MMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, genel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte başta ormanlık alanlar olmak üzere İstanbul'un büyük bir bölümünün risk altında olduğunu belirterek, -Kaçak yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemeli, yapılanlar da anında yıkılmalı, dedi.
Cemal Gökçe, yaptığı açıklamada, İstanbu'un yüzde 70'inin kaçak yapılaşmayla oluştuğunu kaydederek, bunda seçim dönemlerinde çıkarılan imar aflarının önemli etkisinin bulunduğunu söyledi.
Yerel ve genel seçimlerde kaçak yapılaşmaya ilişkin hoşgörü oranının arttığını, hatta vatandaşın buna teşvik edildiğini vurgulayan Gökçe, şöyle konuştu:
-Oy karşılığı bazı insanlara yer bile gösteriliyor. Açıktır ki 3 Kasım'da yapılacak genel seçimler de böyle bir duruma gebe. Ama 17 Ağustos?u, 12 Kasım'ı yaşayan bir ülkede, hala insanlar akıllanmamışsa, hala siyasi anlayış ön planda ise bu kentte yaşayan insanların başka refleksler göstermesi lazım. Bu çerçevede hareket eden kişi ve kuruluşlar cezalandırılmalıdır.
Cemal Gökçe, -Başta ormanlık alanlar, hazine arazileri ve vakıf arazileri olmak üzere İstanbul'un büyük bir bölümü risk altında. Kaçak yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemeli, yapılanlar da anında yıkılmalı diye konuştu.
İSKİ EKİPLERİ ALARMDA
İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da 1999 yılında yapılan seçim öncesi ilde kaçak yapılaşmanın üzerine çok ciddi bir şekilde gidilerek, buna izin verilmediğini söyledi.
Eroğlu, Kasım ayında yapılacak milletvekilliği seçimi döneminde de aynı hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, -Artık seçim döneminde kaçak yapılaşmaya izin verelim, oy alalım dönemi tarihe gömüldü. Kimse bu uygulamadan oy almıyor. Neticede olan şehre oluyor dedi.
Şu anda şehrin tamamının uydudan görüntülendiğini, kaçak yapıların uydu fotoğraflarıyla anında belirlendiğine işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti:
-Özellikle su havzalarında olası kaçak yapılaşmayı önlemek için ekiplere talimat verdik. Kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak. Operasyonlarımız sürüyor. Mutlak koruma ve kısa mesafeli koruma alanlarında kaçak yapılaşmaya izin verilmeyecek, yapılanlar da yıkılacak. Sorumluluk alanımızın dışında kalanlar ise ilgili belediyelere iletilecek, ikaz edilecek.
KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ...
Kaçak yapılaşmayla mücadele konusunda en büyük eksikliğin kamu kuruluşları arasındaki koordinasyonsuzluk olduğunu belirten Eroğlu, kanunen yıkımdan sorumlu kuruluşların genellikle topu birbirlerine attıklarını bildirdi.
Veysel Eroğlu, -Bazı kamu kuruluşları kendi mülkünü koruyamıyor. Bir şey olduğu zaman da İSKİ?yi arıyor. Senin malın, senin mülkün. Bizim talebimiz, herkes kendi mülkünü korusun. Bu sayede kaçakla mücadelede bir ilerleme sağlanabilir diye konuştu.
İSKİ Genel Müdürü Eroğlu, içme suyu havzalarında son 5 yılda mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarında bin 5 adet binanın İSKİ tarafından yıkıldığını sözlerine ekledi.
|