Çernobil'in 31. Yılında Rosatom'un...
İzmir’in Çernobili’nde Koyunlar Otluyor!
Çernobil’in Nükleer Küllerinden...
Çernobil'in İzleri Hala Silinmeye...
Çernobil'e Dev Çelik ve Beton Kalkan
İzmir’in Çernobili’nde TAEK...
İzmir’in Çernobil’i Davası Karara Kaldı
‘İzmir’in Çernobili’nde Temizliğe...
Yerli Malı Listesi için 4...
İzmir'de Plan Gerginliği
İzmir’in 5 Yıllık Yol Haritası Hazır
‘İzmir’in Çernobil’inde Son Dönemeç
İzmir'in 'Manhattan Hayalleri'...
Kültürpark'ın Geleceği için...
Saat Kulesi Altında El Ele Protesto
"İzmir'in Malları, İzmir'de Kalmalı"
Yeni İstikameti Belli Oldu!
İzmir'in Bilimpark'ı Yola Çıktı
'İzmir'in Çernobil'i Gömüldü!
İzmir’e ‘Çernobil’ Müjdesi:...
İzmir 'Çernobil'inden Kurtuluyor
Çernobil'in Etkileri Asıl...
Çernobil'de Yeni Tehlike Pusuda Bekliyor
‘Yeşiller’den ‘Çernobil Davasına...
Büyükşehir’e ‘Çernobil’ Çağrısı:...
Bakan Yıldız'a 12 'Çernobil' Sorusu!
İzmir'in Çernobili Yine Zehir Kusuyor
‘İzmir’in Çernobil’inde Kamu Takipsizliğine İtiraz!
İzmir’in Gaziemir İlçesi'nde, nükleer atıkların gömülmesine izin verdikleri,atıkların tehlikeli olduğunun ortaya çıkmasına rağmen görevlerini yapmadıkları ve işletmeye çeşitli nedenlerle ruhsat verdikleri iddiasıyla 4 bakan ile kamu görevlileri hakkında, suç duyurularına, savcılığın takipsizlik kararı vermesine çevreciler itiraz etti.
DHA'nın haberine göre, Gaziemir'deki kurşun fabrikasının kapanması ardından hemen arkasındaki arazide nükleer atıkların bulunması çevreciler ile mahalle sakinlerinin büyük tepkisini çekti. Atıkların ortaya çıkması ardından çevreciler ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin suç duyurularında bulundu. Suç duyurularını inceleyen savcılık da, şirketin yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri hakkında, "Canlı yaşamını olumsuz yönde etkilemek" suçundan İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istemiyle dava açtı.
Halen devam eden bu yargılamaya ek olarak çevreciler, kamu görevlileri hakkında da işlem yapılması için savcılığa başvurdu. Çevreciler, nükleer atıkların 2007 yılında ortaya çıkmasına rağmen bunu gizlemeye çalışan gerekli işlemleri yapmayan, işletmeye çeşitli gerekçelerle ruhsat veren aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu, belediye, valilik ve İl sağlık Müdürlüğü görevlileri hakkında da, suç duyurusunda bulundu. Bu kişilerin kamu görevlerini yerine getirmedikleri ileri sürüldü. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile çevrecilerin, yaptığı başvuruyu inceleyen savcılık, zamanın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sağlık Bakanı Recep Aktağ, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl sağlık Müdürü Mehmet Özkan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri, belediye ve valilik görevlileri hakkında, takipsizlik kararı verdi. Çevreciler yılmadı Savcılığın itiraz yolu kapalı olmak şartıyla takipsizlik kararı vermesine rağmen, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, yetki belgelerini imzalayan mahalle sakini adına avukatlar itirazda bulundu. Danıştay 1'inci Daire Başkanlığı'na iletilmesi için İzmir nöbetçi İdare Mahkemesine itiraz dilekçelerini sunan avukatlar adına ise, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kurucu eş sözcüsü de olan Avukat Arif Ali Cangı, açıklama yaptı. Cangı, şöyle dedi: "Takipsizliğe itiraz yolunun kapatılması, anayasının 36'ncı maddesinde yeralan hak arama özgürlüğüne aykırılık gösteriyor. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı. Bizler de bu nedenlerle itiraz başvurumuzu yaptık. Fabrika bölgesinde yaşayanların sağlığı için gerekli önlemleri almaları kamu görevlilerinin işidir. Bunu sağlamayan kamu görevlileri için soruşturma açılmalıdır. Soruşturmanın kapıtılması, çevre sağlığı ve canlı yaşama koşullarının sağlanması koşullarına aykırıdır. bu kararlarla soruşturmanın üstü örtülmeye çalışılmaktadır ama bizler bunu izin vermeyeceğiz." |