Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kazdağları Tehlikede

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda bilim insanının katılımıyla 22-25 Haziran tarihleri arasında Çanakkale'de gerçekleştirilen ''Kazdağları 2. Ulusal Sempozyumu'' sona erdi.

Cumhuriyet Gazetesi
Kazdağları Tehlikede

itolojik, kültürel, tarihi ve doğal güzellikleri ile Biga Yarımadası ve Türkiye için yaşam kaynağı olan Kazdağları'nda, olası maden arama faaliyetinin geri dönülmez tahribat yaratacağına dikkat çekilerek, Balıkesir yönü milli park olan dağın, Çanakkele tarafınının da bu kapsama alınarak bütünlüklü bir koruma sağlanması istendi.

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda bilim insanının katılımıyla 22-25 Haziran tarihleri arasında Çanakkale'de gerçekleştirilen ''Kazdağları 2. Ulusal Sempozyumu'' sona erdi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Balıkesir Üniversitesi, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Bilim Sanat Kültür Etkinlikleri Derneği (ÇABİSAK) ve TÜBİTAK tarafından düzenlenen sempozyumda, 4 gün boyunca akademisyenler, Kazdağları'nın dünü, bugünü ve yarınını konuştu. 16 oturumda 80 bildirinin sunulduğu sempozyumun katılımcı ve düzenleyicileri gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Kazdağları Sempozyumu Düzenleme Kurulu adına gazetemize bilgi veren ÇOMÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Osman Demircan, bölge için yaşam kaynağı olan Kazdağları'nın zenginliğinde geriye gidiş olduğunu belirterek, ağaçların kesildiğini, yeraltı su seviyesinin azaldığını, bitki örtüsünün tahrip edildiğini söyledi.

Demircan, ''Dağın tamamının milli park haline getirilerek korunması gerek. Bu konuyla ilgili olarak bilimsel verilere dayalı bir rapor hazırlıyoruz. Bu raporu Çanakkale Valiliği'ne sunacağız. Maden arama işlerinin çok geniş alanlarda olması halinde buradaki ekosistem bozulacak'' dedi.

İkinci Bergama olur
''Bir Kazdağı daha yaratmak milyon yıl alır. O yüzden çok duyarlı olmalıyız'' diyen Çanakkale Belediyesi Başkanı Ülgür Gökhan , Kazdağları'nın hiçbir şekilde imara açılmaması gerektiğini dile getirdi.

Kazdağları'nda maden aranması konusuna değinen Gökhan, ''Maden Tetkik Arama Kurumu 2 yıl önce burada çeşitli madenlerin olduğunu açıkladı, adeta yatırımcılara duyurdu bunu. Duyumlarımıza göre bazı firmalar arama ruhsatı almış. Burada maden faaliyeti kesinlikle istemiyoruz. Olası bir durumda burada da Bergama'daki gibi bir direniş olabilir, olması gerek. Bu sempozyum, bir uyarı niteliğinde'' diye konuştu.

Kazdağları 2. Ulusal Sempozyumu Düzenleme Komitesi Başkanı Salih Sönmezışık da sempozyumda yöre belediyeleri ve muhtarlıkları ile sivil toplum örgütlerinden oluşacak bir ''Kazdağları Birliği'' kurma kararı çıktığını ifade ederek ''Burası bir ikinci Bergama olma yolunda ilerliyor. 2001 yılı öncesi 10 milyon 411 bin metrekare yer, 49 yıllığına ne iş yapacağı bilinmeyen kurum ve şirketlere kiralanmıştı. Bu rakam 2006 itibariyle 100 milyon metrekareyi buldu. Bunun 6 bin hektarında altın arama kazıları yapılıyor.Buradan yüzlerce Bergama çıkmasını istemiyoruz'' diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kazdaglari-tehlikede_46680.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!