İnsuyu Mağarası'nda Acil Durum
'Güzel Görünsün' Diye Konulan...
İlk Kez Tamamen Kurudu
Barajlar Kurudu Yerleşim Alanları...
İmrahor’un Can Damarı Kurudu
'Dünyanın Nazar Boncuğu' Kurudu!
Konya Resmen Kurudu
'Depo Yapıldı, Dere Kurudu,...
Kuş Cenneti Kurudu!
Keban Çekildi, Peri Çayı Kurudu
İstanbul'a Su Sağlayan Pabuçdere...
Nasreddin Hoca'nın Maya Çaldığı...
HES'te Deneme Başladı, Dere Kurudu!
İnsuyu’daki Göller de Kurudu
Burdur’da bulunan ve Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası’nın içerisindeki göller yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı yüzünden tamamen kurudu. Birkaç yıl öncesine kadar üzerinde kayıkla gezilebilen 20 metreye derinlikteki göllere sahip olan İnsuyu Mağarası’nın gölleri yok oldu.
Evrensel'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, Burdur’un en önemli turizm değerlerinden biri olan İnsuyu, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliği taşıyor. 1952 yılında Jeolog Dr. Timuçin Aygen tarafından keşfedilmesinin ardından 1965 yılında ziyarete açılan ve içerisinde 9 adet göl bulunan İnsuyu Mağarası’ndaki son üç göl de tamamen kurudu.
Birkaç yıl öncesine kadar üzerinde kayıkla gezilebilen göllerin kurumasında yağış rejiminin bozulması ve kuraklık gibi etkenlerin olabileceğini dile getiren uzmanlar, bunun yanında yeraltı sularının bilinçsiz kullanımına da dikkat çekti. Yörede açılan sondaj kuyularından çıkarılan suların salma sulamada kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, tarımsal sulamada damlama sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor. İnsuyu Mağarası’nın daha etkin tanıtılması, korunması ve ziyaretçilere daha iyi hizmet sunulabilmesi amacıyla mağaraya ‘Tabiat Anıtı’ statüsü verilmesi için de Bakanlıkça tescil çalışmalarına başlandı. İnsuyu’nun turizme açıldığı günden bu yana binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bir jeolojik miras özelliğini taşıyor. |