Amasra'da Kömür Hazırlama Tesisine İptal
Akademisyenlerden Hükümete...
Yerli Kömürde 2, İthalde 6...
Almanya Kömür Madenlerinin...
TTK, 294 Bin 61 Ton Kömür Üretti
Türkiye'nin Buğday Ambarına...
TTK, 184.6 Bin Ton Kömür Sattı
'Kömüre Köyümüzü Feda Etmeyeceğiz'
Kömür Santralleri Kirli Havayı...
'Kara Atlas', Yeni Kanser...
Kömür Ocağında Göçük: 1 Ölü
Zonguldak'ta Cumhuriyet Tarihinin...
Bu İlçede 30 Yıldır Kömür Yakmak Yasak
Santrallerde 5 Milyon Ton Kömür Yakıldı
İklim Değişikliği Kadar Artan...
"Türkiye'nin Temiz Enerjiye...
"2030'dan İtibaren Yenilenebilir...
Facia Ocağından Kömür Topluyorlar
Soma Kömür İşletmeleri'nden Kritik Karar
Greenpeace'in Gemisi Kömüre...
Kömür Tüketimi Tam Gaz
Bosch'tan Yeni Kömürsüz EC...
Kömürde 12 Milyar Dolarlık Pazarlık
Kömür İşçileri Grevde
Termik Santrallere Kömür Dayanmıyor
Tünel İnşaatına Kömür Engeli
Kömürü Bırakmadan Hedef Tutturulamıyor
Soma Kömür’den İlginç Savunma
Zeytine Kömür Karası Bulaşacak!
Haliç'te 'Kömürlü' Bir Gemi!
TTK'nın Kömür Üretimi Azaldı
Şırnak'ta Kömür Ocağında Göçük!
Kömür Madeninde Grizu Patlaması
Kömür Madeninde Grizu Patlaması
Kömür Ocağında Göçük!
Avrupa'nın En Büyük Longoz...
Soma Kömürleri'nin İşlettiği...
Kömüre Muhtaç Değiliz, Alternatifi Var
“Türkiye’nin Yenilenebilir Gücü” raporuna göre, 2030'a kadar kömür yerine yenilenebilir enerjiye yatırım yapılırsa hem artan elektrik ihtiyacını karşılanacak hem de aynı fiyata gelecek.
Bloomberg New Energy Finance (BNEF) WWF-Türkiye işbirliğiyle hazırladığı “Türkiye’nin Yenilenebilir Gücü” raporu, Türkiye'nin 2030'a kadar yenilenebilir enerjiye yatırım yaptığı takdirde hem artan elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini, hem de bunu kömür odaklı mevcut politikalarla aynı maliyete başarabileceğini iddia ediyor.
WWF'dan Mustafa Berke ve Bloomberg New Energy Finance'ndan Angus McCorne tanıttığı rapora göre, rüzgâr, güneş ve benzeri yenilenebilir kaynaklara dayalı kurulu gücün artırılmasıyla fosil yakıtlara bağımlılık azalacak, iklim değişikliğine neden olan emisyonlardaki artış duracak, Türkiye’nin doğasının korunması sağlanacak. Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, rapor çerçevesinde BNEF’in gerçekleştirdiği analize göre, 2030’a kadar Türkiye’nin artan ihtiyacını karşılayacak elektriğin üretimi için taş kömürü ve yerel linyit kullanımın maliyeti ile yenilenebilir enerjinin maliyeti hemen hemen eşit olacak: 400 milyar ABD Doları. Rüzgar güneş maliyeti düşecek Analizde bunun önümüzdeki on beş yıl içerisinde güneş ve rüzgar enerjisinin maliyetlerinde yaşanacak düşüşle mümkün olacağı belirtildi. Örneğin Türkiye’de şu anda rüzgar enerji santrali ortalama maliyetinin megavat saat başına 120 doladan 2030'da 60 ile 80 dolara “zemine monte fotovoltaik güneş santrali” projesinin ise 150 dolardan 85-120'ye inmesi bekleniyor. Kömürün 80-105 dolar olan maliyetine denk düşüyor. Kömüre devam edilirse emisyonlar iki katı artar Türkiye'nin resmi enerji politikasına göre, elektrik ihtiyacı 2030’a kadar her yıl yüzde 5’ten fazla artış gösterecek. Bu da kömür ile karşılanacak. Sonuç ise elektrik sektöründen kaynaklanan emisyonların neredeyse iki katına yükselmesi. BNEF analizinde, Türkiye ekonomisinin, Batı Avrupa ekonomilerinin yolunu izlemesi, hizmet sektörünün payının artması ve enerji verimliliğinde gelişmeler yaşanması durumunda, 2030 yılında elektrik talebinin resmi tahminlerin yüzde 25 aşağısında gerçekleşeceğini öngörüyor. Elektrikte yüzde 47'ye yükselebilir Bu talebi de yenilenebilir enerji ile sağlarsa yenilenebilir enerjinin 2013’te yüzde 29 olan payının 2030’da yüzde 47’ye kadar çıkacağı öngörülüyor. Bunda hidroelektriğin şu anda yüzde 25 olan payı yüzde 21'e inecek, rüzgâr ve güneş enerjisinin günümüzde yüzde 3 olan toplam payı ise yüzde 25'e çıkacak. Toplam elektrik üretiminde doğal gazın payının yüzde 26, kömürün payının ise yüzde 18’e düşeceği öngörülüyor. Bu senaryoda, emisyon artışının önümüzdeki bir kaç yıl devam etmesi, sonrasında ise sabitlenmesi bekleniyor. Fosile teşvik kalsın, rüzgara güneşe destek artsın Raporda Türkiye'nin temiz ve düşük maliyetli elektrik üretimi için yenilenebilir enerji potansiyelini bir an önce kullanmaya başlaması, yenilenebilir enerjiye desteği arttırması, fosil yakıtlara verdiği teşvikleri kaldırması, termik santraller yerine yenilenebilir enerki kaynaklarına finansman sağlaması, yenilenebilir enerjiyi sanayi politikasının bir parçası haline getirmesi, enerji verimliliği için etkin politikalar üretmesi, fosil yakıta dayalı santrallerin çok ciddi ÇED süreçlerine tabi kılınması talep edildi. |