200 Yıllık Kilise Otopark Oldu
Diyarbakır'da 1500 Yıllık...
Sur için Toledo Modeline Eleştiriler:...
187 Hektarlık Sur Dönüşümü
'Allah'ın Evini Nasıl Satılığa...
Diyarbakır Havalimanı Yeni...
Emlakçıdan Az Kullanılmış,...
Kayseri'de Sahibinden Satılık...
250 Yıllık Kilise Restore Edilecek
'Dicle Vadisi için Direneceğiz'
Diyarbakır'ın Siluet Tartışması
Bakanlık HES'i İptal Etti
Şirince'nin Tarihi Kilisesinde...
Meryem Ana Kilisesi'nde Dizi Talanı!
Kiliseyi Osmanlı Dönemi Eşyalarıyla...
İzmir’in Tarihi Kilisesi Yeniden Doğdu
Diyarbakır'a "Yeni Şehir" Silueti!
800 Yıllık Tarih İşte Böyle Silindi!
Diyarbakır Kent Ormanı TOKİ'ye...
Tarihi Kilise Otoparka Dönüştü
Tarihi Ayıp: Önce Okul, Şimdi Samanlık
400 Yıllık Tarih Kaderine Terk Edildi!
Diyarbakır'da 'Dönüşüm' Hızlanıyor
1600 Yıllık Tarih Üzerine Mescit!
Diyarbakır Valiliği'nden "Tarihi Kilise" Açıklaması!
Diyarbakır Valiliği, 2007 yılında yapılan kazıda ortaya çıkarılan ve Koruma Kurulu tarafından 1'inci derecede tescilli yapı ilan edilen 1600 yıllık Roma mimarisine ait kilise müştemilatının bulunduğu alan üzerine Sultan Sasa Türbesi'nin yapıldığı haberinin doğru olmadığını savundu.
DHA'nın haberine göre, gazetelerde bugün çıkan haberler üzerine Valilikten yapılan yazılı açıklamada, söz konusu alanın Mazbut Sultan Sasaa Vakfı'na ait olduğu, Koruma Kurulu'nun 14 Aralık 2007 tarih ve 1366 sayılı kararıyla 1'nci derecede tescilli yapı olarak ilan edildiği belirtildi. Aynı tarih ve aynı karar ile alanda konservasyon projesinin yapılması istendiği dile getirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Ortaya çıkan kalıntılar neticesinde, Koruma Kurulu 1'nci derece tescilli yapı olarak belirlediği taşınmazın 14.12.2007 tarih ve 1366 sayılı karar ile konservasyon projesinin hazırlanmasını istemiştir. Vakıf kütüklerinde, ilk İslam Valisi Sultan Sasa'ya izafe edilmiş olan bir cami ve türbeden bahsedilmekte olup, türbenin yerinin de 1926 yılına kadar 5 nolu parselde bulunduğu, daha sonra da bulunduğu yerden taşındığı bilinmektedir. Yapının hayrat olması sebebiyle de yapılacak imalatların eski fonksiyonuna ve değerine uygun olması restorasyon ilkelerinin gereği olduğundan, cami ve türbenin modern malzeme ile yeniden inşasına karar verilmiştir. Yapım tarihi ve banisi belli değilse de, halifeler dönemi ilk yapısının Sasa Camisi olduğu kaynaklarda belirtilmekte olup, günümüze ulaşan bir kilise varlığından bahsedilmemektedir. Bu nedenle eski bir kilise kalıntısına mescid inşasının yapıldığı iddiası doğru değildir." |