Toplantıda, Türkiye’nin yalıtım haritasının yanısıra sektördeki son gelişmelere de değinildi. Türkiye'de yalıtımsız binaların sayısının 15 milyondan fazla olduğuna ve bunun da mevcut binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğu anlamına geldiğine dikkat çeken XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, her yıl bunun ülke ekonomisine bedelinin 10 milyar doları bulduğunu söyledi. Binalarda enerji kaybını ısı yalıtımı uygulamalarıyla yüzde 50 azaltmanın mümkün olduğunu kaydeden Eruslu, yalıtım levhasının kalınlığı arttıkça enerji verimliliğinin de o oranda artttığının altını çizdi.
Bölgelere göre yalıtım kalınlıkları
Yalıtım kalınlıklarının Türkiye'nin 7 bölgesindeki iklim koşullarına göre farklılık gösterdiğini ifade eden Eruslu, “Örneğin İstanbul’da mevcut yalıtım kalınlığı 5 cm; oysa daha enerji verimli ısı yalıtımı için kalınlığın 10 cm’ye çıkması gerekiyor. Aynı fark, tüm bölgelerde geçerli. Ankara’da olması gereken ideal yalıtım kalınlığı 12 cm iken, mevcut yönetmeliklerde 6 cm; Antalya ve İzmir’de ideal kalınlığın 8 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklerde 4 cm; Gaziantep’te ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklerde 5 cm; Erzurum’da ideal kalınlığın 16 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklerde 8 cm; Bursa ve Trabzon’da ideal kalınlığın 10 cm olması gerekirken, mevcut yönetmeliklerde 5 cm düzeyinde kalıyor” diye konuştu.
Türk Standartları Enstitüsü’nün mevcut yönetmeliğinde yer alan TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’ndaki sınır değerlerin, binanın enerji verimliliği için yeterli ısı yalıtım kalınlığı sağlayamadığını belirten Eruslu, Türkiye’deki ısı yalıtım standartlarının mevcut hali ile AB’nin gerisinde olduğunu söyledi. Eruslu, "Avrupa, yılda 15 kwh/m2’nin altında enerji tüketen Pasif Ev’ler için mevzuat düzenlemelerini tamamladı. Bizim ülkemiz için de binalarda enerji tüketimi sınırlandırılmalı, ısı yalıtım uygulamaları ile desteklenerek, yılda 15 kwh/m2’ mertebelerine yaklaşmalıdır" dedi.
Türkiye'nin yalıtım ürünlerinin çeşitliliği ve kullanım detayları konusunda son derece ileri olmasına rağmen, yapılan yatırımların yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması nedeniyle yeterli etkiyi yaratamadığını savunan Eruslu, sözlerine şöyle devam etti:
"Ülkemizde yalıtım levhası kalınlığı ortalama 4–5 santimetre olarak öngörülürken; Avrupa ülkelerinde bu değer 15–20 santimetre kalınlığa kadar çıkabiliyor. Isı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz. Isınmak için Avrupa ülkelerinin yaklaşık 10 katı kadar enerji tüketiyoruz. Ülkemizde ısı yalıtımı olmayan binaların metrekare başına yıllık enerji tüketimi 300 - 350 kwh arasında, yalıtımlı binalarda ise 120 kwh civarında. Hatta Avrupa ülkelerinde 2020’ye kadar tüm binaların Pasif Ev, yani yıllık enerji tüketimi 15 kwh/m2’in altında olan binalar haline dönüşmesi hedefleri yasalaşıyor. Bizde ise hazırlığı yapılan yeni yönetmelik değişiklikleri ile yalıtım levhası kalınlıkları nerdeyse inceltiliyor”.
"Isı yalıtımı uygulaması sanıldığı kadar pahalı değil"
Isı yalıtımı yaptırmanın sanıldığı kadar pahalı bir uygulama olmadığının altını çizen Eruslu, “Isı yalıtımı uygulamasının maliyeti, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Hatta yalıtım kalınlığı arttıkça, yüzde 70’lere varan tasarruf yapmak mümkün” dedi. Yalıtımın, sağladığı tasarrufla birkaç yılda kendi kendini amorti ettiğini belirten Eruslu, “İstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kış sezonunda yalıtımsız bir binada yıllık ortalama bin 500 TL doğalgaz harcaması gerçekleşirken, bu rakam yalıtımlı bir binada 750 TL’ye düşüyor. Erzurum'da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kış sezonunda ısınma için yapılan toplam doğalgaz harcaması yaklaşık olarak yalıtımsız bir binada 2 bin 500 TL iken, yalıtımlı binada bin 250 TL oluyor” şeklinde konuştu.
"Boya / sıva türü malzemeler gerçek yalıtım malzemesi değil"
Boya ve sıvanın yalıtım malzemesi olarak kullanılması konusuna da değinen Eruslu, "Yalıtım malzemesi olarak tanımlanan ve tüketicilere bu şekilde lanse edilen boya/sıva türü malzemeler gerçek yalıtım malzemesi değildirler" diyerek; tüketicileri şöyle uyardı:
"Bu tip sürme esaslı, ısı iletkenlik değeri normal sıva ve boyalara göre iyileştirilmiş özel malzemeler, mutlaka kalınlığı olan, levha tipi bir malzeme ile birlikte kullanılmak zorundadır. XPS ürünler, mevcut ısı yalıtım malzemeleri içinde bünyesine su emmeyen ve en iyi ısı iletkenlik değerine sahip ürünlerin başında gelmektedir. Doğru yalıtım ürünü dayanıklılık ve ömür boyu performans özelliklerini koruyacak teknik özelliklere sahip olmalıdır".
Enerji Kimlik Belgesi uygulaması
1 Ocak 2011'de yürürlüğe giren 'Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği' gereğince, yeni inşa edilen binalara 'Enerji Kimlik Belgesi / EKB' alma zorunluluğu getirildiğini anımsatan Eruslu; uygulamanın, belgelerin nasıl düzenlendiğinin tartışılabilir olmasına rağmen, yalıtım bilincinin yaygınlaşması konusunda önemli bir katkı sunduğunu belirtti.
|