Beşparmak Dağları Milli Park Olmalı
Yeterli İmza Toplanamazsa...
Latmos'a Hayat Öpücüğü
8 Bin Yıl, Ocağa Direniyor!
Defineciler, Bizans'ın Kayıp...
Dur Dağı'ndaki Maden Durmuyor!
Kaz Dağları’nda Sevindiren Karar
Kazdağları'ndaki Çevre Talanının...
Kazdağları'nı Bekleyen Felaket!
Kazdağları Tehdit Altında!
Beydağları'nın Boğazını Kestiler!
"Bolu Dağı'ndaki Tüneller...
Kutsal Dağ 7 Yılda Küllerinden Doğdu
Gül Dağları Mücadeleyi Kazandı!
Gül Dağları Siyanüre Bulanmasın!
"Spil Dağı Masabaşı Çılgınlıklarına...
Apartman Damına Kaçak "Dağ Evi"
Kutsal Dağın Emanetleri Korunamıyor!
Aydın'ın Söke ilçesindeki Beşparmak Dağları'ndaki doğal ve kültürel kaynakların korunması için doğa sevenlerin mücadelesi sürüyor.
DHA'nın haberine göre, Aydın'ın Söke ilçesi ile Muğla il sınırları içinde geniş bir alana yayılan ve Batı Menteşe Dağları'nın bir uzantısı olan Beşparmak Dağları'nda (Latmos), doğal ve kültürel kaynakların korunmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Çeşitli bakanlıklarla Latmos'un korunması için temaslarını sürdüren Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), dağdaki antik dönem yerleşimlerden biri Ören Asar'ının tescil edilerek korunması için Milas Müze Müdürlüğü'ne başvurdu. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Doğal kaynaklar konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'yla, kültürel kaynaklar konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı kurumlarla işbirliği yaparak Latmos'un zenginliklerinin korunmasına destek olmaktayız. Latmos'un bakir coğrafyasındaki araştırmalarda bugüne kadar bilinmeyen birçok buluntu ve farklı yerleşme izleriyle karşılaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi de, kayıt altına alınarak tescil edilmesi ve korunması için Milas Müze Müdürlüğü'ne başvurduğumuz Ören Asarı'dır. Ören Asarı'nın olduğu bölge ilginç coğrafyası ve muhteşem panoramasıyla Latmos'un doğal ve kültürel zenginlikleriyle dolu yerlerinden biridir. Öncelikle bu yerleşmenin tescil edilerek korunma altına alınması ve bir üniversitenin bu alanda çalışarak, geçmiş uygarlıkların tarihinin meydana çıkarılması sağlanmalı” dedi. Mimarlık yada mühendislik fakültelerindeki öğrencileri, kayaların üzerine kurulu bu yerleşkeyi incelemeye çağıran Sürücü, binlerce yıl önce insanların doğal yapıyı bozmadan yaşayabildiğini vurguladı.
Defineciler delik deşik etti Son bir yıl içinde kutsal dağda büyük bir talanın yaşandığını bildiren EKODOSD Başkanı Sürücü, definecilerin dağı delik deşik ettiğini söyleyerek “Açılan çukurların, sökülen antik taşların, parçalanan eserlerin sayısında gözle görünür bir artış var. Yerleşime bakir bir coğrafyada olduğundan definecilerin talan ederek zarar verdikleri görülüyor. Bölgede yöre insanları tarafından Anadolu Parslarını (Panthera pardus tuliana) avlamak için kullanılan kapanlar bulduk. Bulduğumuz yerleşmenin Antik Dönem'e ait olmasını, bu muhteşem hayvanın avlarının geçmiş uygarlıklarda da yapıldığının bir göstergesi olarak düşünüyoruz. Antik dönemden bu yana sapasağlam olarak günümüze kadar ulaşan kapanın, içinde define arandığını ve tahrip edildiğini tespit ettik” dedi. Çöp ve maden ocağı tehditi EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, çöp sorununun acilen çözülmesi gerektiğini kaydetti. Dağda en önemli ve acil çözüm bekleyen sorunun maden ocakları olduğunu belirten Sürücü, “Dağın altındaki maden zenginlikleri çıkarılabilir. Fakat bunun sonucu olarak dağın üstündeki milyonlarca yılda oluşan benzersiz jeolojik oluşumlar, eşsiz bitki örtüsü, hala bakirliğini koruyan yaban hayatı, 8000 yıldır süregelen insanlık tarihinin mirasları bir daha geri dönülmez bir biçimde tahribata uğrar ve Latmos'un çocuklarının geleceği olan bu önemli zenginlikler kaybedilmiş olur. Dünden devir aldığımız bu zenginlikleri yarınlara taşımak bir insanlık borcudur. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün Latmos'u Milli Park yapması, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da ülkemiz turizmine kazandırması bu eşsiz doğa ve kültür alanını kurtaracak. Kutsal dağın emanetlerini hep birlikte koruyacağız” diye konuştu. |