BRICKER projesi, 10-11 Ekim tarihlerinde Madrid’deki Acciona ofislerinde resmen başlatıldı. Proje, Türkiye ve 6 Avrupa ülkesindeki proje ortaklarının engin deneyimlerinden de yararlanacak. Ortaklar arasında Özyegin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi (ÖzÜ EÇEM) ile birlikte teknoloji KOBİ’leri, araştırma kuruluşları, inşaat şirketleri, kamu kurumları ve bir de medya ajansı bulunuyor. Proje, yüksek enerji verimliliği sağlayan ve maliyet etkin güçlendirme çözümleri geliştirmeyi ve sunmayı amaçlıyor. Projenin en önemli çıktısı, üretilecek çözümlerin yinelenebilirliği olacak ve böylece mimarların, tasarımcıların, girişimcilerin ve nihai kullanıcıların bu çözümleri kolayca benimsemesi sağlanarak, Avrupa’daki kamu binalarının daha az enerji sarfiyatı yapacak şekilde tadilattan geçirilmesi teşvik edilecek.
Teknik gelişim ve gösterimin yanısıra BRICKER, aynı zamanda iddialı bir dağıtım ve kullanım stratejisi benimseyerek mümkün olduğunca geniş bir etki yaratmayı hedefliyor. Yerel paydaşlara yönelik çalıştaylar, eğitim seminerleri/webinarlar, projenin sonunda yayınlanacak olan “en iyi uygulamalar” kitabı ile diğer projeler ile birleşme de bu stratejinin önemli birer parçasını oluşturuyor.
Devlete ait binalar, bina nüfusunun önemli bir kısmını oluşturmakta olup kamu yaşamında da büyük bir görünürlüğe sahiptir. Bu nedenle, Avrupa’daki kamu sektörü, daha verimli ürün, bina ve hizmetleri teşvik ederek vatandaşların ve kurumların enerji tüketimi davranışlarını değiştirmesini sağlayabilir. BRICKER, yenilikçi bina güçlendirme çözümleri geliştirerek bunların seçilen üç gerçek ortamda gösterilmesini sağlayacak. Geliştirilen çözümler için seçilen yerler, Belçika, İspanya ve Türkiye’de yer alıyor. Seçilen her bir bölgenin farklı özellikleri ve kullanım alanları bulunuyor. Türkiye uygulaması Ege’ de bir kamu hastanesinde yapılacak ve ÖzÜ EÇEM ile Onur Enerji tarafından şekillendirilecek.
Aydınlatma, havalandırma, ısıtma, soğutma, iklimlendirme ve IT ekipmanları gibi nihai kullanımlar binadan binaya büyük değişiklik gösterebildiği için konut-dışı sektörde enerji kullanımını anlamak hayli karmaşık bir süreç. Konut-dışı sektörde ortalama enerji tüketiminin, konut sektöründen en az yüzde 40 daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Gösterimleri ile bu anlamda önemli bir rol oynayacak olan BRICKER projesinin talep azaltma stratejileri, yenilikçi hibrit (melez) birleşik üretim sistemlerinin entegrasyonu, enerji akışlarının verimli etkileşimi ve ara bağlantısallık için gelişmiş metodolojiler gibi alanlarda geniş etkilere sahip sonuçlar üretmesi bekleniyor.
Türkiye ve Özyeğin Üniversitesi'nin projedeki rolü
Özyeğin Üniversitesi projede çok aktif bir 'araştırma ve geliştirme ortağı' olarak bütün iş paketlerinde görev alacak. Ayrıca Türkiye uygulama koordinatörü olarak hem 5. iş paketinde yoğunluklu görev alacak; hem de uygulama ile ilgili bütün iş paketlerinin koordinasyonunu yürütecek. Özyeğin Üniversitesi ayrıca projenin sonuçlarının bir üst ölçeğe taşınması ve yaygınlaştırılması faaliyetlerinde de yer alacak. Üniversite, BRICKER proje uygulamasını Ege bölgesinde jeothermal enerjiyi kullanabilecek bir kamu hastahanesi üzerinde çalışmayı planlamakta. Projenin mühendislik tasarımları, Onur Enerji ile birlikte yapılacak.
AB’nin Mart 2000’de yapılan Zirve Toplantısı’nda belirtilen ve Lizbon Stratejisi olarak adlandırılan strateji kapsamında AB’nin 'dünyanın en dinamik rekabetçi bilgi temelli ekonomisi' olması hedeflenmişti. 2002-2006 yılları arasında 6. Çerçeve ve 2007-2013 yılları arasında 7. Çerçeve programları, bu hedefe ulaşmak amacı ile şekillendirildi. Türkiye bu programlara 13 diğer ülke ile beraber Asosye Ülke statüsünde katılıyor. Özyeğin Üniversitesi de 7. Çerçeve’de NEED4B (New Energy Efficient Design for Buildings / Binalar için Yeni Enerji Verimli Tasarımlar) projesinden sonra BRICKER (Total Renovation Strategies for Energy Reduction in Public Building Stock / Kamu Binalarında Enerji Verimliliğini Sağlamak için Gerekli Olan Bütün Tadilat Stratejileri) projesi ile beraber ikinci projesini Türkiye’den katılan ortak statüsünde yürütmeye başladı.
2010-2023 Türkiye Enerji Strateji Belgesi’nde yer alan 'kamu kuruluşlarında enerjiyi etkin ve verimli kullanmak' başlığı altında kamu kuruluşlarının bina ve tesislerinde yıllık enerji tüketiminin 2015 yılına kadar yüzde 10 ve 2023 yılına kadar yüzde 20 azaltılması öngörülüyor. Bu kapsamda BRICKER projesi Türkiye Enerji Strateji Belgesi’nde yer alan hedeflerin de ötesine geçerek, bina bazında yüzde 50 enerji tasarrufunu hedefliyor.
|