"Türkiye'de Kentler 65 Yılda...
YAPI Dergisi'nden Konut Konferansı'na...
"Burayı Tasarlarken İdeal...
"Türkiye'de Yaşanabilir Konut...
"Devrimi Yaratan Teknoloji...
Sağlıklı Geliştirici-Tüketici...
"Konut Bir Rant Enstrümanıdır"
Gelişen Kentlerde Büyüme Nasıl Okunmalı?
“Artık Mimarların Görevi Büyümeyi...
Konut Konferansı 2014: "Önemli...
"İnsanların Kendi Kentlerini İnşa Etmelerini Sağlamalıyız"
Urban Think Tank (U-TT) kurucu ortağı, ETH Zürih Mimarlık ve Kentsel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Alfredo Brillembourg, Konut Konferansı 2014'te yaptığı "Ortak Zemin İnşa Etmek: Gelişmekte Olan Güney Ülkelerinde Hibrit Konut" başlıklı sunumunda, kentsel yoksulluk sorununa çözüm üreten demokratik kentler inşa etmenin ipuçlarını paylaştı.
"Amacımız, kent için bir üniversite yaratmak" "Bugün yıldız mimarları ve ürettikleri projeleri anlatmayacağım; kentler inşa edilirken konuşmanın dışına itilen dünyanın %99'luk kesiminden bahsedeceğim" diyerek sözlerine başlayan Alfredo Brillembourg, Urban Think Tank çatısı altında gerçekleştirdikleri Vertical Gymnasium (Caracas), Fava School (Caracas), Grotão Community Center (Sao Paolo), Metro Cable (Caracas) gibi, kamusal alan yaratarak yoksulların kentle iletişime geçmesini sağlayan projelerden örnekler sundu. "İklim değişikliğini geriye çevirmek için 15 yılımız var" "Bugün dramatik bir hal içindeyiz; iklim değişikliğini geriye çevirmek için 15 yılımız var. Gecekondu gibi 'enformel şehircilik' örnekleri aslında çok daha az enerji tüketen yerleşim alanları." diyen Alfredo Brillembourg, konuşmasının devamında, toplumsal adaleti sağlayacak kentleşme modeli üzerine düşüncelerini paylaştı. "Elde edilebilecek en iyi mimarlık, kentlerin zamana yayılan inşası"
Gecekondu bölgelerindeki insanların, kente öncelikle iş bulma amacıyla geldiklerini ve 20-30 yıl boyunca burada yaşadıktan sonra, o kente dair söz söyleme hakkına sahip olduklarının altını çizen Brillembourg, konuşmasının başında belirttiği noktaya yeniden değindi; "kenti inşa etmenin doğru yolu, bunu zaman yayarak, yavaş yavaş yapmaktır." "Japonya bu refah seviyesine sadece teknoloji ile ulaşmadı" diyen Brillembourg, gelir dağılımı dengesinin kritik önemini hatırlattı. "İnsanların kendi kentlerini inşa etmelerini sağlamalıyız" Dönüşümün esas aktörü; mikro-girişimciler Çin ve Rus kentlerinin 20 yılı var! Çin'in ve Rusya'nın şehircilik anlamında ABD'den kötü yönde etkilendiklerine Brillembourg, yüksek katlı yapıların enerji tüketimi, kirlilik ve bakım maliyeti anlamında 20 yıl içinde muazzam sorunlar ile karşı karşıya kalacağına dikkat çekti ve sözlerini şöyle tamamladı: "Kentler sadece bir spekülasyon aracı değil; bir toplum inşa ediyoruz." |