Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Kazdağları Tehlikede

Kazdağları'nda Baraj Tartışması

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Zeytinli Beldesi'nde düzenlenen çalıştayda, barajla ilgili endişeler dile getirildi.

Vatan Gazetesi



alıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Zeytinli Beldesi'nde düzenlenen çalıştayda, barajla ilgili endişeler dile getirildi.

Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Zeytinli Beldesi'nde, Edremit Körfezi Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Zeytinli Barajı Çalıştayı'nda, Mehmetalan ve Ortaoba köylerinin tarımsal arazileri üzerindeki Kirişlik Vadisi'nden akan Zeytinli Çayı üzerinde yapılması planlanan baraj, bilim adamları, yerel yöneticiler ve yörede yaşayan köylülerin katılımıyla masaya yatırıldı.

Zeytinli Belediyesi Düğün Salonu'ndaki çalıştayda, çevreciler ve köylüler karşı karşıya geldi. Zeytinli Beldesi mücavir alanlarındaki yerleşim birimleri, sahil şeridinde bulunan turistik tesis ve ikinci konut alanlarına içme suyu temin edilmesi, enerji elde edilmesi ve ovadaki tarım alanlarının su ihtiyacının karşılanması amacıyla DSİ tarafından yapılması planlanan Zeytinli Barajı tartışıldı.

Türkiye'de mitolojideki adı `İda' olarak bilinen Kazdağları'nın taşıdığı tarihsel, toplumsal, kültürel ve ekolojik değerleri nedeniyle, yeryüzünün önemli yaşam kaynaklarının başında geldiği belirtildi. Yaklaşık 258 bin hektarlık alana yayılan Kazdağları'nı, başta yangınlar olmak üzere birçok tehlike beklediği, bu nedenle tamamının koruma altına alınması gerektiği vurgulandı.

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülendam Tümen, Kazdağları'nın yakın çevresinde kurulu ağır sanayi ve termik santrallerin, bölgedeki biyolojik çeşitliliğe verdiği zararların, bilim dünyası tarafından sıkça dile getirildiğini hatırlattı, "Bugün biz burada Zeytinli Barajı'nı tartışırken öğrendik ki Kazdağları'nda yakın bir gelecekte yapılması planlanan 2 baraj daha var. Bu da beni endişeye sürüklüyor" diye konuştu. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Atalay, yaptığı konuşmada barajın 1960'lı yıllarda planlandığını anımsatarak, "O yıllardan bu yana çok şey değişti. Bilimsel veriler hiçbir zaman göz ardı edilmesin" uyarısında bulundu.

GÜMÇED Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mahmet Akif Öznal, Kazdağları sahasında yapılacak ve milli parka sınır olacak barajın Kazdağları'nın ekolojik dengesini alt üst edeceğini savundu, "Baraj yapılsın diyenleri geri püskürtmeye hazırız" diye konuştu. Mehmetalan Köyü Muhtarı Ali Rıza Akbulut 140 haneli köylerinde baraj yapılması halinde 66 ev ve bin 800 dönüm zeytinliğin sular altında kalacağını söyledi. Akbulut, "Ortaoba Köyünün tarlaları ile birlikte sular altında kalacak zeytinlik alan toplam 4 bin dönüm. Kısaca bu barajın yapılması halinde köyümüzün ekonomik gelirinin atardamarı kesilecek. Bunun yanı sıra, Kirişlik Vadisi'nde köyümüze ait 4 adet turistik tesis var. Ayrıca Mehmetalan köyü ve Zeytinli Çayı Kazdağı Milli Parkı sınırları içinde. Biz buraya baraj yapılmasını istemiyoruz. Köylülerimiz de buna izin vermeyecek" dedi. Köylüler, uzmanların yörenin faunası ve florasını anlatmasına da tepki göstererek, "Konu sadece çiçek ve böcekle geçiştirilemez. Biz topraklarımızı kaybedeceğiz" diye yakındı.

Kazdağı Akçay Milli Parkı Mühendisi Hasan Basri Avcı, Milli Parklar'ın koruma altında bulunduğunu vurguladı, "Yasalar ve mevzuat buna izin vermez" diye konuştu.

Zeytinli Belediye Başkanı ve Edremit Körfezi Belediyeler Birliği Başkanı CHP'li Şadan Aytaç bölge için yaşamsal önem taşıyan barajın yapılıp yapılmaması konusunda ciddi bir tartışma ortamı oluşturmaya çalıştıklarını söyledi, "Yalnızca Zeytinli bölgesinde 22 bin konut var. Bunların elektrik ve su ihtiyaçları var. Ben baraj her koşulda yapılsın demiyorum. Ama benim insanımın suya ihtiyacı var. Bu yalnızca banim sorunum değil. Bütün bir bölgenin sorunu. Bunu ben yapmazsam, yarın benim yerime gelecek olan başkan yine bu sorunla karşı karşıya kalacak. Yapmayalım demekle sorun çözülmüyor" dedi.

Çalıştaya CHP Balıkesir Milletvekili Kemal Deveciler, Edremit Kaymakamı Ekrem Büyükata, Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mimar Mehmet Akif Öznal, Orman Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Okay Gürpınar, DSİ 25.'nci Bölge Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler Şube Müdürü Dr. Turgut Safa, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erdoğan Yüzer, Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gülendam Tümen, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Atalay, Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Yılmaz Arı, Marmara Üniversitesi Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Tanay Sıtkı Uyar, Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Emel İrtem, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Türkman, Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Soykan katıldı. 16 bildirimin sunulduğu çalıştayın sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı bildirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kazdaglarinda-baraj-tartismasi_47826.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!