Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kentsel Dönüşüm Sonrası İnşaat Atıkları Ne Olacak?

Sektörel Fuarcılık tarafından 15 – 16 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek IWES 2012 – 4. Atık Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi öncesinde düzenlenen toplantıda, kentsel dönüşüm sırasında ortaya çıkacak, yıkılacak bina atıklarının yönetimi tartışıldı.

yapi.com.tr
1 Kentsel Dönüşüm Sonrası İnşaat Atıkları Ne Olacak?

Yeni yönetmelik şart    

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Ahmet Varır, hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının düzenlenmesi ve geri dönüşüm konusundaki yönetmeliğin tam olarak ihtiyaçlara karşılık veremediğini kaydeden Varır, yeni bir yönetmelik çıkarılması gerektiğini belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak mevcut yönetmeliği tam olarak yeterli bulmadıklarını dile getirdi. Varır, hafriyat ve yıkıntı atıklarına ilişkin yasal düzenlemenin 2005 yılında yürürlüğe girdiğini ve hala yürürlükte olduğunu söyledi.    

Yılda 125 milyon ton hafriyat bertaraf ediliyor    

Türkiye’de her yıl 125 milyon ton hafriyat toprağını yeniden kazanmaya ve üretmeye çalıştıklarını belirterek, “Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte bu miktarda ciddi bir artış olacak. İnşaat yıkıntı atıklarında son durum ne diye bakacak olursak yıllık olarak 4 ila 5 milyon ton civarında bir atık olduğunu düşünüyoruz” dedi. Varır ayrıca yeni yönetmelik ve değişiklik taslağı çalışmalarına başladıklarına dikkat çekerken; “Mevcut yönetmeliğimiz bu yükü kaldıracak durumda değil. Özellikle inşaat yıkıntı atıklarının geri kazanımı konusunda mevcut yürürlükte olan yönetmelik tabir-i caiz ise birazcık soft kaldı. Yani zorlayan, ortaya net hükümler koyan bir yönetmelik değil. O noktada bu yönetmeliği değiştirme planı içerisine girdik. Geri dönüp 37 maddeden oluşan, şu anda taslak olduğu için 1-1, 1+ ve 5 ekten oluşan bir çalışma yapılmış durumda. Yönetmeliğin amacı hafriyat toprağından başlayarak, inşaat yıkıntı atıklarına kadar genel çevre politikaları çerçevesinde bu atıkların çevreye zarar vermeden toplanması, biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması ve buna ilişkin teknik idari esasların belirlenmesini kapsamaktadır” diye sözlerini noktaladı.    

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Cevat Yaman, “İstanbul’da Hafriyat ve İnşaat – Yıkıntı Atıkları” başlıklı sunumunda önceki dönemde denetim ve idari yaptırım yetkileri olmadığı için bu atıkların İstanbul’a gelişigüzel atıldığını belirten Yaman,bugün artık hafriyat atıklarının düzenli bir şekilde depolandığını aktardı. Hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarını taşıyacak kamyonların Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Taşıma İzin Belgesi almaları gerektiğine dikkat çeken Yaman; bu belgeyi alabilmeleri için araçların belirli niteliklere sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/kentsel-donusum-sonrasi-insaat-atiklari-ne-olacak_102236.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bina atıklarının zaten geri dönüştürüldüğü burada pek bahsedilmemiş. Bu da beni çok şaşırttı. Cam, Demir ve ahşapların geri dönüşümü/ tekrar kullanımı bir yana eski blok tuğlalardan kırılmış betona kadar inşaatlarda çoğu şey geri dönüştürülebilir ve dönüştürülüyor da. Kırılmış beton kısmen sorun, geri dolgu malzemesi haricinde geri kalan kısım hiç depolanmıyor. Oysa bu da depolansa bir sektör, bir kazanç parası. Yani Türkiye'de listedeki herşey zaten geri dönüştürülüyor. Bu geri dönüşümle ilgili devlet birşey yapmasa da hurdacılar bu konuda çok iyi çalışıyorlar ve devletin bu açığını kapatıyorlar. Konferansta nasıl bahsedilmeyi unutulmuş bu değerli "hurdacılar" ? Sadece bunların unutulması ile bütün bu konferans güme gitmiş. Üstelik sektördekiler de bilir, hurdacılar müteahhitlerin derdini senelerdir çözerler. Bu sektör ekonomimizin parçasıdır ve göz ardı edilmiş asıl bu telafi edilmelidir. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!