Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kim İşledi Bu İnsanlık Suçunu?

Kim İşledi Bu İnsanlık Suçunu?

Radikal Gazetesi
Kim İşledi Bu İnsanlık Suçunu?

b>Tuzla'da toprak altında bulunan varillerin içindeki madde kanserojen fenol. Toprağa da karışan madde için uzmanlar alarmda. Sorumlu firma aranıyor. Tuzla'da ortaya çıkan varillerde yapılan ilk incelemede yüksek oranda kansorejen içeren fenol maddesine rastlandı. Madde toprak altında zarar gören varillerden toprağa sızmış durumda. Daha büyük tehlike ise, yeraltı sularıyla buluşma ihtimali. Bu durumda 10 milyon nüfuslu İstanbul ve 1.5 milyon nüfuslu İzmit için tehlike çanları çalacak.

Bölge güvenlik çemberine alınırken, yetkililerin varillerin bu hafta imha edileceğini ve diğerlerinin bulunması için çalışmaların süreceğini belirtti. Uzmanlar "Hayvanlarda yapılan deneylere göre fenol bir sonraki nesle de zarar veren 'mutojen 3' özelliğine sahip bir madde" yorumunu yaptı. Bölge halkı ise "Orada hayvan otlatıyorduk, şenlik yapıyorduk" dedi.

Tuzla'nın Orhanlı beldesine bağlı Mescit Mahallesi Değirmentepe mevkiinde yaklaşık on gün önce yapılan kazılarda içinde kimyasal maddelerin bulunduğu variller bulundu. İki yıl önce bir ilaç şirketi, bir harfiyat firmasıyla anlaşmış ve prosedüre göre imha için İzmit'teki Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme A.Ş'ye (İZAYDAŞ) vermeleri gerekirken, maliyetten kurtulmak için gömmeye karar vermişti. İki yıl toprak altında kalan variller bir işçinin ihbarıyla ortaya çıktı. Varillerden alınan numuneler incelendi.

İkinci numune inceleniyor
İZAYDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erol "İlk aldığımız numuneler incelendi, yüksek miktarda kanserojen içeren fenol bulduk. Bu atıklar, bertaraf edilebilecek bir madde. Yakma tekniğini kullanarak bertaraf edebiliriz. Ancak bunun kararını İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü verecek" dedi. Erol, ikinci numunelerin sonuçlarının da hafta içinde çıkacağını belirtti.

İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar, jandarmanın varillerin çıktığı alanda tedbir aldığını belirterek, her biri yaklaşık 50 ila 100 kilogram ağırlığında olan varillerin hafta içi imha için İZAYDAŞ'a gönderileceğini söyledi:

İmha edilecek
"Variller zarar görmüş, delinmiş. İçindeki madde toprakla buluşmuş. Çevredeki çocuklar oraya gidebilir ve zarar görebilirdi. Ya da hayvanlar bölgedeki suyu içerek zarar görebilirdi. Maddeler daha fazla toprak altında kalırsa belki bir su kuyusuna ulaşabilir ya da yağmur sularıyla buluşup, yüzeysel suya karışabilir. Bunlar çok büyük tehlikeler. Varilleri yine aynı yere gömdük. Diğer variller de bulunup, imha edilecek. Bu arada kirlendiği için oradaki toprağı da imha etmek gerekiyor. Bu madde kullanıldıktan sonra atıklarının İZAYDAŞ'a verilip, imha edilmesi gerekirdi. Bu bir 'insanlık suçudur' ve sorumluların mutlaka bulunması gerekir. Bu işlemler yüksek maliyetli. Sorumlu firma bulunduğunda ondan tahsil edilmesi gerekir."

Orada şenlik yapılıyordu
Çevre sakinleri, varillerin bulunduğu alan ve çevresinde hayvanları otlattıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Burası hayvanların otladığı, insanların şenlik yaptığı bir alan. Giresunlular şenlik yapardı mesela. Bazen bizim buraya çıkmamıza izin verilmezdi. İş makineleri çıkardı. Makinelerin niye oraya çıktığı belli oldu. Demek ki varilleri gömüyorlarmış."

Bu arada güvenlik çemberi etrafında jandarma ekibi beklerken, çember içine alınmış alandaki birkaç köpek ölüsü dikkat çekti. Yetkililer, köpeklerin maddeden etkilenmiş olabileceğini belirtti.

İstanbul Kimya Mühendisileri Odası'ndan Gülay Yasan, fenol maddesiyle ilgili şu bilgileri verdi:

Diğer nesle de geçebilir
"Fenol Dünya Sağlık Örgütü tarafından kansorejen maddeler sınıfına alındı. Çok tehlikeli bir maddeyle karşı karşıyayız. AB'ye göre de fenol 'kansorejen ve mutojen 3' kategorisinde. Araştırmalar sürüyor ancak hayvanlarda yapılan deneylerde, fenolün bir sonraki nesle de zarar veren 'mutojen 3' özelliğinde olduğu belirlendi. Fenolü karbolik asit, monohidro benzer olarak isimlendiririz. Beyaz kristal halindedir ve suda çözülür. Parlayıcı ve patlayıcı özelliği de vardır. Yanarak havaya karışabilir. Isı, ateş ve kıvılcımla parlama ortaya çıkar. İnsanlara ve hayvanlara zarar veren bir madde. Solunum, sindirim ve deri yoluyla insan vücuduna alınır. Fenol, en büyük zararı ise akciğer ve sinir sistemine veriyor. Yağmurlarla fenol içme suyuna karışabilir. Bölge bir an önce izole edilmeli. Isı ve ateş kullanılmamalı. Çalışma yapanlar mutlaka özel tulumlar, eldiven ve maske kullanmalı."

http://www.yapi.com.tr/haberler/kim-isledi-bu-insanlik-sucunu_44439.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!