Yalova Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Mehmet Nuray Tozlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajda ‘organik ulaşım’ın unsurlarını ve Yalova için oluşturulan beş bileşenleri çatkıyı konuştuk.
Yalova Belediyesi’nin ‘organik ulaşım’ çalışmaları ne zamana dayanıyor?
Bu konu; 2000’li yıllarda, Yakup Bey’in ilk belediye başkanlığı döneminde ele alınmıştı. Ancak çalışmalar bir master plan felsefesiyle hazırlanmamış, sadece envanter oluşturmaya yönelik çalışmalar yürütülmüştü.
Kent içi ulaşım konusunda bir çalışma gerçekleştirme ve Ulaşım Master Planı hazırlama fikri 2009 senesinde; Gökhan Menteş ve Kevser Üstündağ hocalarımız önderliğinde, ‘Kentsel Fikir Atölyesi’nin de çalışmalarıyla oluştu. Çalışmamız çerçevesinde 2000’li yıllarda oluşturulan envanterlerden de faydalanarak, Yalova’nın ulaşımına dair bütün öngörülerimizi Ulaşım Master Planı’nda topladık.
Hazırlanan Ulaşım Master Planı neleri kapsıyor?
Hazırlanan Ulaşım Master Planı, Yalova’nın 2023’e kadar ulaşım bağlamında nasıl bir gelişim göstereceğini tarif ediyor. Bu kapsamda geliştirdiğimiz ‘organik ulaşım’ yaklaşımı; otopark çözümleri, bisiklet yolları, trafik akışı, toplu taşıma çözümleri ve eğitim olmak üzere beş ana başlıkta toplanıyor.
Plan kapsamında insan erişimini ön planda tutuyoruz, hedefimiz insanların erişimini sağlamak, araçların değil. Şehir merkezine yaya, bisiklet ve toplu taşıma ile ulaşımı teşvik ediyoruz, bu amaçla şehir merkezine ve Yalova’nın hem güneyine hem de batısına 9 bin araç kapasiteli açık bölge otoparkı yapıldı.
Uzun soluklu bir çalışma yürüttüğümüz için eğitim ayağına da önem verdik. Anaokulundan üniversitelere kadar bütün öğrencilere organik ulaşım, trafik eğitimi veriyoruz. Ayrıca beş ulaşım çalıştayı yaparak tüm sivil toplum örgütleri ve Yalova Halkı ile sonuçları paylaştık.
Belediye olarak 2023’te nasıl bir Yalova tahayyül ediyorsunuz?
Serbest, insanların özgürce yürüdüğü, araçlardan arındırılmış, stressiz, çağdaş, yaşanabilir bir kent oluşturmanın peşindeyiz. Bizim öngörümüz, insanların; yaya ve bisiklet olarak ya da toplu taşıma ile kentte dolaşımını sağlamak.
|