Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kerpice İade-i İtibar

Elazığ depreminin faturası Anadolu'da on bin yıldır kullanılan kerpice çıkarıldı. Zayıf bir malzeme gibi yansıtılan kerpicin yoksulluk ve cehalet yüzünden tercih edildiği gibi bir intiba uyandırıldı. Gerçeği, konunun uzmanlarına sorduk. Depremin vurduğu köylerde insanlar kerpiç yüzünden mi ölmüştü ve kerpiç iddia edildiği gibi yalnızca yoksulların

Zaman Pazar
2 Kerpice İade-i İtibar

STRONG>Elazığ depreminin faturası Anadolu'da on bin yıldır kullanılan kerpice çıkarıldı. Zayıf bir malzeme gibi yansıtılan kerpicin yoksulluk ve cehalet yüzünden tercih edildiği gibi bir intiba uyandırıldı. Gerçeği, konunun uzmanlarına sorduk. Depremin vurduğu köylerde insanlar kerpiç yüzünden mi ölmüştü ve kerpiç iddia edildiği gibi yalnızca yoksulların kullandığı bir malzeme miydi?

İTÜ'de kerpiç araştırmalarını yürüten ve bir süredir bulunduğu Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nden sırf kerpici savunmak için gelen Doç. Dr. Bilge Işık, "Hatayı kerpiçte değil, evlerin yanlış inşa edilmesinde aramalıyız. Dere yatağına yapıldığı için yıkılan evlerde nasıl ki seli suçlamıyorsak, teknik bilgi kullanılmadan yapılan evlerde de kerpici suçlayamayız. Birinci hata teknik bilgi eksikliğidir, ikincisi ise kontrol yetersizliğidir." diyor. 2007'de Ankara'nın Balâ ilçesini sallayan depremde, kuralına uygun yapılan kerpiç evlerin ayakta kaldığını söyleyen Doç. Dr. Işık; Elazığ'da yıkılan evlerin duvarlarında yapıyı ayakta tutacak ahşap hatılların olmadığını gözlemlemiş.

Anadolu'da yerel mimariyi ayakta tutan ustalık bilgisinin günümüze aktarılamadığını belirten ve bu eksikliğin ilköğretim okullarından başlayarak giderilmesi gerektiğini savunan Işık, "Bir binanın nasıl ayakta durabileceği bilgisi en temel bilgidir ve fizik derslerinde bir başlık olarak anlatılabilir." diyor. Kerpicin yoksulluk ve cehaletle ilintilendirilmesini de anlamsız bulan Doç. Dr. Işık, bugün Avrupa ülkelerinde sağlıklı yaşamak isteyen entelektüellerin kerpice yöneldiğini aktarıyor ve ekliyor: "Organik beslenme nasıl daha pahalıysa, Avrupa'da kerpiç evlerde oturmak da öyle pahalı; ancak maddi gücü yetenler kerpiç evlerde oturabiliyor."

Enkazda görünen dere taşları

Yaz aylarını, Edremit'e bağlı Güre beldesindeki kerpiç evinde geçiren mimar Cengiz Bektaş, Elazığ depremiyle ilgili enkaz fotoğraflarındaki dere taşlarına dikkat çekiyor. Evlerin, birbirine tam tutturulamayan yuvarlak taşlarla örüldüğünü söyleyen Bektaş, 1966 Varto depreminde köyleri dolaştığında da yıkılan evlerin kerpiçle değil, dere taşlarıyla yapıldığını gözlemlemiş. Kerpici günah keçisi ilan etmek yerine, inşaatta nasıl kullanıldığı üzerine kafa yormamız gerektiğini söyleyen Bektaş, "Kerpiç duvarda, bir buçuk metre aralıklarla hatıl dediğimiz ahşap direkler koymalıyız." tavsiyesinde bulunuyor ve ekliyor:

"Elazığ'daki evler kerpiçle yapıldığı için değil, hatıl kullanılmadığı için yıkıldı. Kerpiç ustalıkla kullanıldığında en sağlıklı inşaat malzemesidir. Havayı temizler, nemi dengeler ve ısıyı belli bir düzeyde tutar. Bugün Van Kalesi'nden Safranbolu evlerine kadar her yerde yüzlerce yıldır ayakta duran kerpiç örneklerine rastlayabiliriz. Evler kerpiç olduğu için yıkıldı demek inşaatı bilmemek demektir."

Memleketi Denizli'de de ahşap çatkılı kerpiç evlerde oturanların depremlerde başlarına kiremit düşer korkusuyla dışarı çıkmadığını söyleyen Bektaş, Aksaray'ın Sultanhanı beldesinde karşılaştığı bir vakayı da gayet manidar buluyor; çocuklar, artık yaşlanan annelerine yeni inşaat yöntemiyle betonarme bir ev yaptırıyorlar ki ahir ömrünü rahat geçirsin. Fakat yeni eve yerleşen kadıncağızın her tarafı ağrımaya başlıyor. Bunun üzerine yeniden bir kerpiç ev yaptırıyorlar ve ağrılarının dinmesi için annelerini o eve taşıyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kerpice-iade-i-itibar_77792.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Kabahati yapı malzemelerinde değil yapı sektöründeki sistemik sorunlarda aramalıyız. Yapı üretim sistemimizdeki sakatlıklar tüm nüfusumuzun canına kasdeden tuzaklar üretmektedir. Biz de bunların içine girip yaşıyor sonra da altında kalıp ölüyoruz. bilim, teknik ve kaliteye öne vermediğimiz, bilgiyi iş bitirici ucuz çözüm alışkanlıklarımızın önüne koymadığımız sürece bu tür saçmalıklar sürüp gidecektir. İnsanlarımız da bu saçma nedenlerle ölmeye devam edecekler. Niçin birisi çıkıp kıralın çıplak olduğunu söyleyemiyor? Bu durum bütün köylerimiz için aynı büyük, küçük, mega farketmiyor... Yazık! YANITLA
  • Elazığ deprem fotğraflarında ,kerpiçin humuslu ham topraktan yapıldığını gördüm. Bu bilgi eksikliği; kerpiç toprağın seçimine dikkat edilseydi ve çamuruna saman veya ot karıştırılmış olsaydı kerpiç öyle dağılmazdı. Ayrıca binaların köşelerinde bile taşıyıcı direklerin olmadığı görülüyordu. Bir de, özellikle tek katlı bile olsa yapıları karkas olarak yapmalıyız. Ahşap karkas boşlukları, saman lifli kerpiçle doldurulmuş olması, üzerinin de yine samanlı çamur harçlı sıva ile sıvanması, taban döşemesinin de ahşap tahta kaplanması, tavan arasında yalıtım için hasır serilmesi, tavanın da yöresine göre mümkün olduğu kadar, osmanlı kiremiti kaplanması ile sağlıklı yaşanılabilecek bir köy evi yapılabileceğini düşünüyorum. Ayrıca Deprem fay hattındaki köylerin civarında zemin etüdü yapılarak seçilecek yerleşim alanlarının imar planları ve alt yapıları (Elektrik,yol,içme suyu,kanalizasyon)yapılıp, yine mülki idarenin, mimar, mühendis kadrosu ve üniversitelerin öğrencilerinin de katılımlarıyla hazırlanacak tip projeler, bedelsiz olarak evini yapacaklara verilip, köylünün kendi imkanlarına, devlet desteği ve kredi imkanları katılarak, köylerimizin belli bir dönem içinde yenilenebileceğini düşünüyorum. Burada önemli olacak devletin ve mahalli yönetimlerin proje ve alt yapı hizmetlerini bedelsiz olarak yapması gerekmektedir. Aslında halen köylerin alt yapıları devlet tarafından yapılmaktadır. Aslolan yeni bir reorganizasyondur düşüncesindeyim. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!