Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bakanlığının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2013 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, yaptıkları çalışmalarla sürdürülebilir çevre ve yaşanabilir yerleşim sağlamak, şehirlerin marka değerini artırmak ve ülke çapında kentsel dönüşümü başlatmak konusunda titiz bir yapı oluşturduklarını ifade etti.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanunu ile 35 ilde 3 bin 169 binayı yıkarak dönüşümü başlattıklarını anlatan Bakan Bayraktar, Türkiye genelinde yaklaşık 6,5 milyon konutun dönüştürülmesinin planlandığını kaydetti. Bakan Bayraktar, ''Kentsel dönüşümle sadece binalar yıkılıp, yenileri yapılmayacak, aynı zamanda teknik altyapı, şehir meydanları, parklar, yeşil alanlar ve modern hayatın gerektirdiği sosyal donatıların oluşmasıyla şehirlerimizin marka değeri artacaktır'' dedi.
Yasa ile ulaşılması düşünülen hedeflerin tek bir kurum tarafından gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Bakan Bayraktar, uygulamada başta yerel yönetimler olmak üzere kamu kuruluşları, sivil toplum, üniversitelerle işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti. Uygulamanın en önemli aktörlerinin yerel yönetimler olduğunun altını çizen Bakan Bayraktar, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Sakarya büyükşehir belediyeleriyle ilçe belediyelerine riskli yapı ve alan belirleme yetkisi verdiklerini anlattı.
''İzin ve lisanslar için gerekli belge sayısını 16'ya düşürdük''
Bakan Bayraktar, bakanlık, belediyeler ve TOKİ eliyle ülke genelinde 250 noktada kentsel dönüşüm çalışmalarının aralıksız devam ettiğini kaydetti. Kentsel dönüşümde asıl hedeflerinin riskli yapıların vatandaşlar tarafından dönüştürülmesi olduğunu dile getiren Bakan Bayraktar, ''Bu doğrultuda vatandaşlarımıza imkanlar ölçüsünde kira desteği, kredi faizlerini sübvanse etmek gibi her türlü yardım yapılacaktır'' dedi.
Teknik ve mali desteklerle son yıllarda kanalizasyon şebekesi ve atık su arıtma tesisiyle hizmet verilen belediyle nüfus oranının yüzde 70'in üzerine çıktığını belirten Bakan Bayraktar, 2023'te tüm belediyelerin atık su arıtma tesisine kavuşmasını hedeflediklerini vurguladı.
Çevre İzin ve Lisans Belgeleri'nin artık elektronik ortamda verildiğini, Çevre İzin ve Lisans Belgeleri için istenen belge sayısını 199'dan 16'ya düşürdüklerini vurgulayan Bakan Bayraktar, çevre izin ve lisansa ilişkin süreçleri tek yönetmelik altında topladıklarını söyledi.
Bakan Bayraktar, 8 bin 591 kilometre olan deniz kıyılarının yüzde 95'lik kısmının kıyı kenar çizgisi tespit işleminin tamamlandığını da anlatarak, ''Tüm bilgi ve belgelerin envanteri çıkarılarak, coğrafi bilgi sisteminde kullanılması için veri tabanı oluşturuyoruz. 2014 sonuna kadar tüm kıyıların master planları ve bütünleşik kıyı alanları planlamasını tamamlayacağız'' diye konuştu.
Şehirlerin marka değerini artırmak için özel projeler hazırladıklarını dile getiren Bakan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi projesinin bitirildiğini, Diyarbakır sur içinde tarihi yapıyı ortaya çıkarmak için dönüşüm çalışmalarının ilgili kurumlar ve valilikçe ortak yürütüldüğünü belirtti. Bakan Bayraktar, İstanbul'da üçüncü büyük havalimanını da kapsayacak yeni şehir için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile işbirliği içinde çalıştıklarını kaydetti.
|