Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kazdağı Altın Madenciliğine Direniyor

Kazdağı’nda 91 hektarlık orman alanına açılmak istenen yeni altın ocağının ÇED toplantısı köylüler tarafından yaptırılmadı. Köy halkı, ‘’Maden ocağı açılırsa, tarım da hayvancılık da biter’’ diyor.

yapı.com.tr
Kazdağı Altın Madenciliğine Direniyor

Çanakkale’de altın madenciliğine karşı yıllardır mücadele eden Kazdağı halkı Ayvacık’ta açılmak istenen yeni altın madenine karşı direniyor. Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Kısacık köyünde 91 hektarlık orman alanında hayata geçirilmek istenen altın madeni projesinin dün aynı köyde düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı köylüler tarafından yaptırılmadı. Projeden etkilenecek Güzelköy, Koşuburnu ve Akçin köylerinden gelenler ellerinde, “Ormanımı kestirmem, suyumu vermem”, “Kazdağı’nın üstü altından değerlidir” yazılı pankartlarla projeyi yapacak şirketi protesto etti. Köylülerin direnişi sonucunda ÇED bilgilendirme toplantısı yapılmadığına dair tutanak tutuldu.

Arazide yapılan sondaj çalışmalarında sahada 56 milyon ton cevher rezervi olduğu belirlenmiş. Pumice Madencilik tarafından 37 yıl boyunca açık işletme yöntemiyle yapılacak altın madenciliğinden yılda 750 bin ton altın cevheri çıkarılması planlanıyor. Firma 91 hektarlık alan için ÇED başvurusunda bulunsa da bin 196 hektarlık orman alanında madencilik ruhsatına sahip.


Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan Ünal, altın madenine onay verilirse bölgeyi ciddi bir ekolojik yıkımın beklediğini belirtiyor. Ünal, “Altın madeni için çok büyük bir alanda ruhsat verilmiş. Yeni dosyalarla ocak açılacak alanı genişletecekler. Şu an için ÇED başvurusu yaptıkları alanın tamamı çam ormanı alanı. Eğer başlarlarsa önce bu bin dönümlük çam ormanını kesecekler. Ondan sonra burada kırma eleme işlemi yapacaklar. Firmanın dosyasına göre siyanürlü ayrıştırma yapılmayacağı belirtiliyor, ancak biz biliyoruz ki 3-5 ay sonra böyle bir dosyayla gelecekler. Çünkü yakında cevher işleme tesisi yok. Proje bölgedeki tarım ve hayvancılığı ciddi bir şekilde etkileyecek. Maden atıkları dağ gibi yığılacak, su kaynakları kirlenecek” dedi.

"Suyumuz kirlenecek"

Altın ocağı açılırsa başta Akçin Göleti de olmak üzere su kaynakları kirlenme riskiyle karşı karşıya kalacak. Akçin Göleti’nin suyuyla sulanan tüm tarım alanlarının da tehdit altında olacağını belirten Güzelköy muhtarı Mustafa Kaygın, “Bu projenin köyümüze hiçbir getirisi yok, zararı ise çok. Altın ocağı açılırsa biz burada artık tarım yapamayız. Hayvancılık biter burada. Altın madenciliği doğayı yok edecek. Projeye kesinlikle karşıyız, bu projeye karşı sonuna kadar direneceğiz” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kazdagi-altin-madenciligine-direniyor-_137842.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!