‘Kanserli Köy’ Taşındı Köylüleri...
Dikkat Oturduğunuz Binalar...
Her Yıl 3,3 Milyon Kişi Hava...
Kocaeli'nde Kanser Riski 7...
Çin'de Yılda 1 Milyon 600...
Amasralılar Kömür Tesisine Dava Açacak
Kömür Ocaklarının Üçte Biri Uygun Değil
Kömür Ocağında Göçük: 1 Ölü
Zonguldak'ta Cumhuriyet Tarihinin...
Bu İlçede 30 Yıldır Kömür Yakmak Yasak
Elektrik Üretiminde Yerli...
Santrallerde 5 Milyon Ton Kömür Yakıldı
Kömüre Muhtaç Değiliz, Alternatifi Var
Facia Ocağından Kömür Topluyorlar
Soma Kömür İşletmeleri'nden Kritik Karar
Greenpeace'in Gemisi Kömüre...
Kömür Tüketimi Tam Gaz
Bosch'tan Yeni Kömürsüz EC...
Kömürde 12 Milyar Dolarlık Pazarlık
Kömür İşçileri Grevde
Termik Santrallere Kömür Dayanmıyor
Tünel İnşaatına Kömür Engeli
Kömürü Bırakmadan Hedef Tutturulamıyor
Soma Kömür’den İlginç Savunma
Zeytine Kömür Karası Bulaşacak!
'Kara Atlas', Yeni Kanser Haritası Olabilir
Greenpeace kömürlü termik santrallerin hava kirliliğine, hava kirliliğinin de kansere olan etkisini hatırlatarak sağlık bakanlığını kömürlü termik santrallerle ilgili harekete geçmeye çağırdı. Greenpeace: Bakanlık adım atmazsa, ‘Kara Atlas’ Türkiye’nin yeni kanser haritası olabilir.
Greenpeace, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yayımladığı açıklamada, kömürlü termik santrallerin hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Birgün Gazetesi'nin haberine göre, açıklamada, “Havadaki kirliliğin sebepleri arasında sağlık için en tehlikeli olanı, PM 2,5 adlı, saç telinden bile küçük olan ince parçacık maddeler. Her gün tonlarca kömürün yakıldığı kömürlü termik santraller de kansere yol açan bu sessiz katillerin en önemli sebepleri arasında” ifadelerine yer verdi.
Planlarla büyüyen tehdit Türkiye’nin 80 yeni kömürlü termik santral planının ve bununla birlikte dünyanın en büyük 4. kömür tehdidi konumunda olduğunu hatırlatan Greenpeace Kampanya Sorumlusu Buket Atlı, ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 64 ilde trafik, endüstri, yüksek hava kirliliği potansiyeli bulunuyor. Bu santraller yapılırsa bacalarından çıkacak olan sessiz katillerin kanser yapacağı resmen ispatlanmış iken, sağlık bakanlığı bu santrallere izin verilirken nerede diye soruyoruz?'' dedi. 'Bakanlık harekete geçmeli' Sağlık Bakanlığı'nın hava kirliliğine neden olan kömürlü termik santrallerle ilgili acilen hareket geçmesi çağrısında bulunan Atlı, “İnsanların temiz hava hakkı ellerinden alındıktan sonra, erken tanı, teşhis ve tedavi ile kanserle savaşıyoruz demek gerçekçi ve yeterli değil. Sağlık Bakanlığı halkın sağlığını korumak için izin süreçlerinde aktif rol almazsa, planlanan santralleri gösteren ‘Kara Atlas’ın Türkiye’nin yeni kanser haritası olması kaçınılmaz” diye konuştu. Sessiz katilin verileri Greenpeace’in Stuttgart Üniversitesi ile birlikte hazırladığı Sessiz Katil Raporu’nun sonuçlarına göre veriler şöyle: * Sessiz Katil Raporu’nun sonuçlarına göre 2010’da Türkiye'de 7900 kişi çalışan kömürlü termik santraller yüzünden hayatını kaybetti. * Afşin- Elbistan ve Soma Termik Santralleri 2010 yılında Avrupa’nın en çok can alan santralleri oldular. * Avrupa Çevre Ajansı’nın verilerine göre 2012 yılında Türkiye’de şehirde yaşayanların yüzde 97,2'si yıl içinde sağlık sınırlarının üzerinde parçacık madde kirliliği olan hava soludu. * 2009 yılı verilerine göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 98 bin erkek ve 63 bin kadın kansere yakalanıyor. |