Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kirlilik, Uluabat Gölü'nü Yok Ediyor

Bursa bölgesindeki önemli göllerden biri olan Uluabat Gölü, sanayi ve ev atıklarının meydana getirdiği kirlilik yüzünden yok olma tehlikesi yaşıyor. Bir süredir gölün kurtarılmasına yönelik çalışmalar yapanDoç. Dr. Feza Karaer, gölün aşırı kirlenme sebebiyle kendini yenileyemediğini, su kalitesinin bozulduğunu söyledi. Karaer, göle akan atık

Zaman Gazetesi
1 Kirlilik, Uluabat Gölü'nü Yok Ediyor

Bursa bölgesindeki önemli göllerden biri olan Uluabat Gölü, sanayi ve ev atıklarının meydana getirdiği kirlilik yüzünden yok olma tehlikesi yaşıyor. Bir süredir gölün kurtarılmasına yönelik çalışmalar yapan Doç. Dr. Feza Karaer, gölün aşırı kirlenme sebebiyle kendini yenileyemediğini, su kalitesinin bozulduğunu söyledi. Karaer, göle akan atık suların bir an önce denetim altına alınması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Ramsar sözleşmesi kapsamında bulunan Uluabat Gölü'nün sanayi ve ev atığı sularla kirlendiği, kendini yenileyemediği, su kalitesinin giderek bozulduğu bildirildi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feza Karaer, gölün korunmasına yönelik yıllardır çalışmalar yaptığını belirterek, son olarak TÜBİTAK destekli, Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ile BUSKİ ve DSİ 1. Bölge Müdürlüğü'nün katkıları ile birlikte gölün su kalitesinin korunmasına yönelik bir proje başlattıklarını bildirdi.

Projenin, 2011 yılına kadar devam edeceğini, gölün su kalitesinin teknik yöntemlerle değerlendirileceğini anlatan Karaer, bu kapsamda her ay gölün belirli noktalarından su ve "sediment" adı verilen dip tabakasından örnekler alındığını, laboratuvarlarda incelendiğini kaydetti.

Karaer, "Çalışmamızın ilk sonuçlarına göre, gölü tehdit eden unsurların başında nokta kaynaklı endüstriyel ve evsel kirlilik geliyor. Atık sular arıtılmadan bırakılırsa gölün su kalitesi bozuluyor. Orhaneli ve Emet Çayı'nın membasından başlayan kirlilik göle ulaşıyor. Bu kirliliğin mutlaka durdurulması lazım. Bu kirlilik önlenemezse, göl uzun süre yaşamayacak, kuruyacak. Gölden su çekimlerinin de kontrol altına alınması gerek. Gölün, 1980-1990'lı yıllardaki boyutuyla, mevcut hali aynı değil. Gölde giderek bir küçülme ve daralma var. Göl kendini toparlayamıyor. Göldeki canlılar da etkileniyor tabii ki. Balık türlerinde ve stokunda ciddi bir azalma var. Göldeki balık stoku artık köylülerin balıkçılık yapmasına müsaade etmeyecek kadar düştü. Hem kuşlar hem de balıklar bir tehdit altında." dedi.

Karaer, gölün su kalitesinin bozulmaması için alınması gereken önlemleri geliştirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Numuneleri laboratuvarlarımızda inceliyoruz. Hedefimiz, bu çok önemli sulak alanın korunması. Gölün su kalitesinin bozulmaması. Su kalitesi bozulursa, oradaki ekosistem değişiyor. Küçük canlılardan balıklara kadar birçok canlı etkileniyor." dedi.

Gölün bölge halkının geçim kaynağı olduğuna dikkati çeken Karaer, bölge halkının göle bağımlı olarak yaşadığını ve gölün balıkçılık dışında tarımsal sulama amacıyla da kullanıldığını belirtti. Karaer, "Gölün çevresinde sanayileşme de var. Bunlar gölden su talep ediyorlar. Tabii ki bunlar, gölü bozan, yıpratan, yaşlandıran şeyler. Nasıl insanlar yaşlanıyorsa, göl de yaşlanıyor. Gölün içine bırakılan atıklar nedeniyle, su kalitesinde, yapısında bozulmalar oluyor." dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kirlilik-uluabat-golunu-yok-ediyor_68615.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • selam uluabat gölüne o kadar çok kirli su atılıyor ki bu 1,5 milyon yaşında olduğu söylenen göl şimdiye kadar kurumadıysa çok şanslıyız önce devlete ait olan şeker fabrikası, m.k paşada bulunan tabakaneler, domates fabrikaları ve k. beyin etrafındaki fabrikalar arıtmalarını çalıştırmadığı sürece bu iş olmaz yaza girildiğinde milyonlarca balık ölüyor dsi su pompalarından akıtılan su bir tahlil edilsin neler dökülüyor bir görün petrolden farkı yok ve çok kötü kokuyor saygılar YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!