ASKİ’den Su Tasarrufu Çağrısı
"Park ve Bahçe Sulamasında...
Tatlı Suyun Yüzde 70'i Tarımsal...
Türkiye’nin Su Sorunu Dünyanın...
Tekirdağ Valiliğinden Su Tasarrufu...
Ege'de Yağışlar Yüzde 34 Azaldı
Edirne Belediyesi’nden Su...
Burdur Gölü Çekiliyor, “İdareli...
Edirne Belediyesi'nden Su...
“Kuraklık Ciddi Anlamda Tehlikeli...
Kuraklık Tedbirleri, Gelecek...
Türkiye'yi Bekleyen Tehlike: Kuraklık
Havzalarda Kuraklıkla Mücadele...
Kızılırmak'ta Kuraklık Tehlikesi
Dünyada 700 Milyon İnsan Su...
Konya Kapalı Havzası Kuraklıkla...
Karadeniz Bölgesi'nde Kuraklık Alarmı
Beyşehir Gölü'nde Kuraklık Tehlikesi
Kuraklık Türkiye'ye İlerliyor
Kuraklık Riskine Karşı Su Tasarrufu Çağrısı
Prof. Dr. Yusuf Demir, kış ve bahar döneminde yağış miktarındaki düşüşe dikkat çekerek, olası kuraklık riskine karşı yaz ayları için su tasarrufu çağrısında bulundu.
Bahar ve kış döneminde Türkiye'de beklenen yağış miktarının gerçekleşmemesi ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların bu süreci evlerinde geçirmeleri, su tüketiminin yanı sıra beraberinde israfı da artırdı. Uzmanlar, beklenen yağışların olmamasına dikkat çekerek, özellikle yaz ayları için su tasarrufu çağrısında bulunuyor. DHA’da yer alan habere göre; Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, kış ve bahar döneminde yağış miktarındaki düşüşe dikkat çekerek, "Geçtiğimiz sene kış döneminde ülkemiz için çok da beklediğimiz anlamda olumlu bir yağış rejimi yaşamadık. Belli dönemlerde belli bölgelerimiz de ciddi kuraklık riskiyle karşı karşıya kaldık. İlkbaharda aldığımız yağışlar iyi durumdaydı ama bu yağışların kar değil de yağmur olması beklediğimiz sonuçları bizim önümüze koymadı. Bunun sonucunda da belli bölgelerimizde yine hala risklerin olduğunu görüyoruz. Baktığımızda bunu zaten barajlarımız ve göletlerimiz veya doğal su kaynaklarımız gösteriyor." dedi.
Dünya genelinde son 10 yıl içerisinde kuraklık değişimi ve kuraklık yaşandığını söyleyen Prof. Demir, "Türkiye de zaman zaman bundan olumsuz etkileniyor. Bu seneye baktığımızda kış aylarında ülkemiz bu sıkıntıyı ciddi anlamda yaşadı. Yaz aylarının sonunda özellikle ağustos ve eylül ayında Türkiye için kuraklık riskinin olduğu söyleniyor. Yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklar suyun buharlaşma sürecini de etkiliyor. Karadeniz Bölgesi özelinde düşünürsek ani sıcakların artması, buharlaşmayı artıracaktır. Bu da beraberinde aşırı ani yağışları getirecektir. Karadeniz Bölgesi için sadece kuraklığın tek başına değerlendirilmesi değil, kuraklık ile beraber gelecek doğal afetlerinde birlikte olacağı ihtimali var. Elimizdeki veriler bu noktada daha dikkatli olmamız gerektiğini belirtiyor. Ayrıca yaz döneminde yaşanan kuraklık tarımsal üretim açısından da tehlike arz ediyor." diye konuştu. “Evsel su tüketimi yüzde 60 arttı” |