Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul Depreme Ancak 10 Yılda Hazırlanır

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da mevcut yapı stokunun depreme hazır olmadığını belirterek, en az 10 senelik çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'daki 1 milyon 600 bin binanın risk taşıdığını ifade ederek, afete hazır hale gelmenin 10 yıllar alacağını açıkladı.

Zaman Gazetesi
İstanbul Depreme Ancak 10 Yılda Hazırlanır

stanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da mevcut yapı stokunun depreme hazır olmadığını belirterek, en az 10 senelik çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'daki 1 milyon 600 bin binanın risk taşıdığını ifade ederek, afete hazır hale gelmenin 10 yıllar alacağını açıkladı.

İstanbul'da deprem zararını azaltmaya yönelik çalışmalar devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Uygulamalı Sistemler Analizi Enstitüsü ve Kyoto Üniversitesi Afet Önleme Araştırma Enstitüsü'nce ‘Bütünleşik Afet Riski Yönetimi’ başlıklı uluslararası konferans düzenleniyor. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda altıncısı düzenlenen ve 15 ülkeden 200 bilim adamı, uzman ve işadamının katıldığı konferansta İstanbul'un depreme hazır hale gelebilmesi için en az 10 seneye ihtiyacı olduğu vurgulandı.

İstanbul'un mevcut yapı stokunun depreme hazır olmadığını dile getiren Güler, Türkiye'nin yapı stokunun da muhtemel bir depreme hazır olmadığını kaydetti. Ada ve mahalleler bazında çalışmalar yapılması üzerinde duran İstanbul Valisi, "Bu çalışmaları üst üste koyduğunuz zaman çok büyük bir kaynağa ihtiyaç var. İnsanların oturduğu mekanları depreme hazırlıklı hale getirmek gerek. İstanbul'da bu yok; ama bunu yapmak mümkün. İstanbul'un bunu 10 senede başarabileceğini düşünüyorum." dedi. Dünya Bankası'ndan alınan kredilerle 2 bin 400'e yakın kamu binası üzerinde çalışma yapıldığını aktaran Güler, önümüzdeki günlerde 500 milyon dolarlık kredi daha alacaklarını belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'un 2006 yılı itibarıyla 220 milyon YTL deprem bütçesi olduğunu ifade etti. Afet öncesi yapılan çalışmaların önemine dikkat çeken Topbaş şunları söyledi: “Japonya deprem ülkesi ama 9 büyüklüğündeki depremde dahi can kaybı olmuyor. Afganistan veya Pakistan'da ise tek katlı evler dahi can kaybına yol açabiliyor. Doğru malzeme doğru yerde olmadığı takdirde bu riski yaşarsınız. İstanbul'un geldiği nokta maalesef bu ve bu bir gerçek." İstanbul’un 10 yıl içerisinde depreme hazır hale getirilebileceğini ifade eden Topbaş, “İstanbul gibi böyle büyük bir kentte tamamen bu işe girmek birkaç on yıl alır.” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik ise mikro endüstri tesislerinin muhtemel depremden büyük zararlar göreceğini söyledi. Büyük ölçekli tesislerin çoğunluğunun iyi durumda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdik, küçük sanayinin düzenli olmayan işyerlerinde çalıştığına dikkat çekerek, “İstanbul'daki birçok işletme fason iş yapıyor. İş aksadığı zaman pazar farklı ülkelere kayar ve devletin verdiği krediyle pazarı bulamazsınız.” dedi.

Erdik, İstanbul'da büyük bir depremin ardından meydana gelecek endüstriyel hasarın 4-5 milyar dolar civarında olacağını sözlerine ekledi.

Felaketin faturası büyük olacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) İstanbul depreminin kent üzerindeki etkisini Deprem Risk Analizi çalışmasıyla ortaya koydu. Devlet İstatistik Enstitüsü 2000 yılı bina sayımı verileri kullanılarak 725 bin bina, 3 milyon 40 bin hane ve 9 milyon gece nüfusuna tekabül eden bir durumda 7,7 veya 7,5 büyüklüğündeki bir deprem sonrasında İstanbul’da şu şekilde bir tablo ortaya çıkacağı belirlendi:

50 bin ağır hasarlı bina
500 bin evsiz aile
90 bin civarında ölü
135 bin ağır yaralı
30 bin noktada gaz sızıntısı
Elektrik kablolarının yüzde 3'ünde kopma
140 milyon ton enkaz
2 bin noktada su sızıntısı

Kurtarma ekipleri bir hafta boyunca tatbikat yapacak
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelecek kurtarma ekipleri ile birlikte 15-18 Ağustos tarihlerinde fiili deprem tatbikatı ve bir dizi etkinlik düzenleyecek. Afetlerde Sağlık Organizasyonu Dairesi tarafından organize edilen, 81 il ve KKTC'den toplam 540 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi personelinin katılacağı UMKE II. Ulusal Eğitim ve Tatbikat Kampı'nda, 15-18 Ağustos tarihlerinde fiili deprem tatbikatı ve bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Program çerçevesinde, 17 Ağustos Perşembe günü Erciyes Zirve tırmanışının ardından enkazdan yaralı ve hasta kurtarma tatbikatı yapılacak. Aynı gün, Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından koordine edilen helikopter ile hasta transferi yapılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-depreme-ancak-10-yilda-hazirlanir_47619.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!