Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

''İstanbul Tasarım Bienali'' Programı Açıklandı

İstanbul Kültür Sanat Vakfınca (İKSV) 13 Ekim-12 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek ''İstanbul Tasarım Bienali''nin etkinlik programı açıklandı. İKSV'den yapılan yazılı açıklamaya göre bienal, Emre Arolat ve Joseph Grima'nın küratörlüğünde, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu üyesi olan Deyan

yapi.com.tr / AA
''İstanbul Tasarım Bienali'' Programı Açıklandı

Foto: Ali Güler

İstanbul Kültür Sanat Vakfınca (İKSV) 13 Ekim-12 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek ''İstanbul Tasarım Bienali''nin etkinlik programı açıklandı. İKSV'den yapılan yazılı açıklamaya göre bienal, Emre Arolat ve Joseph Grima'nın küratörlüğünde, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu üyesi olan Deyan Sudjic'in önerisi ile belirlenen ''Kusurluluk/Imperfection'' temasıyla gerçekleştirilecek.

Kentsel tasarım, mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, moda tasarımı, yeni medya tasarımı gibi başlıca alanlar ve ilgili tüm yaratıcı ürün ve projeleri kapsayacak bienal sergileri, İstanbul Modern ve Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda yer alırken, etkinlikler şehrin farklı noktalarına yayılacak.

Küratörlerin sergileri

Bienalde Emre Arolat'ın küratörlüğünde düzenlenecek ''Musibet: Büyük Dönüşüm Ekseninde, Tasarımda Bağlam ve Anti-Bağlamın Estetizasyonu'' başlıklı sergi, İstanbul Modern'de yer alacak. Arolat, sergisinin küratoryel çerçevesini şimdiki zamanın İstanbul'unu kentsel ve mimari tasarım bağlamında irdeleyerek oluşturmayı hedefliyor.

''Dönüşüm'' ve ''Anti-Bağlam'' gibi iki ana başlıktan oluşan kurgu, ilk başlığında son dönemde İstanbul'da gündemde olan kentsel dönüşüm ve toplu konut projeleri ile bu projelerin ortaya çıkardıkları toplumsal gerginlikleri, dünyadaki diğer örnek kentlerle karşılaştırarak irdeleyecek. İkinci başlıkta ise ağırlık merkezinde İstanbul'un bulunduğu bir coğrafi palette yerel ve küresel aktörler tarafından üretilen düşünceler, yeni dünyanın evrensel kabulleri ve yeni teknolojilerdeki değişimler, mimari ve moda tasarımı pratikleri arasındaki paralellik tartışılacak.

Küratör Joseph Grima ise Galata Özel Rum İlköğretim Okulu'nda yer alacak sergisinin kavramsal çerçevesini bürokrasinin tam karşıtı olan ''Adhokrasi'' olarak belirledi.

Grima, bienali bir sergilenme platformu yerine laboratuvar olarak değerlendirerek, bienalde yer alacak sergisini tasarım dünyasında son dönemde yaşanan devrimsel değişimlerin bir sahnesi haline getirmeyi amaçlıyor.

Proje başvuruları 2 Haziran'a kadar sürecek

Bienal sergilerine katılmak isteyenlerin proje başvuruları 2 Haziran'a kadar devam edecek. Bienalde yer almak isteyen projeler için disipliner ve coğrafi bağlamda herhangi bir sınırlama yapılmıyor. Başvuru koşulları detaylarına ''istanbultasarimbienali.iksv.org'' adresinden ulaşılabilecek.

Bienal, eğitim dünyasının etkinliklerine katılımını sağlamak ve bienalin ana teması olan ''Kusurluluk'' hakkında daha farklı bakış açıları sunan bir içeriğe ulaşmak amacıyla İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunan çeşitli üniversitelerin ilgili 66 bölümü ile işbirliği gerçekleştirdi. Üniversitelerin, kentsel tasarım, mimarlık, endüstri tasarımı, grafik tasarım, yeni medya tasarımı ve moda gibi bölümleri, 2011-2012 akademik yılı içerisinde bienal teması çerçevesinde atölye çalışmaları, yarışmalar ve özel projeler gerçekleştirecek.

Öğrencilerin katılımıyla bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak projeler, ilgili üniversitelerin kendi fakülte binalarında sergilenecek ve paylaşılacak.

Cam Ocağı Vakfı da bu programa katılarak bu yıl uluslararası cam sanatçılarıyla gerçekleştireceği eğitim programı kapsamında bienal temasını yorumlayacak. Cam Ocağı Vakfı'nın çalışmalarını da bienal süresince izlemek mümkün olacak.

Atölye çalışmaları

Bienal kapsamında, Türkiye'deki tasarım eğitimini ön plana çıkarmak, kurumları, öğrencileri ve sanayi temsilcilerini tasarımcılar ile buluşturarak birbirlerinden öğrenmelerini, etkilenmelerini sağlamak amacıyla 22-27 Mart tarihleri arasında bir dizi atölye çalışması düzenlenecek.

Farklı mekanlarda, bienal teması çerçevesinde yürütülecek 11 ayrı atölye çalışmasında yaklaşık 200 üniversite öğrencisi 30'a yakın uluslararası tasarımcı ile çalışma imkanı bulacak. İstanbul'a gelecek 30 tasarımcı arasında ''Designer of the Future Ödülü''ne layık görülen kil tasarımcısı Max Lamb, yemek tasarımının önemli isimlerinden Marc Bretillot, mimarlık sektörünün yakından tanıdığı görsel tasarımcılardan Luis Urculo, birçok ödüle değer bulunan Anon Pairot ve takı tasarımı alanında sunduğu farklı bakış açısı ile dikkat çeken mimar Amina Agueznay gibi isimler yer alıyor.

Atölye çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak işler, fikirler, ürünler ve sürecin kendisi, bienal sırasında çalışmaların gerçekleştirildiği mekanlarda sergilenecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-tasarim-bienali-programi-aciklandi-_91159.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!