Doğalgaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Vaillant Türkiye Genel Müdürü Levent Taşkın, sektör açısından 2013 yılının 2012'ye göre çok büyüyen bir yıl olmadığını belirterek, sektör açısından 2014’ ün daha hareketli geçeceğini düşündüklerini, 2014' te sektör için yüzde 5 ila 6 arasında bir büyüme öngördüklerini kaydetti. Sektörün büyüklüğünün Türkiye'de 2,5 milyar dolar civarında olduğunu anlatan Taşkın, “Bu iyi bir rakam. Bunun yaklaşık 1,5 milyar doları soğutma dediğimiz kısmına ait. Geriye kalan 1 milyar dolarlık sektör de ısıtma ve sıcak su cihazları ve bunların aparatlarından oluşuyor" dedi. Sektörün adetsel satışları hakkında da bilgiler veren Taşkın, Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon adet kombi satıldığını, bu rakama göre de Türkiye’nin Avrupa’da 3. büyük pazar olduğunu belirtti.
Taşkın, sektör açısından 2013 yılının geçen seneye göre çok büyüyen bir yıl olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
“Aynı zamanda bizi direkt etkileyen inşaat sektöründeki büyüme beklenilen kadar olmadı bu yıl. Sektörün ham maddelerinin çoğu yurt dışından geliyor. Bu yıl nisan ayından itibaren döviz kurundaki yükselme ve bu ürünlerin fiyatlarının değişimi, tüketicilerin yüksek kur dalgalanmalarında bu tip ihtiyaçlarını ertelemeleri pazarın düzensiz ve dengesiz gitmesini sağladı. Karlılıkla ilgili de bir sıkıntı var, maliyet artışları fiyatlara yansıtılamıyor. O yüzden yıl zor gibi gelse de bazı markalar için tatmin edici bir yıl olabilir bazıları için de az tatmin edici olabilir. Bu yılı biz tatmin edici bir yıl olduğunu düşünüyoruz. Kendi, açımızdan kurdan etkilensek de doğru bir fiyatlama yöntemiyle bu seneyi başarı ile atlattığımızı düşünüyoruz”.
Gelecek yıl ön görülerini de paylaşan Taşkın, sektör açısından 2014’ ün daha hareketli geçeceğini düşündüklerini, 2013’ e göre yüzde 5 ila 6 arasında yönelik bir büyüme ön gördüğünü belirtti. Gelecekte bu büyüme oranlarının daha da artacağını dile getiren Taşkın, “Çünkü yavaş yavaş kentsel dönüşüm etkileri gelecek. 2014 yılında iki tane de seçim var. Bu seçimlerin olumsuz bir konjonktür getireceğine inanmıyorum. Bunlar risk gibi görünüyor ama ben bunları risk gibi görmüyorum” dedi.
"Doğru yalıtımla merkezi ya da bireysel sistem olması önemli değil"
Tüketicilerin ısıtma sitemlerinde merkezi ya da bireysel sistem tercihlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Taşkın, Türkiye’de doğalgazın yüzde 20’sinin konutlarda tüketildiğini belirterek; bunun da yüzde 11’nin merkezi sistemde, yüzde 83’ünün de bireysel sistemde kullanıldığını anlattı. Doğru yalıtım yapılması durumunda her sistemin kendi açısından karlı olduğunu söyleyen Taşkın, şöyle devam etti:
“Ancak binanın yüksekliğine bağlı olmakla birlikte bazen bireysel sistem dezavantajlı durumdadır, işletme maliyeti daha ucuzdur. Çok katlı binalarda 15-20 kat gibi binalarda işletme maliyeti anlamında merkezi sitemler tercih edilmelidir. Ancak merkezi de olsa bireysel de olsa bir binaya verdiğiniz ısıyı kolay kaybediyorsanız, hangi sistemi tercih ederseniz edin aslında sonuçta tasarruflu ısıyı elde edemeye bilirsiniz. Sonuçta birinci öncelik binanın ısı yalıtımı olmalı. Isı yalıtımlı bir binada bir yalıtımsız bir binaya göre en az yüzde 40 enerji tasarrufu sağlıyorsunuz. Bakıldığında bir binaya merkezi yada bireysel sistem önerildiğinde tüketiciler kullanım konforu, yatırım maliyeti ve işletme maliyetine göre seçmeleri avantajlı”.
|