“Kentsel Dönüşüm İyi Gitmiyor”
Kentsel Dönüşüm Sinemaya Yaradı
Mütekabiliyet ve Dönüşüm 2013'e...
İstanbul Mimari Yorgunu
"7 Milyon Bina Yıkılırken...
KENTDER ilk Genel Kurul Toplantısını...
Alibeyköylüler Yedi Yıldır...
Dönüşümde Son Nokta: Irkçı Savunma
Kırsalda da Dönüşüm Başladı!
Bağdat Caddesi Yeni Bir Sulukule...
Eyidoğan'dan Kentsel Dönüşümde...
Kentsel Dönüşüm Laboratuvarı Açıldı!
Sağlam Evi Dönüştürene Gözdağı!
“İstanbul’daki Binalarda Beton Yok”
Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu
Dönüşüm İstediler, Mağdur Oldular!
Ortak Dert Tapusuzluk!
En Fazla "Risk" İstanbul'da!
Dönüşüm için ‘Gaz’ Verildi
6,5 Milyon Yapı Dönüşüme Uğrayacak
Kentsel Dönüşüme Karşı 13 Bin İmza!
"Kentsel Dönüşüm İştah Kabartıyor"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm için şimdiye kadar özel hesapta 650 milyon lira toplandığını, 2B'den ise 100 milyon lira geldiğini belirterek, "Vatandaşlara verilen kira yardımı, kredi desteği ve nakliyeyle birlikte paranın 500 milyon lirası harcandı" dedi.
Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 5 Ekim'de İstanbul Esenler'den uygulamasını başlattığı kentsel dönüşümün birinci yılını değerlendirdi.
İlk çıktığında kentsel dönüşüm yasasının çok fazla ilerleyebileceğinin düşünülmediğini belirten Bayraktar, "Ancak gelinen noktada insanların Bayraktar, kanunun çıkmasından bu yana yaklaşık 1,5 yıl geçtiğini ancak yıkımların 5 Ekim'de başlatıldığını anımsatarak, bu sürede günde ortalama 200 daire sahibinin dönüşüm için başvurduğunu kaydetti. Bunun, yasanın benimsendiğini ve kabul gördüğünü gösterdiğine işaret eden Bayraktar, kanun kapsamında yıkılan ilk evler için kasımdan itibaren anahtar teslimi yapılmaya başlanacağını vurguladı. Bayraktar, vatandaşlar sağlam evlerine kavuştukça dönüşüme ilginin daha da artacağını dile getirdi. Rakamlarla dönüşüm Kentsel dönüşüm seferberliğinin başlamasından bugüne kadar yaklaşık 43 bin 171 binanın vatandaşların isteğiyle riskli ilan edildiğine dikkati çeken Bayraktar, bunların yıkımlarının devam ettiğini, yıl sonuna kadar birçoğunun yıkılacağını anlattı. Bayraktar, bu yıl kentsel dönüşüm kapsamında 200 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Şu anda 170 bin konut civarındayız. Yıl sonuna kadar bu rakamı yakalarız, hatta geçeriz" diye konuştu.Kentsel dönüşüm özel hesabında yaklaşık 650 milyon lira toplandığını, bunun yarısını Bakanlığın kendi kaynaklarından sağladığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: "2B'den ise şu ana kadar 100 milyon lira geldi. Riskli evinden kurtulup sağlam eve kavuşmak isteyen ve bu süreçte bizden yardım alan 3 bin 500 bireysel kiracımız var. 7 belediyeye de kira yardımı yaptık. Kredi desteği ve nakliyeyi sayarsak bu paranın yaklaşık 500 milyonu harcandı. 2B satışları ve Bakanlığın döner sermayesinden, özel hesapta para toplanmaya devam edecek." Vatandaşların, sağladıkları kolaylıklar nedeniyle dönüşüme ilgisinin arttığını dile getiren Bayraktar, konutlarda yüzde 4, iş yerlerinde yüzde 3 kredi faiz desteği verdiklerini hatırlattı. Bayraktar, dönüşüm kapsamındaki uygulamaları vergi ve harçlardan muaf tuttuklarını ifade ederek, yaklaşık 50 milyon liralık krediyi onayladıklarını bildirdi. Krediden hem ev sahibi hem de kiracının yararlanabildiğine işaret eden Bayraktar, kiracıları da dönüşümle ev sahibi yaptıklarına dikkati çekti. "Kentsel dönüşüm iştah kabartıyor" Bayraktar, dünya ekonomisinde yaşanan durağanlığa karşın Türkiye gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin uluslararası yatırımcıların iştahını kabarttığını belirterek, şunları kaydetti: "Çin, Japonya, Güney Kore, Almanya, Hollanda ve Fransa vatandaşları, kentsel dönüşümle yakından ilgileniyor. İki gün önce kabul ettiğim ABD'li heyet de kentsel dönüşüme ilgi duyduklarını, bu konuda yatırım yapmak istediklerini söyledi. Dönüşümü fırsat olarak görüyorlar." |