İstanbul'un tüm bölgeleri tarandı
EVA Gayrimenkul Değerleme’nin geniş kapsamlı araştırmasında İstanbul'da site tarzı projeler, 'yaşamın başladığı', 'henüz başlamamış ama satışta olan' ve 'ikinci el konutlar' olmak üzere tarandı. Toplam 620 projede 317 bin 583 konutu mercek altına alan rapor, İstanbul'da bölgesel gayrimenkul fiyat artışı farklılıklarını da açığa çıkardı. Buna göre 2011-2012 yılları arasında Avrupa yakasında Basın Ekspres Yolu (Bağcılar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenler) ile Başakşehir Kayabaşı Bölgesi yüzde 30 üstü artışla en yüksek orana ulaştı. Avrupa yakasında Esenyurt-Beylikdüzü, Halkalı (Küçükçekmece), E-5 Merter havaalanı aksı (Zeytinburnu, Bakırköy, Bahçelievler, Güngören) ile Anadolu yakasında Pendik Kurtköy ve Ümraniye Şerifali'de yer alan gayrimenkuller ise yüzde 20-30 aralığında artış gösterdi.
Rapor, markalı konutların yoğunlaştığı merkezleri de ortaya koyuyor. Buna göre markalı konutların en baskın olduğu ilçeler arasında yüzde 10-20 yoğunluğuyla Bahçeşehir – Ispartakule (Avcılar, Başakşehir), Zekeriyaköy, Ayazağa – Maslak - Darüşşafaka (Şişli, Sarıyer) ile Anadolu yakasında Çekmeköy, Sancaktepe - Sultanbeyli, Tuzla, Ataşehir öne çıkıyor.
Bu ilçeleri yüzde 5-10 yoğunluğuyla Büyükçekmece - Beylikdüzü, Gürpınar, Fulya – Bomonti - Büyükdere Aksı (Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli), Kağıthane – Seyrantepe (Kağıthane,GOP, Eyüp) ile Anadolu yakasında Kartal – Maltepe ve Kozyatağı (Kadıköy) takip ediyor.
Rapor geleceğe de ayna tutuyor
'Markalı Konut Piyasası Pazar Araştırma Raporu'nda, İstanbul'un gelişim bölgeleri değerlendirilerek önümüzdeki 15 yıla dönük sentez çalışmasına da yer veriliyor. Bu bağlamda raporda 3'ncü köprü güzergahı, 3'üncü havalimanı alanı, Kanal İstanbul projesi çevresi, mevcut, inşaat halinde ve etüdü devam eden raylı sistem giriş ve çıkış noktaları ve güzergahları ile gelişme gösteren konut alanlarına dikkat çekiliyor.
Bu bağlamda EVA Gayrimenkul Değerleme yöneticileri, önümüzdeki beş yıllık dönemde Ataşehir-Şerifali, Çekmeköy, Kadıköy-Göztepe, Maltepe-Kartal, Kağıthane-Seyrantepe, Eyüp-Kemerburgaz Göktürk, Zekeriyaköy, Beylikdüzü-Esenyurt, Avcılar, Başakşehir, Bahçelievler-Bağcılar, Bayrampaşa, Zeytinburnu-Bakırköy ve Beyoğlu, ikinci beş yıllık dönemde Pendik, Sancaktepe-Samandıra-Sultanbeyli, Çavuşbaşı, Ömerli, Tuzla-Tepeören-Akfırat, Beykoz-Poyrazköy, Hadımköy, Sultangazi, Gaziosmanpaşa-Esenler, Küçükçekmece, Başakşehir-Ispartakule ve Sarıyer, üçüncü beş yıllık dönemde ise Çatalca, Arnavutköy, Büyükçekmece-Silivri Aksı, Riva, Şile ve Ağva'nın gelişim bölgeleri olacağı ve yatırım açısından büyük önem kazanacağının altını çiziyor.
|