Sahibinden 1,5 Milyon Dolara...
'Allah'ın Evini Nasıl Satılığa...
Emlakçıdan Az Kullanılmış,...
Kayseri'de Sahibinden Satılık...
250 Yıllık Kilise Restore Edilecek
İzmir'de Plan Gerginliği
İzmir’in 5 Yıllık Yol Haritası Hazır
Şirince'nin Tarihi Kilisesinde...
Meryem Ana Kilisesi'nde Dizi Talanı!
Kültürpark'ın Geleceği için...
Saat Kulesi Altında El Ele Protesto
Kanalizasyon Kazısında Tarihi...
Tarihi Alanda Spor Tesisine...
Kiliseyi Osmanlı Dönemi Eşyalarıyla...
"İzmir'in Malları, İzmir'de Kalmalı"
İtalyanlar, Tarihi Şehirlerini...
Yeni İstikameti Belli Oldu!
İzmir'in Bilimpark'ı Yola Çıktı
Tarihi Kilise Otoparka Dönüştü
Tarihi Notre Dame du Rosaire...
Müze, Kilise için Yedi Kez Uyarmış
Diyarbakır Valiliği'nden "Tarihi...
Tarihi Kiliseye ‘Yangın Merdiveni’ Turu
TSK Arazisindeki Kilise İade Ediliyor
Ermeni Kilisesi'nde 'Kent...
Depremde Yıkılan Binaların...
İzmir’in Tarihi Kilisesi Yeniden Doğdu
Kentteki tarihi yapıları ayağa kaldıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, harabe haline dönen Bornova’daki Doğanlar Kilisesi’ni restore ederek ayağa kaldırdı.
Geçmişi 8500 yıl öncesine uzanan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’de, duvarlar arasında kalan, dar sokaklara sıkışan köklü tarihi gün yüzüne çıkarabilmek için yoğun çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde yürütülen son çalışmalarda, bir çok yeri yıkılmış durumda olan Doğanlar Kilisesi ayağa kaldırıldı. 19. yüzyıldan kalma, tek nefli (*), üçgen alınlıklı küçük bir kilise olan bu tarihi yapı, semt merkezi olarak kullanılacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından Bornova Doğanlar Köyü’nde yer alan Doğanlar Kilisesi’nin restorasyonu için hazırlanan projeler İzmir 1 No’lu Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmıştı. Proje çerçevesinde güçlendirmesi yapılan ve adeta yeniden yaratılan Doğanlar Kilisesi'ne kullanımına uygun olarak mutfak ve tuvalet bölümleri de yapıldı. Oturma grupları konularak yaşayan bir merkez olması hedeflenen kilisenin çevre düzenlemesi önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Büyükşehir Belediyesi, "hoşgörü" ve "farklı inançlara saygı" vizyonu çerçevesinde daha önce de Emir Sultan Türbesi, Beith Hillel Sinagogu ve Ayavukla Kilisesi'ni yenileyerek kente kazandırmıştı. Uzun süredir atıl durumdaydı 19.yüzyılın ikinci yarısında inşaa edildiği düşünülen ve Doğanlar’daki küçük bir Rum cemaatine hizmet veren kilise, Rum Ortadoks kiliselerinin biçimselliğine sahip. Şapel uzun bir süre marangozhane olarak kullanılmış ve büyük tahribata uğramış. İzmir’in tarihin farklı evrelerinde her kültüre, her inanca, her dile kapısını açan bir kent olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “İzmir, farklılığını zenginlik olarak algılayıp bu yönde hoşgörü içinde yaşayan insanların kenti. Biz de kentimizin bu özelliğini pekiştirecek şekilde türbeden kiliseye kadar pek çok yapıyı restore ederek ve orijinal hallerini koruyarak kent kültürü açısından tekrar ayağa kaldırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. (*)Nef: Kilise mimarisinde apsise dik ya da paralel olarak yer alan ve birbirlerinden sütun ya da paye dizileriyle ayrılan uzunlamasına mekanlara verilen ad. |