Bakan'dan 'Kanal İstanbul' Açıklaması
Kanal İstanbul Güzergahında...
YİD Modeline Kanal İstanbul Ayarı
Kanal İstanbul Adım Adım Geliyor!
AK Partililer'in "Kanal" Yarışı
Kanal İstanbul için İhale...
Kanal İstanbul Arsa Fiyatlarını Katladı
Türkiye "Montrö" ile Kazandıklarını...
Kanal İstanbul Projesi'nin...
Kanal İstanbul Yok Manzarası Var!
Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı...
Kanal İstanbul'un Güzergahı Kesinleşti
Kanal İstanbul için Yabancılarla...
"İki Proje İki Belgrad Ormanı'nı...
Kanal İstanbul İhaleye Çıkıyor
'Kanal İstanbul, İnsan Eliyle...
"Marmara Bölgesi'nin Felaketi Olur"
Kanal İstanbul'da İstimlak...
"Kanal İstanbul" Neden Çılgın Bir Proje?
Kanal İstanbul Projesi Başlıyor!
"Kanal İstanbul Projesi Hemen...
"Kanal İstanbul Yapılırsa Marmara Biter"
Kanal İstanbul Fırsatçılarına Dikkat!
"Kanal İstanbul Küçükçekmece'den...
Kanal İstanbul'da Çılgın Rant!
Bakanlık Açıkladı: Kanal İstanbul'un...
"Kanal İstanbul Projesi'nin Unutulması Gerekli"
İstanbulSMD’nin konuğu olan Prof. Cemal Saydam, Kanal İstanbul Projesi’nin ilk kazma vurulduğu andan itibaren geri dönüşü olmadığını ve potansiyel olarak büyük tehlike taşıdığını söyledi.
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) tarafından düzenlenen “Mimarlar Bu Ay Neyi Konuşuyor” başlıklı toplantıların bu ayki konuğu Prof. Cemal Saydam oldu. Açılış konuşmasını yapan İstanbulSMD Başkanı Ersen Gürsel, Kanal İstanbul’un İstanbul’un çevre denizlerine yapacağı etki konusunda ciddi uyarılarda bulunan Cemal Saydam’a kulak verilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Saydam, Kanal İstanbul olarak topluma lanse edilen ve İstanbul Boğazı’na ilave olarak Karadeniz ve Marmara denizleri arasında ikinci bir su geçişi olması planlanan projenin, ön etüd aşamasında deniz bilimcilerine danışılmadığını ve bunun büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı. Konuşmasında iki denizi birleştiren Kanal İstanbul Projesi’nin ne tür felaketlere yol açabileceği konusunun daha projenin başlangıç aşamasında ortaya konmuş olmasının gerektiğini vurgulayan Prof. Saydam, “Sorunu bir havuz problemi olarak ele alırsak, Karadeniz’in Akdeniz’e göre daha yüksek olması ve Boğazların gözle de görünen o akıntısını sağlayan nehir girdileri, debisini artırmadan bu havuza ikinci bir musluk takmak anlamına gelecek ve Marmara’nın oksijen dengesini bir daha geri dönülmez bir şekilde etkileyerek, zamanla tüm Marmara bölgesini çürük yumurta kokusunun kaplamasına neden olacaktır. İlk kazma vuruluğu andan itibaren geri dönüşü olmayan ve bu denli potansiyel tehlikeler taşıyan bu projenin rafa kaldırılması değil tamamen unutulması gerekmektedir.” dedi. |