Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

7.2’lik Deprem Geliyor

Kaynaklar Raporlara Harcandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 10 yıl geçmesine karşın kenti bekleyen büyük deprem için somut hiçbir adım atamadı. 10 yılda çalışmaları olası deprem senaryoları ve raporlarla sınırlı kalan İBB, depremin yaratacağı hasarı önlemek yerine, deprem sonrası ihtiyaç duyacağı teçhizata milyonlarca lira

Cumhuriyet Gazetesi
Kaynaklar Raporlara Harcandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 10 yıl geçmesine karşın kenti bekleyen büyük deprem için somut hiçbir adım atamadı. 10 yılda çalışmaları olası deprem senaryoları ve raporlarla sınırlı kalan İBB, depremin yaratacağı hasarı önlemek yerine, deprem sonrası ihtiyaç duyacağı teçhizata milyonlarca lira harcamayı tercih etti.

İstanbul’da bulunan yaklaşık 1 milyon 600 bin binanın büyük bir çoğunluğunun yüksek deprem riski altında olduğu bilinmesine karşın, 17 Ağustos’tan bu yana geçen 10 yılda gerek merkezi hükümet gerekse yerel yönetimler tarafından tatmin edici hiçbir proje hayata geçirilemedi.

Merkezi yönetim ve yerel yönetimler yenileme ve güçlendirme çalışmaları için gerekli olan 20 milyar doları karşılayamadılar. İstanbul’un ana arterlerinin, parklarının yeşillendirilmesi için yılda yaklaşık 200 milyon TL harcayan İBB’nin 5 yılda deprem önlemleri ve çalışmaları için harcadığı rakam 1 milyar 19 bin TL’de kaldı. İBB verilerine göre, İstanbul’un en riskli ilçesi olan Zeytinburnu’ndaki 16 bin 30 bağımsız binanın 2 bin 295’i yüksek risk altında olmasına karşın hayata geçirilen Sümer Mahallesi Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm projesi yalnızca 1038 apartman dairesi ile 212 işyerini kapsıyor. İki etaptan oluşan projenin ilk etabının 2 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. Zeytinburnu’ndaki eski amatör futbol sahası üzerine inşaa edilecek olan konutlar tamamlanmadan, riskli binaların yıkılması ise mümkün olmayacak.

İlçeler bekliyor

İstanbul genelinde yüksek ölçekte deprem riski taşıyan 10 ilçedeki deprem çalışmalarıysa zemin ve yapı taramalarının ötesine geçemedi. İstanbul’da birbiri ardına inşaa edilen ve kentin dokusuna zarar verdiği için tepki çeken gökdelenler ile rezidansların kentsel dönüşüm projeleri olarak aktarılması ise tepki çekiyor.

İstanbul’da “Afet Merkez Üsleri” (AMÜ) ise henüz hayata geçirilmedi. Olası bir depremde 160-200 bin kişinin hastaneye ihtiyaç duyacağı öngörülmesine karşın kentte tek deprem hastanesi bulunuyor ve yalnızca 360 yatak kapasitesi mevcut.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kaynaklar-raporlara-harcandi_71556.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!