Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Gelecek için 1999 Depremi Tartışıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin 20. yılında, “Türkiye’nin Depreminde 20. Yıl: Bellek, Yapılanma, Gelecek” çalıştayını düzenledi. Çalıştayda, olası bir depreme karşı hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekildi.

yapi.com.tr
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Gelecek için 1999 Depremi Tartışıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Programı ve Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği (TARDE), “Türkiye’nin Depreminde 20. Yıl: Bellek, Yapılanma, Gelecek” çalıştayını düzenledi.  Açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Program Direktörü Prof. Dr. A. Tamer Aker, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ülkemizde etkilerini 3 farklı çalıştayda inceleyeceklerini belirtti.

Düzenlenen ilk çalıştayda depremin geçmiş etkileri ele alınırken, Haziran’da şimdiki etkileri ve Kasım’da olası etkileri değerlendirilecek. Aker, Ağustos’ta gerçekleştirecekleri 2 günlük sempozyum sonucu bir rapor yayınlamayı düşündüklerini belirtirken, gerçekleştikleri çalıştayın önemini şu sözlerle açıkladı: “17 Ağustos Türkiye tarihinin önemli bir kilometre taşıdır. Ruh sağlığı alanında çeşitli boyutlarıyla etkisi olmuştur. Böylesi önemli bir dönemi belleklerimizde tazelemek, günceli bilebilmek ve geleceği tasarlayabilmek adına bir çalıştaylar üçlüsü planladık. Bir sempozyumla desteklenecek bu üçlünün ilk ayağını 6 Nisan’da birlikte gerçekleştiriyoruz”

“2020 yılına kadar İstanbul’da deprem olma olasılığı yüzde 30”
Çalıştaya konuşmacı olarak katılan ve 17 Ağustos Depremi’ni Kocaeli’nde yaşayan Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle ilgili önemli bilgiler aktardı. Dünyada 5,5’in üzerinde en sık deprem olan ülkeler arasında Türkiye’nin 6. sırada olduğunu belirten Barış, dünyada afet nedeniyle yıllık can kaybının en yüksek ülkeler arasında Türkiye’nin 3. sırada olduğunu söyledi. Olası İstanbul depremine de değinen Barış, olasılıkların yıl geçtikçe azaldığına dikkat çekti. Barış, 2020 yılına kadar İstanbul’da bir deprem olma olasılığının yüzde 30 civarında olduğunu belirterek doğa kaynaklı tehlikeler için temel kuralın “Geçmişte meydana gelmişse bir gün mutlaka tekrarlayacaktır” olduğunu ifade etti.

Depremin psikolojik etkileri ele alındı
“Farklı Bakış Açılarıyla 17 Ağustos ve Ruh Sağlığı Mücadelesi Oturumu”nda konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Şimşek, 17 Ağustos Depremi’nin ruh sağlığı çalışmalarına etkilerine değindi. Şimşek, olası bir deprem sonrasında psikolojik de-briefing grupları, bilişsel yeniden yapılanma terapileri, etkilenim odaklı terapiler, başa çıkma terapileri, EMDR ve bilişsel davranışçı terapileri gibi yöntemlerin depremi yaşayanlar üzerinde etkili olduğunu belirtti.

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin 10. yılında “Türkiye'nin Afeti” adı ile Kocaeli'de gerçekleştirilen etkinliklerin, beklenen İstanbul Depremi'nin de etkisiyle 20. yılında İstanbul'a taşınması fikrinden yola çıkılarak üç farklı çalıştay planlandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbul-bilgi-universitesinde-gelecek-icin-1999-depremi-tartisildi_171938.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!