Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Kaza Olmadan İşyerleri Denetlenmiyor"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), 30 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan ve kademeli bir geçişle yürürlüğe giren İş Sağlığı Güvenliği Kanunu'na rağmen iş kazaları sonucu meydana gelen ölümlerde rekor kırılmaya devam edildiğini açıkladı; "Kaza olmadan işyerleri denetlenmiyor" dedi.

yapi.com.tr
"Kaza Olmadan İşyerleri Denetlenmiyor"

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar imzasıyla yapılan açıklamada, SGK istatistiklerine göre 2008 yılında meydana gelen iş kazaları sonucu 865 kişi hayatını kaybederken, 2011 yılında bin 700 kişinin kaybedildiği anımsatılarak, "Biliyoruz ki 2012 yılı rakamları açıklandığında bir yıldaki ölü sayısı 2 binli rakamlara ulaşacaktır" denildi.

Mevcut durumda kazaların tek tek teknik nedenlerini değerlendirmenin çok anlamlı olmadığına, çünkü işyerlerinde önlem alınmadığına, işverenleri önlem almaya zorlayıcı herhangi bir denetim ve ceza mekanizması bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Bilindiği üzere Elbistan, Adana, Esenyurt, OSTİM kazaları sonucu gündeme gelen İş sağlığı Güvenliği Kanunu, TBMM‘de kabul edilerek 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlandı. Ancak gerçek şu ki, bu yasa ile iş kazaları önlenememekte, meslek hastalıkları tespit edilememektedir. İş kazası sonucu ölümlerde Avrupa birinciliğimiz, dünya üçüncülüğümüz sürecektir" görüşlerine yer verildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, önlem almaya zorlayan bir kanun değil

İş kazalarının önlenmesinin ana unsurunun yalnızca yasa yapmak olamayacağının, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun önlem almaya zorlayan bir düzenleme içermediğinin savunulduğu açıklamada, Kanun, işverenleri değil, iş güvenliği uzmanlarını muhatap aldığı kaydedildi. "Oysa iş güvenliği uzmanları işyeri yöneticisi değildir, harcama yetkileri yoktur, işçi alma vb. yetkileri ve tüm bunların yanında hiçbir şekilde iş güvenceleri bulunmamaktadır" denilen açıklamada, kazaların gerçek muhatabının kazaların oluştuğu işyerlerinin sahipleri olan işverenler olması gerektiği vurgulandı. Mevzuatın, iş kazalarının işyerlerinde alınmayan önlemler nedeniyle meydana geldiği gerçeği ile düzenlenmesi gerekliliğinin altının çizildiği açıklamada, iş güvenliği uzmanlarını koruyan, iş güvencelerini sağlayan, işverenden bağımsızlıklarını sağlayacak bir şekilde yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu belirtildi.

Türkiye‘deki işyerlerinin ancak yüzde 3'ü-5‘i denetleniyor

İşyerlerinin denetlenmediğine dikkat çekilen açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na da bazı sorular yöneltildi.

"Türkiye‘deki işyerlerinin ancak yüzde 3-5‘inin denetlendiği, denetimsizliğin egemen olduğu gerçeğine karşı yetkililerin nasıl manevra yapacağı, duyarlı kamuoyunun dikkatle değerlendirmesi gereken bir konudur. Kaza olmadan işyerleri denetlenmediği gibi, kazadan sonra da müfettişler devrede değildir. Bir diğer anlatımla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasında kesinlikle devrede değildir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürürlüğe girdiği dönemde, kanunun, kamuoyuna 'her şeyi çözecekmiş' gibi yansıtıldığı hatırlanacaktır. Oysa yasanın getirdiği yeniliklerden birisi, iş kazalarının artık Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine bildirilmeyecek olmasıydı. Denetlemenin, yaptırımın, yol göstericiliğin olmadığı bir ortamda iş kazaları/iş cinayetlerinin artarak sürmesinden daha acı bir gerçek olamaz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘na soruyoruz:

·       İş Sağlığı Güvenliği Kanunu kapsamında kaç işyeri vardır, bu işyerlerinin % kaçı denetlenmektedir
·       Devletin tek görevi, kanun yapmak mıdır, denetleme görevi yerine getirilmeyecek midir?
·       İki aydır Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müfettişleri işyerlerini denetlememektedirler, bunun sebebi nedir?
·       Mevzuatta, "hayati tehlike bulunan işyerlerinin kapatılması" hükmü bulunmaktadır, 1.700 kişinin öldüğü 2011 yılında kaç işyeri kapatılmıştır?
·       Mevzuat gereğince, "Risk değerlendirmesi yapılmamış olan metal sektöründeki işyerlerinin kapatılması" gerekmektedir. Gaziantep‘teki işyerinin risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
·       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının son günlerde en çok ilgilendiği konu, iş kazalarının önlenmesi midir, yoksa işverenler en ucuza iş güvenliği uzmanı nasıl çalıştırırlar konusu mudur?
·       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı daha bir ay önce yürürlüğe koyduğu İş Güvenliği Uzmanlarının Görev Yetki Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik ile İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğini değiştirme gereğini iş kazalarını önlemek için mi, yoksa işverenlerin daha az para harcaması için mi yapmıştır?
·       Mesleki bağımsızlığı ve iş güvencesi olmayan uzmanlarla iş kazalarının önleneceğine inanıyor musunuz?
·       Son üç yılda iş kazaları nedeni ile hayatını kaybeden işçi sayısının yüzde 100 artmasını neye bağlıyorsunuz?"

http://www.yapi.com.tr/haberler/kaza-olmadan-isyerleri-denetlenmiyor_104180.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!