Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İNTES 2011'i Değerlendirdi

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), Swissotel'de düzenlediği kahvaltılı basın toplantısıyla inşaat sektörü açısından 2011'i değerlendirdi ve 2012 öngörülerini paylaştı. İnşaat sektörünün yurt dışı performansı hakkında da bilgi veren Şükrü Koçoğlu, Türkiye'nin 94 ülkede toplam 206 milyar dolarlık iş hacmine sahip olduğunu, bu yıl

yapi.com.tr / AA
İNTES 2011'i Değerlendirdi

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), Swissotel'de düzenlediği kahvaltılı basın toplantısıyla inşaat sektörü açısından 2011'i değerlendirdi ve 2012 öngörülerini paylaştı. Burada konuşan İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye ekonomisinin 2011 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 8,2 oranında büyüdüğünü hatırlatan Koçoğlu, inşaat sektöründeki büyümenin Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarını da geride bırakarak yüzde 10,6 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Sektördeki istihdam oranlarına da değinen Koçoğlu, bu yılın eylül ayı sonu 1 milyon 888 bin kişiye istihdam sağlandığını bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre 368 bin kişilik istihdam artışına karşılık geldiğini belirtti.
    
''AB, Libya'nın parasını vermiyor''
    
İnşaat sektörünün yurt dışı performansı hakkında da bilgi veren Koçoğlu, Türkiye'nin 94 ülkede toplam 206 milyar dolarlık iş hacmine sahip olduğunu, bu yıl üstlenilen 96 projenin değerinin de 22 Kasım itibariyle 18,4 milyar dolar olarak belirlendiğini bildirdi. Yakın zamana kadar iç karışıklıkların yaşandığı Libya'daki yatırımlar hakkında da konuşan Koçoğlu, önemli bir pazar olan Libya'da durumun normale dönmesinin kendileri açısından önemine dikkati çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ricasıyla Libya'da tahrip edilen binaların İNTES üyesi firmalar tarafından bedelsiz yapılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Koçoğlu, bu jestin Türkiye'nin Libya'ya bakışı açısından örnek bir davranış olduğunu söyledi.
    
Libya'nın, Türkiye'nin ilk müteahhitliğe başladığı ülke olduğunu kaydeden Koçoğlu, ''Kanımızın da kaynadığı, ilişkilerimizin çok iyi olduğu bir ülke. Bu daha evvel ki dönemde de böyleydi. Yeni dönem kapalı kutu şu anda ama Türkiye'nin Libya'ya maddi ve manevi bakışı Libyalıların bizi daha çok sevmesine neden olmalıdır'' dedi. Fransa'nın müdahalesinin Libya'yı 'karıştırmasının' önemli bir sorun olduğunu dile getiren Koçoğlu, ''Fransızlar oradaki müteahhitlik hizmetlerine de fazlasıyla sulanıyorlar. Bu bizler için o pazarda daha zor yol almamıza neden olacak'' diye konuştu. Libya'nın AB bankalarında 67 milyar, tüm dünyada da toplam 170 milyar dolar parası bulunduğunu belirten Koçoğlu, bu paranın Libyalılara verilmediğini söyledi.
    
Başta Fransa olmak üzere AB ülkelerinin Libya'nın kendi parasıyla Libya'nın imarını gerçekleştirmelerinden endişe duyduğunu anlatan Koçoğlu, ''Bu demokrasi ihracının altında yatan ana neden ekonomi. Genelde AB'deki ekonomik gidişatın negatif olması da onların bu tür ülkelere baskı yapmasına, savaşlara sebebiyet vermesinde en büyük etken diye düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu. Türk müteahhitlerin Libya'da 17,5 milyar dolar proje portföyünün bulunduğunu kaydeden Koçoğlu, savaş çıkmasaydı bu yıl sonuna kadar 3 milyar dolarlık daha iş alınabileceğini ifade etti.
    
''Bankalar kredi kanallarını artırmalı''
    
2012 yılından beklentilerini de paylaşan Koçoğlu, Türk bankalarının yapısının Avrupa bankalarından daha sağlam, karşılık oranlarının yine Avrupa bankalarına göre 2-2,5 kat daha fazla olduğunu belirtti. Küresel dünyada, bir yerdeki sıkıntının Türkiye'ye de yansıyacağını ifade eden Koçoğlu, bu yansımanın etkilerinin inşaat sektöründe de hissedileceğini kaydetti. İnşaat sektörü olarak daha önce girmedikleri ülkelere de gireceklerini bildiren Koçoğlu, üyelerinin orta Afrika'nın hiç gidilmeyen ülkelerinde iş aldıklarını söyledi.
    
Kentsel dönüşüm projelerine de değinen Koçoğlu, kentsel dönüşüm yapmak adına tarihi yapıların yıkılmaması ve sosyal yaşamın dengesinin bozulmaması gerektiğini dile getirdi.
    
''Dernekler menfaat peşinde''
    
Enerji yatırımları hakkında da görüşlerini aktaran Koçoğlu, bu konunun çok önemli olduğunu, cari açıktaki en önemli payın enerji kaynaklı olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin mümkün olduğu kadar kendi enerji kaynaklarını kullanması gerektiğine dikkati çeken Koçoğlu, bununla ilgili olarak enerji platformu kurduklarını söyledi. Bu platformun içinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da bulunduğunu anlatan Koçoğlu, HES'lerin yapımındaki bazı bürokratik sorunların hızlı aşılabilmesinin platformun amaçlarından olduğunu belirtti.
    
Bu tip uygulamalar başlayınca çevrecilerin tepki gösterdiğini anlatan Koçoğlu, ''Karadeniz'deki derneklerin hepsi İstanbul'da. Avukatlar, bütün yönetim İstanbul'da. Köylülerin hepsi imza verdiler. Açık söyleyeyim (dernekler) ya güdümlüler ya da menfaat peşindeler. Belli bir maddi menfaat ellerine ulaşırsa bunlar da seslerini kesiyorlar'' iddialarında bulundu.
    
Yapı denetimi
    
Yapı denetimi konusunda da değerlendirmeler de bulunan Koçoğlu, İNTES'in 1988 yılında ''Yapıda denetim, sorumluluk ve sigorta'' başlıklı bir kitapçık yayımladığını hatırlattı. Bu yayını o dönem bütün ilgili bakanlıklara ve kuruluşlara verdiklerini dile getiren Koçoğlu, 1999 depreminden sonra yapı denetimi konusunun yeniden gündeme geldiğini söyledi. Yapı denetimi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir taslak çalışma hazırladığını belirten Koçoğlu, ''Burada bizim en önemli argümanımız yok. Denetim firmasını müteahhidin kendisi seçiyor. Bunun mekanizma yoluyla seçilmesi lazım. Denetçiyi müteahhit seçmesin'' önerisinde bulundu.

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koçoğlu, ''Karadeniz'deki çevreci derneklerin maddi menfaat peşinde olduklarına'' ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine, bu konu hakkında bilerek konuştuğunu belirterek, ''Böyle riskli bir konuyu kafadan atamam'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/intes-2011i-degerlendirdi_90174.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!