

Rıfat Ilgaz’ın otobiyografik romanı “Sarı Yazma”da anlattığı Küre Dağları’nın doğal güzellikleri arasına kurulmuş Loç Vadisi’ndeki köyler isyanda. Mücadelelerini duyurmak için bir internet sitesi ve facebook’ta grup kuran köylüler, isimlerini daha önce Loç Vadisi Koruma Platformu adı altında İstanbul Taksim Meydanı’nda yaptıkları protesto eylemiyle duyurmuşlardı.

Projeye göre, bölge içerisinde yapımı planlanan HES projesi, 4 bin 800 metre boyunca Devrekani Çayı’ndaki suyun en az yüzde 85’ini tüneller içine alacak. Oysa 305 önemli doğa alanı ve 122 önemli bitki alanı olarak mutlak korunması gereken Loç Vadisi, 16’sı nesli tükenme tehlikesinde olan 29 endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Akdeniz makilikleri ve Karadeniz ormanlarının bir arada görüldüğü vadi, bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından da çok önemli.

Köylülerin HES’e ve taşocağına karşı açtıkları davada, karşı çıkma nedenlerinin başında “alandaki 220 bin metrekare alanda yer alan bütün ağaçların kesilmesi, bölgedeki yeşil otların bitirilmesi, toprağın betonla kapatılması” geldi. Yeraltı sularının kaybolacağını, dere suyunun boruların içine alınmasıyla ağaçların susuzluktan kuruyacağını ve bütün yörenin içme suyunun yok olacağını savunan köylüler, HES ile birlikte açılacak taş ocağının da bitkiler ve hayvanları yok edeceğini öne sürüyor. Köylüler, barajın ömrü dolduğunda köylerde yaşamın da noktalanacağını, balıkçılığın sona ereceği de iddia ediyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/locta-hes-direnisi_83117.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!