Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Lale Devri, Çocuklarıyız Biz

İstanbul’un çeşitli bölgelerine 9 milyon 300 bin adet lale dikilmesiyle bulvar ve caddelerde başlayan "lale festivali" salonlara taştı. Etkinliklerin amacı "Osmanlı İmparatorluğu’nda bir döneme adını veren ve şairlere ilham kaynağı olan lale"yi kültürümüze yeniden kazandırmak olarak tanımlanıyor, tüm etkinliklerde "lale temalı ürünler satış

BirGün Gazetesi
Lale Devri, Çocuklarıyız Biz

İstanbul’un çeşitli bölgelerine 9 milyon 300 bin adet lale dikilmesiyle bulvar ve caddelerde başlayan "lale festivali" salonlara taştı. 5. Uluslararası İstanbul Lale Festivali kapsamında, Emirgan Korusu, Göztepe Gül Bahçesi, Hıdiv Korusu, Büyük Çamlıca Korusu, Sultanahmet Meydanı, Taksim Meydanı ve Gülhane Parkı’nın yanı sıra Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve çok sayıda sergi salonunda lale temalı etkinlikler gerçekleştiriliyor. Etkinliklerin amacı "Osmanlı İmparatorluğu’nda bir döneme adını veren ve şairlere ilham kaynağı olan lale"yi kültürümüze yeniden kazandırmak olarak tanımlanıyor, tüm etkinliklerde "lale temalı ürünler satış noktası" ve "canlı lale satış noktası" bulunması da işin ticari boyutunu da ortaya koyuyor.

‘Sen ne anlarsın laleden!’

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen ressam İsmail Acar’ın "Lale Temalı" sergisinin açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi Başkanvekili Ahmet Selamet, ‘’5. Uluslararası Lale Festivali’’ kapsamında dikilen lale sayısını açıkladıktan sonra, İstanbul’da 6 yılda toplam 45 milyon 475 bin lale soğanı dikildiğini ifade etti. Bugüne kadar, lale soğanlarının temini için toplam 4 milyon 400 bin lira harcandığını açıklayan Selamet, Osmanlı’nın simgelerinden biri haline gelmiş lalenin İstanbul’a gerçek anlamda dönüşünün sadece lale dikmekle değil, İstanbulluların laleyi yeniden sahiplenmesi ile mümkün olduğunu söyledi. "Lalenin sadece cadde, meydan, bahçe ve balkonları süslemesi yeterli değildir. Yeniden kültürümüzde yer etmesi gerekmektedir" dedi.

İstanbul’da altı yıldır her bahar dikilen lale, Anadolu kentlerine de ilham verdi. Birçok belediye, önceki yıllarda menekşe ekilen alanlara lale dikmeye başladı. Konya, Bursa, İzmit, Kayseri, Antalya, Elazığ gibi illerde lale dikimi yapıldı.

Lale alım ve dikiminin oldukça pahalıya mal olduğunu düşünenlere İstanbul Büyükşehir Belediyesi cevap niteliğinde bir açıklama yaptı. Lale dikiminin "istihdam yaratan bir proje" olduğu ve çok sayıda işsize "lale soğanı dikim ekibinde çalışma şansı" tanıdığı belirtildi. Ayrıca İstanbul civarındaki bazı köylerden alınan lale soğanlarının, köy halkına gelir sağladığı da eklendi.

Geçtiğimiz yıllarda, bir yurttaşın, trafiğin düzenlenmesi işinin etrafı lale ile süslemekten daha acil olduğunu belirtmek için "Biz de trafiği düzeltene ödül vereceğiz. Sarıyer’den buraya 3 saatte geldim. Lale istemiyoruz" demesi üzerine, Kadir Topbaş "Sen laleden ne anlarsın. Burada bir güzelliği yaşıyoruz" demişti. (sol.org.tr)

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/lale-devri-cocuklariyiz-biz-_78341.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!