Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İnsuyu’daki Göller de Kurudu

Burdur’da bulunan ve Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası’nın içerisindeki göller yeraltı sularının bilinçsiz kullanımı yüzünden tamamen kurudu. Birkaç yıl öncesine kadar üzerinde kayıkla gezilebilen 20 metreye derinlikteki göllere sahip olan İnsuyu Mağarası’nın gölleri yok oldu.

yapi.com.tr
İnsuyu’daki Göller de Kurudu

Evrensel'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, Burdur’un en önemli turizm değerlerinden biri olan İnsuyu, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliği taşıyor. 1952 yılında Jeolog Dr. Timuçin Aygen tarafından keşfedilmesinin ardından 1965 yılında ziyarete açılan ve içerisinde 9 adet göl bulunan İnsuyu Mağarası’ndaki son üç göl de tamamen kurudu.

Birkaç yıl öncesine kadar üzerinde kayıkla gezilebilen göllerin kurumasında yağış rejiminin bozulması ve kuraklık gibi etkenlerin olabileceğini dile getiren uzmanlar, bunun yanında yeraltı sularının bilinçsiz kullanımına da dikkat çekti. Yörede açılan sondaj kuyularından çıkarılan suların salma sulamada kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren uzmanlar, tarımsal sulamada damlama sisteminin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor.

İnsuyu Mağarası’nın daha etkin tanıtılması, korunması ve ziyaretçilere daha iyi hizmet sunulabilmesi amacıyla mağaraya ‘Tabiat Anıtı’ statüsü verilmesi için de Bakanlıkça tescil çalışmalarına başlandı. İnsuyu’nun turizme açıldığı günden bu yana binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bir jeolojik miras özelliğini taşıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insuyudaki-goller-de-kurudu_127092.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!