Sulama Sıkıntısı Güneş Panelli...
'Suya Göre Tarım' Yapılacak
Yılsonuna Kadar 402 Su ve...
Kadıköy’de Sifonları Yağmur...
Trakya Üniversitesi Yerleşkelerinde...
Tatlı Suyun Yüzde 70'i Tarımsal...
Diyarbakır'daki 'Dev Sulama'...
Tekirdağ Valiliğinden Su Tasarrufu...
Edirne Belediyesi’nden Su...
"Kuraklığa Karşı Atık Sular...
İzmir’de Su Tasarrufu Alarmı
40 Milyonluk Sulama Projesi...
Ergani Barajı Sulama Sistemi...
Kuraklık Riskine Karşı Su...
"Park ve Bahçe Sulamasında 'Gri Su' Kullanılabilir"
Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, duştan ya da lavabodan gelen suların arıtılması sonucu elde edilen "gri su"yun park ve bahçe sulamasında kullanılarak önemli bir tasarruf sağlanabileceğini söyledi.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçen yıl yağış ortalamalarına bakıldığında ciddi bir azalmanın görüldüğünü ifade etti.
Bu nedenle su kaynaklarının korunması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Tecer, "Su kaynaklarının tükenmesinde hızlı nüfus artışı, küresel ısınma, endüstriyel kullanım ve su tüketim oranlarının artması karşımıza çıkıyor." dedi. Tecer, su kaynaklarının verimli kullanılması için tasarruf modellerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizerek, "Ev ve iş yerlerimizde ya da toplu yaşadığımız yerlerde kullanılan suların arıtılması sonucu elde edilen suya 'gri su' diyoruz. Bu su fosseptik atığı içermeyen, duştan ve lavabodan gelen suları ifade ediyor. Özellikle belediyeler, park ve bahçe sulamalarında bu sudan faydalanabilirler. Kentsel yaşamda park ve bahçe sulaması ciddi bir su tüketimi gerektiriyor." diye konuştu. "Tarımsal sulama tekniklerimizi değiştirmeliyiz" Tecer, suyun kullanımında diş fırçalama, tıraş olma ve duş sürelerinin kısaltılması gerektiğini vurgulayarak, sensörlü musluklar, kademeli sifon sistemi, düşük akımlı duş başlıkları ve yağmur sularının toplanarak tekrar kullanılmasının da tasarruf sağlayacağını dile getirdi. "Su kaçakları önlenmeli" Tecer, su tasarrufu için organize sanayi bölgelerinin yakınlarına ya da ulaşabilecekleri mesafelere göl, gölet gibi biriktirme ve toplama alanlarının yapılması önerisinde de bulundu. |