Kadıköy’de Güler misin Ağlar...
‘Drakula’nın Tokat’taki Hücresine...
Kula'da Restorasyon Başladı
Galatasaray Üniversitesi Restorasyonu...
Restorasyon Böyle Yapılır!
İngiltere'de Parlamento Binası...
Vahdettin Köşkü’ndeki Restorasyon...
İş Makineli Restorasyon!
Tarihi Hamama Kirayla Restorasyon!
Biri Çakma Biri Orijinal Restorasyon
Şirince Restorasyona Giriyor!
Roma Antik Tiyatrosu’nda ‘Restorasyon’...
Edirne'de Restorasyon Hamlesi
"Haydarpaşa'da Restorasyon...
1600 Yıllık Tedavi Merkezine Restorasyon
Bir Restorasyon Skandalı Daha!
Vahdettin Köşkü'nde Restorasyon...
"Vahdettin Köşkü'nün Restorasyonunu...
Kapalıçarşı'nın Kayıp Restorasyon...
Tekfur Sarayı’nda Restorasyon Skandalı!
İskalyon Binası Restorasyonu Tamamlandı
Kont Drakula'nın Zindanındaki Gizli Geçit Açılıyor
Tokat Kalesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları sırasında bulunan ve kent merkezindeki Pervane Hamamı'na indiği tahmin edilen 'Ceylanyolu' gizli geçidinin açılması için çalışma başlatıldı. Kale zindanlarında Kont Drakula'nın da esir tutulduğu biliniyor.
DHA'nın haberine göre, Tokat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla 2009 yılında restore çalışmaları başlatıldı. 2010 yılında sona eren çalışmalar, geçtiğimiz Eylül ayında yeniden başladı. Çalışmalar kapsamında, Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan kalenin burçları sağlamlaştırılarak, kale çevresinde kazı çalışmaları yapıldı.
3 arkeolog denetiminde yapılan çalışmalarda erzak küpleri, askeri barınak, kent merkezindeki Pervane Hamamı'na inen gizli geçit ve 2 zindan bulundu. Bu zindanlardan birinde, 1431-76 yılları arasında yaşayan Eflak Beyliği prensi Kont Drakula'nın esir tutulduğu belirtiliyor. 350 metre uzunluğunda Kalede bulunan ve 'Ceylanyolu' olarak bilinen gizli geçidin açılması için çalışma başlatıldı. Tünelin giriş kısmının 10 metre ilerisinden sonra bulunan taş ve toprakların çıkarılması için raylı sistem kuruldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, kaleye giderek burada incelemelerde bulundu. Kalenin önemine değinen Müdür Akyüz, "Osmanlı döneminde cezaevi olarak kullanılan kalemizde pek çok ünlü hapis yatmıştır. Kazıklı Voyvoda olarak anılan Kont Drakula da burada yatmıştır. Bildiğiniz gibi turizme açılması amacıyla kalemiz çok önemli. Şehir merkezinde bu kadar sarp bir kale Türkiye'de yok denilecek kadar az" dedi. Ceylanyolu'nun açılması için raylı sistem kurulduğunu söyleyen Akyüz, şöyle konuştu: "Buradaki toprak ve taşların el gücüyle çıkması mümkün değil. Oranın temizliği için bu tertibatı kurduk. Buranın tam metresini bilemiyoruz ama 300-350 metre civarında olduğunu, Pervane Hamamı civarına indiğini tahmin ediyoruz. Şu andaki ilk hedefimiz buranın şehre inen yolunu tamamen temizlemek." Ceylanyolu'nun Osmanlı döneminde kalede bulunan askerlerin kent merkezine erzak ve su almak için gitmesi amacıyla kullanıldığı tahmin ediliyor. |