Troia Kazılarında Yeni Bir...
Bizans, "Müteahhit"e Emanet!
Myra Kazıları Mahkemelik Oldu
Yoros Kalesi'nde Tarih Gün...
Van Kalesi'nden Depremin İzleri...
Van Kalesi Elektrik Direklerinden...
Kazıda Bulunan Heyecan Yarattı!
Van Kalesi'nin güney kesiminde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle 4 yıldır sürdürülen Eski Van Şehri, Kalesi ve Höyüğü kazılarında her gün yeni bir tarih gün yüzüne çıkarılıyor.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yürütülen kazılarda 800 yıl önce kullanılan atık su sistemi ortaya çıkarıldı.
DHA'nın haberine göre, Eski Van Şehri'nin ortaya çıkarılması için 60 kişilik ekiple Van Kalesi arkasında süren çalışmalarda ortaya çıkan yapılar heyecan veriyor. 15 gün önce sokaklar ve dükkanların ortaya çıkarıldığı kazılarda, bu kez şehrin atık su tahliye sistemi gün yüzüne çıktı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yürütülyen kazılara katılan Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Konyar, Osmanlı döneminde altyapının düşünülerek şehrin kurulduğunu söyledi. Batı kentleri ile aynı sistem Çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Banu Konyar, şehrin su tahliye sistemine ulaşmalarını kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Konyar şunları anlattı: "Son birkaç gün içerisinde atık su tahliye sitemini bulduk. Mekanlardan yola doğru gelen ve taş döşemenin altından geçen bir drenaj sistemi oluşturulmuş. Kanallar açılmış. Atık sular yol altından tahliye ediliyor. Biz bunu çok merak ediyorduk. Bu sistemi gün yüzüne çıkarmanın sevincini yaşıyoruz. Yolların üstünde ise iki ayrı tahliye sistemi oluşturulmuş. Ana caddelerde taş döşemeler omurgalı sistemle yanlara doğru eğimi verilirken, ara sokaklarda yolun ortasına doğru eğim verilerek oluklar oluşturulmuş. Bulgular Osmanlı kent mimarisi ve dokusu anlamamız açısından önemliydi. Altyapı düşünülerek şehir kurgulanmış. Ayrıca Batı Anadolu kentlerinde gördüğümüz bir sistemin doğuda da olması, Osmanlı döneminde bu sistemlerin her bölgeye eşit dağıtıldığını gösteriyor. Sistem bunca yıla rağmen çalışıyor. Bu sistemin daha eski dönemlere ait olduğunu düşünüyoruz. Bunu da yapacağımız sondajlama yöntemiyle ortaya çıkarmayı planlıyoruz." |